Castraveți murați fără oțet. Îi conserv doar așa. Este o rețetă pe care o poate urma oricine!

Vă împărtășesc rețeta mea de conservare a castraveților murați. Aceștia sunt foarte ușor de pregătit, ies crocanți și gustoși și se păstrează bine atât la temperatura camerei, cât și în cămară. Încercați-i, o să vă placă și dvs.!

INGREDIENTE:

– castraveți;

– frunze de hrean;

– frunze de coacăz negru;

– crenguțe și umbrele de mărar;

– usturoi;

– 1,5 linguri de sare grunjoasă (la un borcan de 1,5 l).

MOD DE PREPARARE:

1. Dacă aveți castraveți cumpărați din comerț, atunci puneți-i la înmuiat în apă rece pentru 2-3 ore. Iar dacă sunt proaspăt culeși din grădină, nu este nevoie de asta. Pur și simplu spălați-i foarte bine sub jet de apă rece. După aceasta, tăiați-le codițele.

2. Umpleți borcanele cu castraveți, stratificându-i cu crenguțe, umbrele de mărar, frunze de hrean și de coacăz. Pe la mijloc adăugați 2-3 căței întregi de usturoi decojit.

*Borcanele trebuie să fie curate, nu este neapărat să le sterilizați.

3. Adăugați sarea în borcane, luând în calcul faptul că pentru fiecare borcan de un 1,5 l se adaugă 1,5 linguri de sare. Sau câte 1 lingură la 1 l. Apoi umpleți-le cu apă rece și filtrată, lăsând 1,5 cm liberi de la margine.

4. Acoperiți borcanele cu capace obișnuite, fără să le închideți etanș și lăsați-le pe masă timp de 3 zile.

Sfat: Vă recomandăm să puneți borcanele pe o tavă, deoarece este posibil să curgă zeamă din ele, atunci când va începe procesul de fermentare.

5. Peste trei zile, castraveții vor căpăta o culoare mai închisă iar saramura din ei va fi tulbure.

6. Scoateți capacele, spălați-le bine și fierbeți-le timp de câteva minute. Scurgeți zeama din castraveți într-o cratiță. Puneți-o pe foc și aduceți-o în punctul de fierbere.

7. Turnați zeama înapoi peste castraveți, iar dacă borcanele nu s-au umplut bine, mai adăugați apă curată și clocotită. Înfiletați borcanele cu capacele sterilizate.

8. Întoarceți borcanele cu susul în jos, înveliți-le cu o pătură călduroasă și lăsați-le sub ea, până când se vor răci complet. După aceasta, le puteți depozita la locul de păstrare. Savurați iarna castraveții obținuți cu multă plăcere!

Au un gust foarte bun și deosebit, parcă ar fi de butoi.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!