Ce să nu faceți când plantați usturoiul de toamnă!

Se apropie treptat momentul, când va trebui să plantați din nou usturoiul de toamnă. Și, deși procesul este destul de cunoscut și obișnuit, astăzi, vom încerca să accentuăm principalele greșeli, pe care ar fi bine să le evitați: 

1. Nu plantați usturoi de toamnă în același loc an după an. Din punct de vedere al planificării patului, acest lucru este, fără îndoială, comod, dar în acest caz rotația culturilor este afectată. Agenții patogeni și dăunătorii caracteristici culturii vor rămâne în solul de anul trecut și, în plus, îi vor lipsi tocmai acele micro și macro elemente, care sunt necesare usturoiului (fertilizarea nu va elimina complet această deficiență). Cel mai bine este să plantați usturoi acolo unde au crescut dovlecei, castraveți, varză și diverse verdețuri. Predecesori nepotriviți sunt morcovii, sfecla, ceapa. 

2. Nu se recomandă să hrăniți usturoiul cu îngrășăminte cu azot. Creșterea masei vegetale peste iarnă este o idee periculoasă. 

3. Termenii de plantare a usturoiului pot varia în funcție de regiune, dar peste tot funcționează regula – temperatura nu trebuie să fie mai mică de + 3 … + 6°C. În caz contrar, o parte din materialul săditor ar putea să nu reușească să se înrădăcineze și să moară. Plantarea usturoiului devreme este o idee și mai rea – firele verzi vor răsări înainte de iarnă. După experiență, usturoiul poate ierta plantarea foarte târzie (chiar și când este zăpadă). 

4. Adesea apar confuzii cu privire la adâncimea plantării. Adâncimea optimă se calculează conform regulii – înălțimea cățelului + 5 cm deasupra. În medie, indicatorul ar trebui să fie între 6-8 cm. 

5. Mulți grădinari începători, separă căpățânile în căței din timp. Este o greșeală. Separarea se recomandă să fie efectuată cu puțin timp înainte de plantare (de exemplu, în seara zilei precedente). În plus, fiecare cățel trebuie examinat cu atenție pentru a verifica dacă nu are semne de putrezire sau diverse deteriorări. Toți cățeii bolnavi, deteriorați sau mici trebuie înlăturați imediat și folosiți în bucătărie. Nu utilizați cățeii căpățânilor, care conțin doar 2-3 căței (semn de degenerare). 

6. Nu știm care este motivul, probabil cu prea multe bătăi de cap, dar mulți grădinari ignoră dezinfectarea cățeilor de usturoi înainte de plantare. Nu este neapărat să folosiți careva fungicide, puteți lua cel mai obișnuit permanganat de potasiu. Într-o soluție slabă de permanganat de potasiu, cățeii trebuie înmuiați timp de 1-2 ore. 

7. În procesul de separare a cățeilor este foarte important să nu deteriorați coaja. Aceasta joacă rolul unei bariere de protecție. Dar este practic imposibil să faceți acest lucru, o parte din căței vor fi totuși deteriorați. Îi depozitați într-un recipient separat și îi folosiți în gastronomie. Este o greșeală să-i plantați. 

Cum procedați dumneavoastră când plantați usturoiul de toamnă? Aveți careva reguli obligatorii? Care din aspectele prezentate astăzi le ignorați? 

Spor la grădinărit!