Chifle cu mere – moi și pufoase, ca norul! Un aluat mereu reușit!

Doriți să vă bucurați familia cu chifle de casă cu mere? Atunci iată rețeta de care aveți nevoie! Venim cu o rețetă de chifle dospite cu umplutură de mere. Aluatul este nemaipomenit, incredibil de moale, gustos și pufos, ca un nor. Iar merele îl completează perfect. Deși, chiflele pot fi cu orice umplutură, descoperind de fiecare dată câte un gust nou. 

INGREDIENTE: 

Pentru aluat (la temperatura camerei): 

-300 ml de lapte cald (35°C); 

-4 linguri de zahăr; 

-7 gr de drojdie uscată sau 22 gr de drojdie proaspătă; 

-1 linguriță rasă de sare; 

-40 ml de ulei; 

-40 gr de unt; 

-1 ou; 

-550-600 gr de făină. 

Pentru umplutură: 

-3 mere; 

-30 gr de zahăr; 

-30 gr de unt; 

-scorțișoară – opțional. 

Pentru uns: 

-1 gălbenuș; 

-1 lingură de lapte. 

MOD DE PREPARARE: 

1.Amestecați laptele cald cu zahăr și drojdie, folosind telul. Acoperiți vasul cu un prosop subțire și lăsați drojdia pentru 15 minute, să se activeze. 

2. Adăugați ulei, unt moale, ou, sare și amestecați foarte bine cu telul. 

3. Încorporați 1/3 din cantitatea de făină, lucrați cu telul, apoi adăugați treptat făina și frământați aluatul, până se va aduna într-o bilă. El trebuie să fie moale și nelipicios. 

4. Îl rotunjiți, ungeți vasul cu ulei, adăugați aluatul, îl acoperiți cu prosop sau folie de plastic și îl dați la loc cald pentru aproximativ 1 oră. 

Sfat. Noi îl dăm la cuptorul electric încălzit până la 40°C. Astfel, aluatul dospește mai repede decât dacă stă pe masă, într-o încăpere caldă fără curenți. 

5. Curățați merele de coajă, îndepărtați cotorul cu semințe și le tăiați felii. 

6. Ungeți mâinile cu ulei, lucrați aluatul, îl transferați pe suprafața de lucru înfăinată, îl presărați cu puțină făină și întindeți un blat cu grosimea aproximativă de 0,3 cm. 

7. Tăiați marginile aluatului, apoi tăiați blatul fâșii de 8-9 cm lățime, folosind sucitorul în calitate de riglă lungă. 

8. Resturile de aluat le adunați, formați o bilă, o întindeți și tăiați blatul în jumătate.

9. Tăiați fâșiile în jumătate și obțineți astfel 12 bucăți, deci 12 chifle. 

10. Luați o bucată de aluat și faceți tăieturi la fel ca în imagine: 

11. Adăugați o felie de măr pe jumătatea întreagă de aluat, o presărați cu zahăr, adăugați o bucățică de unt, presărați scorțișoară și adăugați încă o felie de măr. 

12. Rulați un rulou și formați astfel toate chiflele. 

Sfat. În calitate de umplutură, puteți folosi pere, piersici, prune etc. Dacă fructele vor fi suculente, nu uitați să adăugați puțin amidon, ca să nu curgă umplutura. 

13. Transferați chiflele pe tava tapetată cu hârtie de copt, păstrând distanța între ele, le acoperiți cu un prosop și le lăsați să se odihnească timp de 15 minute. 

14. Ungeți chiflele cu gălbenuș amestecat cu lapte și le coaceți timp de 20-22 de minute la cuptorul preîncălzit până la 180°C. 

Cât de aspectuoase ies aceste chifle! Vă avertizăm, a doua zi veți coace o nouă partidă! 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi! 

New