Cârnați apetisanți de casă – îi pregătesc mereu după rețeta bunicii mele!

Astăzi vă prezint rețeta bunicii mele de pregătire a cârnaților adevărați de casă, care o să vă cucerească și pe dvs. cu gustul lor. Eu parcă și acum îmi amintesc cum bunica îmi spunea că dacă voi fi atentă și voi respecta toate nuanțele de pregătire a umpluturii, de umplere și de coacere, voi obține un mezel „de aur”, gustul căruia va fi apreciat la maxim de toți cei care-l vor gusta.

De asemenea, în această rețetă veți putea găsi nuanțele de pregătire a cârnaților prin două metode: de fierbere plus prăjire și de coacere la cuptor.

INGREDIENTE:

– 1 kg de carne slabă de porc (spată);

– 300-400 g de slănină de porc;

– 100-150 ml de apă sau zeamă concentrată de carne;

– 2-2,5 m de intestine pentru cârnați;

– 1-2 căței de usturoi ( 1-1,5 în umplutură și câțiva căței pentru a unge cârnatul finit);

– 1 linguriță de sare grunjoasă ( 15 g);

– 1 linguriță de piper negru măcinat;

– 1/3 dintr-o linguriță de ienibahar măcinat;

– ¼ dintr-o linguriță boia de ardei iute;

– 1/4 dintr-o linguriță de frunze de dafin măcinate;

– câteva boabe de piper negru și de ienibahar;

– untură de porc sau ulei vegetal de floarea-soarelui (pentru prăjire).

*Puteți opta și pentru carne cu grăsime, ca să nu fiți nevoiți să cumpărați slănina separat.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați carnea și slănina (fără șorici) în formă de cubulețe mici (1*1 cm). Puneți totul într-un bol și amestecați. Pentru această rețetă, ideal ar fi ca slănina și carnea să fie în proporție de 1 la 3. De asemenea, este foarte important să le amestecați bine între ele, astfel încât grăsimea să fie distribuită uniform în cârnați.

2. Adăugați condimentele și usturoiul trecut prin presă peste carne și amestecați. În final, încorporați zeama concentrată de carne sau apa. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și dați-l la frigider peste noapte.

3. După ce le-ați lăsat să se înmoaie timp de câteva ore, spălați foarte bine intestinele pe interior de sare.

4. Îmbrăcați un intestin pe tubul pentru cârnați, păstrând capătul lung. Porniți mașina de tocat și lăsați să iasă tot aerul din ea. După ce carnea a ajuns în intestin, legați-i capătul și umpleți-l de tot.

Sfat: Nu umpleți prea tare intestinele, ca să nu crape în timpul fierberii. De asemenea, oferiți cârnaților dvs. mărimea și diametrul potrivit, luând în considerație și diametrul vasului în care îi veți găti.

5. În final, legați cârnații cu ață alimentară, ca să-și mențină bine forma (vedeți în imaginea de mai jos). Apoi luați o scobitoare și înțepați cu ea toată suprafața cârnaților, ca să nu crape în timpul fierberii.

6. Pentru prima metodă de pregătire, puneți o cratiță cu apă la fiert. Când a dat în clocot, adăugați câteva frunze de dafin, boabe de piper și un pic de sare în ea și scufundați primul cerc de cârnați. Lăsați-l să fiarbă timp de jumătate de oră la foc mic și fără capac (ca răciturile, cum spunea bunica mea).

7. După aceasta, scoateți-l să se scurgă pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie sau de bumbac. Apoi transferați-l într-o tigaie încinsă cu untură de porc (cel mai ideal) și prăjiți-l pe ambele părți, până când se va rumeni.

8. În final, scoateți cârnații pe o farfurie și ungeți-i cu usturoi trecut prin presă, ca să fie mai aromați, deoarece în umplutură am adăugat puțin usturoi.

9. Acest inel de cârnați a ieșit de 680 g. Iată cum arată în secțiune:

10. Pentru cea de-a doua metodă de pregătire, la fel, înțepați cârnații cu scobitoarea, puneți-o în formă și turnați un pic de zeamă în care a fiert primul cerc de cârnați (aproximativ 6-7 linguri). Dacă nu aveți asemenea zeamă, puteți adăuga un pic de apă cu sare.

11. Acoperiți forma cu staniol și dați-o la cuptor. Acesta trebuie să fie rece. Apoi setați-l la temperatura de 180°C și coaceți cârnații în el timp de 30 de minute.

12. Peste jumătate de oră, îndepărtați capacul din staniol și mai lăsați cârnații să se rumenească timp de 30-40 de minute la temperatura de 200°C. În tot acest timp, va trebui să-i întoarceți de câteva ori, astfel încât să se rumenească uniform.

13. Iată cum va arăta salamul în final:

14. Acesta a ieșit un pic mai suculent decât primul și mai aromat. Însă dacă veți decide să alegeți anume această metodă de pregătire, atunci să știți că ea nu este potrivită și pentru păstrarea de lungă durată sau congelare, pe când prima se potrivește.

Noi vă recomandăm să încercați ambele metode de pregătire, astfel încât să o puteți alege cu siguranță pe cea mai potrivită pentru dvs.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!