Cârnați de casă pentru sărbători, pregătiți după rețeta mamei mele! Au un gust de neuitat, care îmi provoacă mereu amintiri din copilărie!

Aceasta este rețeta pe care mama mea o urma pentru a prepara cârnații de casă pentru sărbători. Acum, o urmez și eu. Recunosc, la început rețeta îmi părea complicată, dar cu timpul a devenit tot mai simplă și mai comodă. Astfel, fiind testată de-a lungul timpului de câteva generații, v-o recomand cu încredere și dvs.!

Notă: Pentru cârnați, eu folosesc doar ceafă de porc. Da, am încercat să combin carne + slănină, dar cu ceafă ies mult mai suculenți și mai buni, pentru că ea are propria grăsime internă, care dă zeamă cârnaților. În același timp, nu-i face prea grași, darămite unsuroși. Dacă nu aveți ceafă, puteți, bineînțeles, să luați o parte mai slabă de carne de porc și slănină, în proporție de 4 la 1, adică 1 parte de slănină la 4 părți de carne, dar, repet, cârnații au un gust mai bun anume cu ceafă, așa că vă recomand cu încredere să folosiți doar ceafă.

INGREDIENTE:

– ceafă de porc;

– sare, piper negru măcinat, usturoi și frunze de dafin (după gust);

– intestine de porc.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați carnea în formă de cubulețe foarte mici. Știu că durează mult, dar dacă o veți trece prin mașina de tocat, cârnații își vor pierde mult din savoare, așa că timpul pierdut pe tăierea cu cuțitul se merită.

2. Adăugați sare, piper negru măcinat, usturoi tocat și frunze mărunțite de dafin, după gust. Puteți adăuga și alte mirodenii dacă doriți; am încercat și eu să fac asta cândva, dar apoi m-am întors la acest minim de condimente.

3. Amestecați tocătura foarte bine cu mâna! Acoperiți vasul cu o farfurie sau cu o folie alimentară și dați-l la frigider pentru 24 ore, astfel încât carnea să se marineze și să se stabilizeze foarte bine. Periodic, o puteți amesteca.

4. După scurgerea timpului indicat, amestecați carnea din nou, adăugându-i câte un pic de apă, ca să fie mai suculentă. Dar adăugați câte foarte puțină, în porții mici, ca să nu faceți tocătura prea lichidă.

5. Eu cumpăr intestinele de porc gata prelucrate din comerț. Îmi place că acestea deja sunt pregătite, curățate și sărate, așa că tot ce îmi rămâne de făcut este să le clătesc de sare și să le las la înmuiat în apă rece timp de câteva ore.

6. Intestinele pregătite le introduc pe tubul pentru cârnați (de obicei, acesta intră în set cu mașina de tocat carne) sau, dacă nu aveți unul, puteți folosi o pâlnie, o presă de tip seringă de patiserie sau gâtul unei sticle de plastic. Următorul pas este simplu: faceți un nod la capătul intestinului și umpleți-l cu carnea tocată pe care ați pregătit-o.

7. În timpul umplerii intestinelor, le puteți lega în unele locuri, ca să obțineți cârnați de mărimea dorită. De asemenea, tot la această etapă, aveți grijă ca intestinele să fie umplute cât de cât uniform, fără goluri și nu le faceți chiar foarte groase, de altfel, se pot crăpa în timpul preparării. De asemenea, în final, realizați niște găuri cu o scobitoare în ei, ca să nu crape în timpul fierberii.

8. Puneți o cratiță cu apă la fiert. Când a ajuns în punctul de fierbere, adăugați un pic de sare și puneți cârnații în ea. Fierbeți-i sub capac timp de 5-7 minute.

Sfat: După ce îi veți fierbe, puteți să-i uscați și să-i congelați, sau să-i puneți în frigider, apoi să-i prăjiți pe tigaie. În frigider, îi puteți păstra timp de 3 zile doar. De asemenea, cârnații fierți pot fi puși într-un vas și acoperiți cu untură topită. În această formă, aceștia pot fi păstrați în frigider timp de 1 lună, sau chiar mai mult.

9. Scoateți cârnații din cratiță și lăsați-i să se scurgă. În continuare, noi vom prăji un cerc de cârnați pe tigaie, în ulei vegetal. Însă se recomandă utilizarea unturii de porc. Eu mai întâi îi rumenesc puțin pe ambele părți, apoi îi las să se pregătească până la urmă sub capac. Procesul total de prăjire poate dura aproximativ 30-40 de minute.

10. În final, am obținut niște cârnați foarte aromați, suculenți și delicioși! Toată familia mea îi adoră!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!