Ce faceți cu crăițele după înflorire!

Crăițele (Tagetes) colorate și însorite decorează adesea paturile și grădinile cu flori. Grădinarii cu experiență știu despre proprietățile benefice ale acestor flori și le plantează pe întreg teritoriul pentru a speria diferiți dăunători și a îmbunătăți proprietățile solului. 

Proprietățile medicinale ale crăițelor sunt cunoscute de mult timp. Prin urmare, inflorescențele sunt adesea folosite în cosmetologie și medicina tradițională. 

Mirosul puternic al crăițelor este cunoscut de mulți grădinari. Fitoncidele, care se conțin în toate părțile ale acestei plante, ajută la protejarea paturilor de musca cepei, gândacii de Colorado și fluturele alb al verzei. Rădăcinile plantei secretă tiofen, care respinge dăunătorii solului și oprește, de asemenea, creșterea unor buruieni, cum ar fi pirul și coada-calului. Prin urmare, crăițele pot fi plantate pe marginile paturilor, printre rândurile largi și în jurul copacilor. Și frumos, și util! 

Crăițele nepretențioase ne bucură cu înflorire toată vara, dar odată cu venirea vremii reci, tufele se ofilesc și își pierd atractivitatea. Cum pot fi folosite crăițele după înflorire? 

În primul rând, ar trebui să adunați semințe de la plantele care v-au plăcut, dacă, desigur, cultivați soiuri, și nu hibrizi. Iar tulpinile plantelor le îngropați în pământ sau să le adăugați în compost. 

Cum să adunați semințele de crăițe după înflorire? 

Pentru semințe, alegeți florile mari și sănătoase. După ce inflorescențele se ofilesc, pe vreme uscată și însorită, adunați coșulețele uscate cu semințe. Dacă au început ploile prelungite de toamnă, crenguțele cu inflorescențe ofilite, pe care le-ați lăsat pentru semințe, trebuie tăiate și uscate, fiind agățate de tulpini, într-un loc bine ventilat. Când florile vor fi complet uscate, rupeți petalele și scoateți semințele. Cel mai bine este să păstrați semințele de crăițe într-o pungă sau cutie de hârtie într-un loc întunecat și uscat. 

Protecția căpșunilor de viermii cilindrici 

Mulți grădinari se confruntă cu astfel de dăunători periculoși ai căpșunilor, cum ar fi viermii cilindrici și trombarii. Fitoncidele, secretate de crăițe, sperie aceste insecte. Prin urmare, inflorescențele, tulpinile mărunțite, precum și petalele și coșulețele rămase după colectarea semințelor, pot fi îngropate în pământ printre rândurile de căpșuni. Iar dacă la plantarea tufelor, adăugați câteva inflorescențe de crăițe la baza fiecărei gropi, protecția împotriva viermilor cilindrici vă este garantată! 

Crăițe pentru plantările de toamnă 

Toate părțile crăițelor: și tulpinile, și florile – pot fi îngropate în pământ toamna împreună cu plantele de nutreț la o adâncime cât săpați cu lopata. În rezultat obțineți un îngrășământ minunat, care va ”funcționa” timp de câțiva ani și va proteja paturile de fitopatogeni și dăunători. Dacă pregătiți patul pentru plantarea de toamnă a cepei, usturoiului sau a morcovului, atunci ar trebui să dezgropați plantele de nutreț și crăițele cu 1 lună înainte. 

După plantarea legumelor toamna târziu, puteți mulci paturile cu ramuri de copaci veșnic verzi sau cu tulpini tăiate de crăițe. Acest lucru va proteja solul de îngheț, iar viitoarele plante tinere – de dăunători. Primăvara, ramurile de molid trebuie îndepărtate, iar tulpinile de crăițe pot fi lăsate printre rânduri. 

Compostarea crăițelor 

Crăițele pot îmbunătăți compoziția grămezii de compost. Se recomandă să mărunțiți tulpini mari, să adăugați deasupra un strat de altă materie organică și puțin compost de anul trecut. După aceea, totul trebuie udat cu apă. Pentru ca resturile de plante să se descompună mai repede, puteți adăuga un preparat bio-accelerator, care conține bacterii benefice, substanțe biologic active și fermenți. 

Atunci când îndepărtați crăițele din grădină, nu e neapărat să le scoateți cu rădăcină, puteți doar să tăiați partea aeriană. Sistemul radicular al acestor plante îmbunătățește compoziția și structura solului, crește permeabilitatea la aer și umiditate și previne spălarea microelementelor importante. Iar substanțele nutritive secretate de rădăcini rămân mult timp în pământ. 

Pe lângă crăițe, există și alte plante care vă vor ajuta în lupta contra bolilor și dăunătorilor din grădina dumneavoastră: gălbenele, condurul-doamnei, mușețel, mentă, Fritillaria (laleaua sălbatică) etc. 

Spor la grădinărit!