Capcană simplă pentru țânțari pe care o puteți face singuri într-un timp extrem de scurt!

Această capcană pentru țânțari, confecționată dintr-o sticlă de plastic, reprezintă o construcție simplă, inofensivă și economică. Poate fi utilizată și afară, și în casă. Pentru realizarea ei pierdeți doar 5 minute, însă momeala funcționează timp de 4-14 zile. Țânțarii, viespile, muștele și musculițele nu au nici o șansă!

AVEȚI NEVOIE DE:

-1 sticlă de plastic de 1,5l fără capac;

-1 pahar de apă caldă;

-2 linguri de zahăr;

-1 linguriță de drojdie uscată;

-o bucată de pânză întunecată, un ziar sau staniol.

PAȘI DE URMAT:

1.Tăiați partea de sus a sticlei de plastic, astfel încât să fie egală cu 1/3 din lungimea întregului recipient.

2.În partea de jos, turnați apa caldă de cel mult 30 de grade. Adăugați zahăr și amestecați foarte bine. Apoi adăugați drojdia și mai amestecați o dată.

3.Introduceți conul tăiat, cu capătul în jos. Dacă bucățile nu se fixează strâns, vă recomandăm să le lipiți cu bandă adezivă sau adeziv lichid. Astfel dioxidul de carbon se va evapora doar pe gâtul sticlei și insectele nu se vor aduna pe partea exterioară.

4.Înfășurați sticla cu pânză sau ziar și fixați-o pe margini.

5.Așezați capcanele în colțurile întunecoase ale camerei, ferite de curenți de aer. Le puteți folosi și afară, însă sunt mai puțin eficiente.

6.Țânțarii zboară la mirosul de fermentație, în plus, îi atrage întunericul din interior. Însă, când încearcă să iasă din capcană, ei se mișcă în sus, dar din cauza găurii înguste și a pereților lipicioși, mai devreme sau mai târziu cad în apă, unde mor.

Principiul de funționare a construcției

Această capcană este concepută pentru țânțarii femele gravide – anume ele sug sânge. Insectele caută victimele după căldura emanată și dioxidul de carbon expirat.

Principalele componente ale momelei sunt drojdia, apa caldă și zahărul. În procesul de fermentație, produc suficient dioxid de carbon, care atrage insectele. Capcana funcționează cât timp durează fermentația – de la 5 la 7 zile, în funcție de temperatura încăperii (cu cât e mai răcoare, cu atât mai mult timp).

Dispozitivul poate fi adaptat pentru alte insecte – drosofile, viespi, vespa crabro (gărgăuni) sau muște. Pentru aceasta, se toarnă un pahar de apă caldă în sticlă, iar deasupra se adaugă bucăți de fructe, miere sau gem pe mici ”bărcuțe” din staniol, pentru ca momeala să nu se ducă la fund. Partea superioară se fixează după același principiu și capcana e gata. Ea funcționează timp de aproximativ 2 săptămâni.

Sperăm că această informație v-a fost utilă și o veți pune în practică.

Mult spor!