Cele mai gustoase prăjituri – eclere! Rețeta simplă!

Eclere – suntem siguri că aceste prăjituri cu cremă sunt unul dintre deserturile preferate. Iată de ce, vă invităm să încercăm împreună rețeta simplă!

INGREDIENTE (PENTRU 12-13 ECLERE):

Pentru aluat:

– 80 gr de apă + 80 gr de lapte;

– 70 gr de unt;

– 100 gr de zahăr;

– 1 praf de sare;

– 100 gr de făină;

– 160 gr de ouă la temperatura camerei (3-4 ouă medii).

Pentru cremă:

– 300 gr de lapte condensat fiert rece;

– 350 gr de smântână fermentată densă rece.

Pentru glazură:

– 90 gr de ciocolată neagră;

– 45 gr de lapte + 45 gr de unt (sau 90 gr de smântână pentru frișcă cel puțin 30%).

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele și apa într-o cratiță, adăugați unt, sare și zahăr. O puneți la foc mediu și așteptați să se topească untul, iar compoziția să ajungă până la punctul de fierbere.

Sfat. Nici într-un caz nu lăsați compoziția să fiarbă, pentru că se va evapora umiditatea și va fi nevoie să schimbați proporțiile pentru aluat.

2. De îndată ce apar primele bule, adăugați toată făina și amestecați bine cu spatula sau o lingură din lemn. Făina se va opări și se va aduna într-o bilă omogenă.

Sfat. Vă recomandăm să folosiți o făină cu conținut sporit de proteină. Făina obișnuită conține 10% de proteină în 100 gr. Dacă va fi 13-14 gr, aluatul va fi mai bun și pe suprafața prăjiturilor vor fi mai puține crăpături.

3. Întoarceți cratița la foc mediu și uscați aluatul, pentru ca umiditatea în exces să se evaporeze. Amestecați continuu cu spatula, până la baza cratiței se va forma un strat de depuneri.

Sfat. Dacă veți omite acest pas, eclerele nu vor fi la fel de frumoase. În plus, aluatul va cere mai puține ouă și prăjiturile nu vor mai crește atât de bine.

4. Transferați aluatul într-un vas și îl lăsați să se răcorească puțin, cât să nu ardă la deget.

5. Bateți ouăle cu furculița și le adăugați treptat în aluat, amestecând foarte bine cu spatula, până capătă o consistență omogenă. Când aluatul devine mai moale, adăugați porții mai mici de ou, ca să nu adăugați mai mult decât e nevoie. Mai bine să fie mai dens decât trebuie, decât mai lichid. Consistența finală a aluatului – trebuie să curgă de pe spatulă într-o panglică lentă.

Sfat. Cantitatea de ouă depinde de mulți factori: calitatea făinii, cât de bine a fost uscat aluatul și de mărimea ouălor. Dacă pregătiți aluatul pentru prima dată, vă recomandăm să-l amestecați manual cu spatula. Iar dacă folosiți mixerul, atunci vă recomandăm să-l amestecați cu cârligul, din cauza paletelor, în aluat se vor forma bule de aer, iar în timpul coacerii se va rupe.

6. Transferați aluatul în poșul cu dui (6B) și formați biscuiți pe tava tapetată cu hârtie de copt.

Sfat. Vă recomandăm să folosiți un dui cu zimți, pentru ca în timpul coacerii aluatul să crape mai puțin. Unii răcesc aluatul, alții îl stropesc cu apă, ulei, îl presară cu zahăr pudră ca să nu crape, noi am încercat, dar nu am observat vreun efect.

7. Nivelați vârful aluatului cu degetul umed și dați tava la cuptorul preîncălzit până la 150°С pentru aproximativ 45 de minute (încălzire sus-jos, fără convecție).

Sfat. Nu deschideți ușa cuptorului, pentru că prăjiturile se vor lăsa imediat. Ele trebuie să se rumenească și să se usuce. Dacă s-au lăsat după ce lea-ți scos din cuptor, înseamnă că nu le-ați copt destul timp.

8. Mixați laptele condensat fiert cu puțină smântână, până dispar toate cocoloașele, apoi adăugați smântâna rămasă și amestecați din nou cu mixerul, până obțineți o cremă omogenă. Dați-o la frigider.

Sfat. Puteți lăsa smântâna la scurs pentru câteva ore, pentru a îndepărta zerul în exces, sau folosiți îngroșător pentru smântână fermentată. Schimbați proporțiile în conformitatea cu propriile preferințe.

9. Faceți 2 găuri în partea laterală a fiecărui biscuit sau îi tăiați pe jumătate.

10. Transferați crema într-un poș cu dui și umpleți eclerele sau folosiți o linguriță, dacă le-ați tăiat în jumătate.

11. Într-o crăticioară, adăugați lapte și unt și înfierbântați amestecul, până se topește untul.

12. Îl turnați peste ciocolata ruptă bucăți, așteptați 1 minut și amestecați bine, până la omogenizare.

Sfat. Dacă veți folosi ciocolată cu lapte, atunci luați o cantitatea mai mică de lapte și unt, deoarece topită, ciocolata cu lapte are o consistență mai lichidă.

13. Înmuiați eclerele în glazură și le presărați cu ciocolată albă răzuită și bucăți de fructe uscate sau confiate.

Sfat. Această porție de glazură ajunge pentru 2 porții de eclere.

Eclerele pot fi servite imediat, dar vor fi mult mai gustoase dacă vor petrece câteva ore la frigider. Cele mai gustoase prăjituri pe placul fiecăruia! Aluat choux gustos cu cremă delicată – desertul ideal pentru orice sărbătoare sau de servit alături de un ceai aromat! După cum vedeți, rețeta este simplă. Încercați, suntem siguri că veți reuși!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!