Castraveți marinați cu ierburi și condimente!

Vrem să vă oferim una dintre cele mai reușite rețete de castraveți marinați. Ei sunt delicioși, crocanți, moderat de sărați, moderat de condimentați și iuți. Haideți să-i pregătim împreună!

INGREDIENTE:

Pentru 1 borcan de 1.5 litri:

-aproximativ 800 g de castraveți (sau câți vor încăpea);

-2 frunze de coacăz negru;

-2-3 frunze de vișin;

-2 căței de usturoi;

-1-2 umbele de mărar;

-o frunză sau o tulpină de hrean (tulpinile sunt mai aromate și mai gustoase — de aceea, puteți să îndepărtați frunza și să folosiți doar tulpina, ca să încapă mai mulți castraveți în borcane);

-un fir de tarhon;

-2 bucățele de ardei iute (1.5-2 cm).

Pentru 1 litru de marinadă:

-1 litru de apă;

-2 linguri de sare grunjoasă, neiodată;

-o lingură de zahăr;

-4-5 boabe de ienibahar;

-4-5 boabe de piper negru;

-1-2 cuișoare;

-o linguriță de boabe de muștar;

-2-3 foi de dafin.

Oțet 9%: 50 ml la fiecare borcan de 1.5 litri (100 ml la fiecare borcan de 3 litri, 30-40 ml la fiecare borcan de 1 litru).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine castraveții (străduiți-vă să cumpărați castraveți dintr-un soi potrivit pentru conservare) și tăiați-le capetele. Apoi acoperiți-i cu apă rece și lăsați-i să se înmoaie pe parcursul a 1-2 ore (acest lucru este necesar pentru ca ei să se îmbibe cu apă și să nu absoarbă multă marinadă în timpul conservării).

2.Scoateți castraveții din apă și spălați-i încă o dată. Ei sunt gata pentru conservare.

3.Spălați borcanele cu bicarbonat de sodiu (nu le spălați cu soluție de spălat vasele, deoarece aceasta lasă o peliculă pe ele). Nu este obligatoriu să le sterilizați.

Noi le-am sterilizat în cuptorul cu microunde: am turnat câte 40-50 ml de apă în fiecare borcan, le-am așezat în poziție orizontală pe platoul cuptorului (deoarece nu încăpeau în poziție verticală) și le-am încălzit timp 3 minute la puterea de 800 W. Apoi am scurs apa din borcane și le-am lăsat să se usuce pe un prosop curat.

Ca să sterilizăm capacele, le-am acoperit cu apă clocotită și le-am lăsat să se opărească pe parcursul a 5 minute.

4.Spălați foarte bine ierburile.

5.Puneți frunzele de coacăz negru și vișin, cățeii de usturoi (tăiați în bucățele), umbelele de mărar și frunzele/tulpinile de hrean, firele de tarhon și ardeii iuți (cu tot cu semințe) în borcane, respectând proporția indicată mai sus.

Noi am adăugat o parte din ele la fundul fiecărui borcan și o parte după primul strat de castraveți. De asemenea, am așezat o umbelă de mărar și o frunză de hrean (aceasta protejează castraveții de acțiunea directă a apei clocotite) la suprafața borcanului.

6.Așezați compact castraveții în borcane: inițial în poziție verticală, după care în poziție orizontală sau cum încap. Dacă nu reușiți să umpleți spațiile goale cu castraveți mici, tăiați un castravete mare în rondele groase și introduceți-le unde este necesar.

7.Turnați treptat și cu grijă apă clocotită în borcane, umplându-le complet. Acoperiți-le cu capacele lor și lăsați castraveții să se opărească pe parcursul a 15 minute. Apoi scurgeți apa din borcane (nu mai aveți nevoie de ea).

8.Umpleți-le iarăși cu apă clocotită, acoperiți-le cu capace și lăsați castraveții să se opărească timp de încă 15 minute.

9.Între timp pregătiți marinada: adăugați sarea, zahărul, boabele de ienibahar și piper negru, cuișoarele, foile de dafin și boabele de muștar în apa turnată într-o cratiță. Fierbeți marinada timp de 3 minute din momentul clocotirii.

Noi am avut nevoie de 2.5 litri de marinadă pentru 4 borcane de 1.5 litri.

10.Scurgeți apa din borcane și umpleți-le îndată cu marinada clocotindă —până la marginea superioară, astfel încât să înceapă să se scurgă (străduiți-vă să răspândiți uniform condimentele din marinadă în ele). Între timp adăugați și oțetul în fiecare borcan (pe la jumătatea umplerii).

11.Lăsați borcanele deschise pentru 1 minut, ca să iasă aerul din ele, după care închideți-le ermetic.

12.Întoarceți-le cu capacele în jos și lăsați-le să se răcească complet. În niciun caz nu le acoperiți, deoarece astfel castraveții se vor înmuia și nu vor mai fi crocanți.

13.Puneți conservele la locul de păstrare (pot fi păstrate la temperatura camerei). Peste 1.5-2 luni castraveții marinați vor fi gata pentru consum.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!