Ce informații și beneficii ne pot oferi buruienile?

1. Apariția unui număr mare de romanițe sălbatice, volbură și cicoare îi spune grădinarului despre îngrijirea necorespunzătoare a solului: acesta a devenit mai compact și, în primul rând, necesită să fie irigat și afânat.

2. Atunci când câmpul legumicol este cotropit de lobodă, înseamnă că pământul trebuie să se odihnească de leguma respectivă.

3. Substraturile îngrijite și productive sunt adorate de urzici, pirul târâtor și răcovină.

4. Iar cresonul, muștarul sălbatic și ridichea sălbatică vă vor anunța dacă ați exagerat cu îngrășămintele cu calciu.

5. Drept răspuns la absența îngrășămintelor calcaroase, vor apărea cu bucurie coada-calului, coada-racului și măcrișul calului.

6. Dacă apare mult trifoi, înseamnă că trebuie să stopați fertilizarea cu azot și să începeți să folosiți îngrășămintele cu calciu.

7. Panseluțele și păpădiile răsărite pe gazonul verde semnalează acidificarea substratului.

8. Coada-șoricelului, speciile de măcriș, urzicile, mușețelul, susaiul moale, coada-calului, boboasele, răcovină și trifoiul alb: mărunțiți aceste ierburi de câteva ori în timpul sezonului agricol, ca să obțineți un morman de compost bogat în azot, siliciu, zinc, fosfor, potasiu, calciu, sulf, molibden etc. Anume aceste plante conțin elementele folositoare, pe care le-am enumerat mai sus.

9. Coada-șoricelului influențează pozitiv creșterea plantelor de cultură.

10. Iar pelinul sperie dăunătorii agricoli. Dacă îl veți planta pe marginea parcelei, el va îndepărta mulți dăunători de la culturile dumneavoastră.

11. Urzica îmbogățește solul cu azot și câteva microelemente. De aceea, ea reprezintă un oaspete dorit pe orice lot. Mărunțiți urzicile și așezați-le stratificat în saci negri, din polietilenă, pentru gunoi (de 120 litri), presărând fiecare strat cu cenușă. Puneți sacii într-un loc însorit: toamna veți avea compostul pregătit.

12. 500 g de păpădii infuzate într-o găleată de apă reprezintă o soluție gratuită și eficientă pentru distrugerea și respingerea acarienilor și omizilor.

13. Buruienile din zona rădăcinilor previn evaporarea apei și umbresc porțiunea respectivă, protejându-o de influența razelor directe ale soarelui. Însă ele trebuie smulse periodic și lăsate în același loc.

14. Infuzați o mână de pătlagină uscată în apă clocotită. Beți infuzia obținută pe parcursul zilei: ea vă va ajuta să renunțați la fumat.

15. 3.5-4 kg de susai moale la o găleată de apă — o soluție bună pentru combaterea făinării. Decoctul din coada-calului (proporția 1:1) are același efect: el trebuie utilizat de minim 3 ori pe parcursul unui sezon.

16. 1-1.5 kg de frunze de măcrișul calului trebuie infuzate în 10-12 litri de apă, pe parcursul a 5-7 zile. Stropiți plantele cu infuzia obținută, ca să îndepărtați acarienii, moliile etc.

17. Infuzia preparată din aproximativ 3-4 kg de frunze de rostopască și o găleată de apă distruge toți dăunătorii, fără excepții. Condiția principală: în niciun caz nu trebuie să o folosiți în perioada de înflorire și să vă străduiți ca stropii ei să nu ajungă pe pielea oamenilor.

18. Coada-calului, pătlagina, coada-șoricelului și chiar și pirul târâtor sunt potrivite pentru alimentația omului. Dacă vreți să aflați care sunt beneficiile lor, puneți-le în salatieră!

Spor la grădinărit!