Castraveți crocanți, conservați în saramură rece — 2 rețete minunate!

Unul dintre cele mai răspândite moduri de conservare a castraveților constă în murarea lor. De aceea, vă vom oferi încă 2 rețete de sărare a castraveților în saramură rece, în borcane de 3 litri.

Rețetele sunt foarte simple: oricine le va putea pregăti fără dificultăți.

CEA MAI SIMPLĂ REȚETĂ DE MURARE A CASTRAVEȚILOR PENTRU IARNĂ

Singura condiție, pe care trebuie să o respectați, dacă doriți să pregătiți această rețetă, este păstrarea conservelor în pivniță sau într-o încăpere răcoroasă de la subsol. Ele se alterează la temperatura camerei.

Ingrediente (pentru un borcan de 3 litri):

-castraveți;

-2 frunze de coacăz;

-2 frunze de vișin;

-2 frunze mici de hrean;

-2 umbrele de mărar;

-2 frunze de stejar (opțional);

-2 căței de usturoi;

-ardei iute — după gust (opțional);

-3 linguri de sare (mășcată, pentru sărare).

Mod de preparare:

1.Alegeți neapărat castraveți din soiurile potrivite pentru murare. Ca regulă, pe pliculețele cu semințe se indică: castraveți pentru murare sau pentru salate.

2.Pregătiți borcanele curate. Nu este obligatoriu să le sterilizați.

3.Spălați foarte bine și uscați toate ingredientele necesare.

4.Așezați toate frunzele, umbrelele de mărar, cățeii de usturoi (tăiați-l pe fiecare în 2-3 părți) și câteva bucățele de ardei iute pe fundul fiecărui borcan.

5.Castraveții trebuie să fie proaspăt culeși. Înainte de murare înmuiați-i în apă rece timp de 30-40 minute.

6.Fără să le tăiați capetele și să-i înțepați, așezați-i compact în borcan: stratul inferior trebuie să fie format din castraveții mai mari, aranjați în poziție verticală. Apoi umpleți toate golurile cu castraveții mai mici.

7.Umpleți borcanul până la jumătate cu apă curată, rece, neclocotită. Cel mai bine ar fi să folosiți apă de izvor sau puț. Puteți să utilizați apă îmbuteliată. Dacă apa este de la robinet, trebuie să o filtrați neapărat.

8.Dizolvați sarea într-un pahar cu același tip de apă. Ea trebuie să fie mășcată, potrivită pentru sărare și în niciun caz iodată. Sarea fină, alimentară, nu este chiar potrivită.

9.Turnați soluția salină în borcan, după care completați spațiul rămas cu apă rece, astfel încât să-l umpleți complet.

10.Acoperiți borcanul cu un capac de plastic și puneți-l în pivniță sau într-o încăpere răcoroasă de la subsol. Castraveții vor fi gata peste o lună.

ÎNCĂ O REȚETĂ DE MURARE A CASTRAVEȚILOR ÎN SARAMURĂ RECE, ÎN BORCANE DE 3 LITRI

Ingrediente (pentru un borcan de 3 litri):

-20 castraveți;

-3 căței de usturoi;

-5-6 frunze de stejar;

-5-6 frunze de coacăz;

-5-6 frunze de vișin;

-4 frunze de hrean;

-4 umbrele de mărar;

-2 foi de dafin;

-6 boabe de piper negru;

-3 linguri de sare.

Mod de preparare:

1.Puneți frunzele pregătite, umbrelele de mărar, boabele de piper negru și cățeii de usturoi (tăiați în 2-3 părți) pe fundul unui borcan curat (nu este obligatoriu să-l sterilizați).

2.Așezați compact primul strat de castraveți (preferabil, de dimensiuni egale) în borcan.

3.Apoi, umplând toate golurile, aranjați ceilalți castraveți.

4.Dizolvați sarea într-un pahar de apă rece și curată. Turnați soluția salină în borcan. Dacă va mai rămâne sare nedizolvată pe fundul paharului, mai adăugați apă și dizolvați-o.

5.Umpleți borcanul cu apă rece și curată până la „umeri”. Așezați o frunză de hrean pe suprafața castraveților, ca să nu se formeze mucegai, iar apoi adăugați apă până veți umple complet borcanul.

6.Așezați borcanul pe o farfurie și acoperiți-l cu un capac de plastic — cu partea inferioară în sus — și lăsați-l la temperatura camerei pentru 3 zile. În aceste zile se va produce procesul de fermentare. De aceea, o parte din saramura din borcan se va revărsa.

7.Peste 3 zile turnați soluție salină în borcan, ca să o înlocuiți pe cea scursă în farfurie. Acoperiți borcanul cu un capac compact de plastic și puneți-l într-un loc răcoros și întunecos.

Castraveții murați după această rețetă se păstrează excelent pe parcursul întregii ierni și sunt aromați și crocanți.

Dacă doriți să-i folosiți pentru prepararea salatelor, este necesar să-i înmuiați puțin sau să-i spălați foarte bine cu apă.

Spor la treabă! Poftă bună!