Cearceaf pe elastic: două moduri simple de coasere după dimensiunile necesare!

Persoanele, care au folosit măcar o dată cearceafurile cu elastic, le-au apreciat, fără îndoială, toate avantajele. Păi, cum altfel? Aranjând cearceaful o singură dată, poți să uiți de poziția lui până la următoarea schimbare a lenjeriei de pat. Dar uneori este dificil de găsit cearceaful cu modelul dorit și dimensiunile necesare, iar coaserea lenjeriei de pat la comandă nu este convenabilă. Există o soluție! Trebuie doar să măsurați dimensiunile saltelei, să efectuați niște calcule simple și să cumpărați o cantitate suficientă de material cu lățimea necesară. Există două moduri simple de coasere a acestor cearceafuri, dintre care primul permite chiar și economisirea elasticului.

Croiala este identică și extrem de simplă în ambele cazuri. Diferența constă doar în prelucrarea marginilor materialului — în zona elasticului. Totul se rezumă la obținerea unui dreptunghi de material cu dimensiunile necesare.

Ca să determinați lățimea țesăturii și cantitatea necesară de material trebuie să realizați câteva măsurători simple. Este vorba de lungimea, lățimea și înălțimea saltelei.

Dimensiunile materialului pot fi calculate după următoarele formule:

Lățimea materialului = lățimea saltelei + înălțimea saltelei x 2 + 20 cm (10 + 10)

Lungimea materialului = lungimea saltelei + înălțimea saltelei x 2 + 20 cm (10 + 10)

În acest caz 20 cm reprezintă suma a două îndoituri aflate pe părțile laterale ale saltelei. Îndoiturile au aceeași mărime pe tot perimetrul cearceafului. 

Împăturiți materialul dreptunghiular în patru. Toate colțurile lui libere vor fi suprapuse. Sarcina constă în faptul că trebuie să îndepărtați excesul de material din fiecare colț. Astfel, trebuie să marcați pătratul, latura căruia este egală cu înălțimea saltelei, luând în calcul și o îndoitură (10 cm).

Latura pătratului = înălțimea saltelei + 10

Apoi mai rămâne doar să fixați materialul cu bolduri și să tăiați simultan cele 4 pătrate. După aceasta dreptunghiul nu va mai avea colțurile ascuțite.

În continuare lucrați separat cu fiecare colț. Sarcina constă în faptul că trebuie să combinați și să coaseți cele 2 margini ale pătratului. Făcând acest lucru cu ajutorul cusăturii franțuzești, puteți să omiteți prelucrarea ulterioară a îndoiturilor, deoarece ele vor ajunge cusute pe interior. Pe lângă faptul că asigură un aspect exterior prezentabil, acest pas îmbunătățește caracteristicile exploratorii ale cearceafului, care trebuie spălat frecvent.

Esența lucrului constă în următoarele: uniți 2 laturi ale pătratului și realizați o cusătură la nivelul lor (pe față), lăsând 3.5-4 mm de la marginile lor, după care întoarceți colțul obținut și călcați bine materialul. Următoarea cusătură se realizează pe dos, lăsându-se aproximativ 1 cm de la margini.

După aceasta completați fiecare colț cu elastic. Măsurați distanța egală cu înălțimea saltelei de la nivelul cusăturii de pe fiecare parte și realizați marcajele corespunzătoare. Lungimea fiecărei bucăți de elastic va fi redusă până la 1/3 din lungimea fiecărei porțiuni. Datorită acestui fapt, după ce cearceaful va fi gata, materialul va fi strâns în colțuri, ceea ce va asigura întinderea lui ideală.

După ce veți pregăti bucățile necesare de elastic, îndoiți-le în jumătate și fixați-le la nivelul cusăturilor cu ajutorul boldurilor. Apoi întindeți-le până la jumătatea marcajelor și iarăși fixați-le. Efectuați cusături transversale liniare pe margini cu ajutorul mașinii de cusut și cusături în zig-zag deasupra elasticelor întinse, care vor asigura elasticitatea necesară a articolului obținut.

Întinzând elasticele, realizați 2 îndoituri de 1 cm la rând. Apoi coaseți marginile cearceafului pe tot perimetrul lui, tot timpul îndoind țesătura, ca să creați tivul. În locurile, în care se află elasticele, întindeți materialul și treceți de la cusătură liniară la cusătură zigzag.

A doua metodă este asemănătoare cu prima. Diferența constă în faptul că în timpul tivirii marginilor se realizează o îndoitură mai lată, care ulterior va forma un tunel. În acest caz elasticul pur și simplu se introduce de jur împrejur, iar capetele lui se cos unul de altul la nivelul unui orificiu mic tehnic.

Spor la treabă!