Ce greșeală majoră faci cu orhideea din casa ta – sfaturi testate și dovedite de mulți florari!

O orhidee înflorită este mândria oricărei gospodine. Aceste flori frumoase provin din regiunile tropicale, dar se simt bine și în apartamentele din oraș. Principalul lucru este să fie îngrijite corespunzător. Iată de ce pașii din rutina de îngrijire a acestor plante trebuie să fie realizați cât mai corect, astfel încât să nu aibă de suferit. Unul dintre aceste aspecte importante este udarea.

Orhideele nu există fără apă. Acești reprezentanți tropicali sunt extrem de sensibili la lipsa de umiditate. Dar majoritatea bolilor și a problemelor pe care le au se datorează udării excesive. Mai ales a celei incorecte.

Cerințele privind calitatea și temperatura apei:

1. Apa optimă pentru udare este cea cu un conținut minim de sare – apă moale. Trebuie să aibă un pH neutru. Cel mai bine este să folosiți apă de ploaie, zăpadă topită sau apă filtrată.

2. Este recomandabil să folosiți apă cu câteva grade mai caldă decât temperatura camerei.

3. Vara, pe măsura creșterii temperaturilor, frecvența udării se mărește, din cauza evaporării mai rapide a umezelii din frunze. Iar în timpul sezonului rece, udarea se reduce considerabil – până la o dată la 2-3 săptămâni.

4. Orhideele care se află în perioada de repaus nu au nevoie de o udare frecventă, deoarece asta le va încurca să producă muguri noi de flori.

4. Calitatea substratului va influența, de asemenea, frecvența udării, precum și timpul de uscare.

Opțiunile de udare sunt simple. Acestea includ:

  • udarea deasupra substratului;
  • prin imersie;
  • pulverizarea peste frunze.

Udarea substratului se face în jurul marginii recipientului, fără a turna apa direct peste floare. După aceasta, excesul scurs în farfuria dedesubt se varsă, pentru a evita stagnarea apei. Se face o dată pe săptămână.

Destul de des, florarii recurg și la metoda de imersie. Recipientul cu planta se scufundă timp de 20-30 de minute într-un vas mai mare cu apă. Apoi se scoate planta, se lasă să se scurgă excesul de umiditate timp de 1,5 până la 2 ore și se așază la locul ei.

Pulverizarea pe frunze se face pentru: a crește umiditatea, sau dacă temperatura camerei este prea ridicată.

Îngrijirea orhideelor în ghiveciuri fără găuri de drenaj

Udare acestor plante necesită o atenție sporită, având propriile sale caracteristici speciale. Există un singur mod corect de udare în acest caz: pe suprafața solului. Pericolul este că udarea excesivă sau stagnarea apei va duce la putrezirea sistemului radicular.

Prin urmare, conținutul de umiditate al substratului trebuie monitorizat cu atenție. Frecvența de udare va fi redusă la o dată la 2-3 săptămâni, în funcție de umiditatea de la baza substratului. Partea superioară se va usca mult mai devreme, dându-vă o impresie înșelătoare.

De asemenea, nu uitați că, fără un flux potrivit de aer în ghiveci, pe pereți vor apărea în cele din urmă alge verzi, ceea ce va reduce procesul de fotosinteză la majoritatea orhideelor.

Sfat: Pentru creșterea orhideelor nu se recomandă utilizarea recipientelor opace, fără găuri de drenaj.

În ceea ce ține de îngrijirea frunzelor, vă putem recomanda ștergerea acestora cu o soluție formată din:

– 30 ml de lapte;

– 70 ml de apă.

Pelicula fină care se formează pe frunze le face să strălucească; protejează planta de bacteriile și ciupercile patogene invadatoare; luptă împotriva afidelor, deoarece aceste insecte nu tolerează zahărul lactic.

Dacă doriți să aveți niște plante mereu verzi, viguroase, înfloritoare și sănătoase, urmați aceste sfaturi de udare. Doar așa vă veți putea bucura din plin de frumusețea lor!

Spor la grădinărit!