Castraveți murați – îi conservăm astfel de ani de zile! Sunt foarte gustoși și crocanți!

Rețetă de castraveți murați, care niciodată nu m-a dat de gol. Aceștia sunt foarte ușor de pregătit, ies crocanți și gustoși și pot fi păstrați atât în cămară, cât și în pivniță.

INGREDIENTE: (pentru 1 borcan de 3 l)

– 2 linguri de sare neiodată;

– 6-8 căței de usturoi;

– umbrele de mărar, frunze de hrean, frunze de vișin sau coacăz;

– apă rece (de dorit de fântână sau izvor).

MOD DE PREPARARE:

1. Dacă aveți castraveți cumpărați din comerț, atunci puneți-i la înmuiat în apă rece pentru 2-3 ore. Iar dacă sunt proaspăt culeși din grădină, nu este nevoie de asta. Pur și simplu spălați-i foarte bine sub jet de apă rece. După aceasta, tăiați-le codițele.

2. La baza fiecărui borcan bine spălat și nu neapărat sterilizat adăugați câte un mănunchi de verdeață: umbrele de mărar, frunze de hrean și crenguțe de vișin și coacăz, dacă aveți.

3. Umpleți borcanele cu castraveți, adăugând pe la mijloc și câțiva căței decojiți de usturoi. Noi adăugăm câte 6-8 căței pentru fiecare borcan de 3 l.

4. După ce ați umplut borcanele cu castraveți, adăugați sarea în fiecare și umpleți-le cu apă rece.

5. Acoperiți borcanele cu capace de plastic și lăsați-le la temperatura camerei timp de 3 zile. Iar dacă locuiți la țară, atunci le puteți pune în beci și lăsa așa. Nu mai trebuie să le sterilizați.

Sfat: Vă recomandăm să puneți borcanele pe o tavă, deoarece este posibil să curgă zeamă din ele, atunci când va începe procesul de fermentare.

6. Peste trei zile, castraveții vor căpăta o culoare mai închisă iar saramura din ei va fi tulbure. Scurgeți zeama din castraveți într-o cratiță. Puneți-o pe foc și aduceți-o în punctul de fierbere.

7. Turnați zeama înapoi peste castraveți. Repetați procedura de două ori. Iar a treia dată, dacă borcanele nu s-au umplut bine, mai adăugați apă curată și clocotită. Înfiletați borcanele cu capacele sterilizate.

8. Depozitați-le în cămară și savurați iarna castraveții obținuți cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!