Care tocător este mai rezistent și sigur!

Tocătorul este unul dintre cele mai necesare ustensile de bucătărie. Pentru că întotdeauna avem ceva de tăiat, tocat, mărunțit și îndeplinit diverse acțiuni necesare în timpul gătitului. 

Fiți de acord, un tocător bun ușurează mult procesul de preparare a bucatelor. Dar uneori nu este deloc simplu să alegeți unul de calitate. Dificultatea constă în diversitatea materialelor, din care dispozitivul este făcut. Dacă ați avut de ales un tocător, atunci probabil v-ați pus întrebarea, care din modele este mai practic, igienic și sigur. Să vedem împreună care sunt diferențele între tocătoarele din cele mai des întâlnite materiale, care sunt avantajele și dezavantajele. 

Plastic 

Avantaje. Articolele din plastic sunt foarte practice, deoarece sunt ușoare și foarte variate după formă și mărime. Ele nu îmbibă umiditate și se curăță mult mai bine decât alte materiale de lichide colorate. De asemenea, pot fi spălate în mașina de spălat vasele. Tocătoarele din plastic au grijă de lama cuțitului. 

Dezavantaje. Pe suprafața acestui accesoriu de bucătărie apar rapid zgârieturi de la tăieturi, unde se acumulează bacterii. Este imposibil să le dezinfectați complet prin metodele obișnuite. În plus, particulele minuscule de plastic pot ajunge în mâncare. 

Concluzie. Tocătorul din plastic este unul dintre cele mai accesibile și comode. Cu toate acestea, tocătorul zgâriat trebuie înlocuit imediat cu unul nou. Dintre diferitele tipuri de plastic, este de preferat să alegeți polipropilena – este cea mai dură, rezistentă și ecologică. 

Lemn 

Avantaje. Calitățile antiseptice naturale ale unui tocător din lemn sunt un fapt dovedit prin experimente. După spălare și uscare timp de câteva ore, bacteriile de lângă suprafață mor. Bacteriile vii rămân în tocătorul de lemn, dar sunt adânc (la mai mult de 3 mm adâncime). Atunci când tăiați alimentele, este practic imposibil să ajungeți la acest strat. Lemnul are, de asemenea, proprietatea de a se autorestabili, este un material destul de moale și flexibil, care nu afectează lama cuțitului și nu se zgârie atât de repede ca plasticul. 

Dezavantaje. Principalele dezavantaje ale tocătoarelor din lemn sunt frica de apă și nevoia de profilaxie. 

Concluzie. Tocătoarele din lemn sunt cele mai potrivite pentru tăierea produselor. Pentru a le menține într-o stare bună, e nevoie să le curățați periodic suprafața și să o ungeți cu ulei. Această prelucrare le va proteja de umiditatea în exces, apariția crăpăturilor și deformare, precum și de pătrunderea bacteriilor. 

Bambus 

Avantaje. Bambusul este cea mai rezistentă iarbă din lume, pentru cultivarea căreia nu e nevoie de îngrășăminte speciale sau substanțe chimice periculoase. Este un material ecologic. Tocătorul din bambus este foarte practic, deoarece suprafața sa nu absoarbe mirosurile alimentelor, nu se deformează din cauza apei și schimbului de temperatură și practic nu se formează zgârieturi sau fisuri. 

Dezavantaje. Bambusul este mai rezistent și mai dur decât lemnul. Iar acest lucru înseamnă că cuțitele se tocesc mai repede. Fâșiile de fibre de bambus sunt lipite cu adeziv, care poate conține formaldehidă. 

Concluzie. Tocătoarele din bambus sunt o opțiune excelentă, mai ales atunci când trebuie să tăiați ceva rapid și foarte fin. Când cumpărați, dați atenție compoziției adezivului, care a fost utilizat în producere. Și nu uitați că va trebui să vă ascuțiți cuțitele mai des. 

Ar fi perfect să aveți câteva tocătoare în bucătărie. O idee minunată ar fi să cumpărați un set, care vă va permite să lucrați cu diverse produse pe suprafețe separate. Schimbând periodic această ustensilă, nu vă grăbiți să aruncați tocătoarele vechi, le puteți folosi și în alte scopuri. Distribuiți articolul prietenilor și împărtășiți-ne în comentarii tocătoarelor din ce material dați preferință.