Chifle dospite cu stafide — foarte aromate și pufoase. Oare cine ar putea să le refuze?

INGREDIENTE (pentru 12 bucăți):

-25 g de drojdie proaspătă;

-150 g de stafide;

-un pahar de lapte (250 ml);

-3 pahare de făină (450 g);

-5 linguri de zahăr (½ pahar (100 g ));

-un plic mic de vanilină sau o linguriță cu vârf de zahăr vanilat;

-o linguriță rasă de sare;

-100 g de unt sau margarină;

-un gălbenuș de ou.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți stafidele în bol. Cel mai confortabil și logic este să înmuiați stafidele în timpul frământării aluatului, deoarece încorporarea lor în aluatul preparat este o sarcină dificilă.

2.Adăugați zahărul și drojdia. Ca să vă orientați mai ușor în proporțiile ingredientelor, puteți să le măsurați cu același pahar. Un pahar conține aproximativ 150 g de stafide, iar 5 linguri cu vârf de zahăr corespund unei jumătăți de pahar.

3.Măsurați un pahar de lapte cald. Dacă laptele este abia scos din frigider, turnați inițial doar jumătate de pahar și încălziți-l în cuptorul cu microunde timp de 60 secunde. Umpleți-l până la margini cu lapte rece și doar după aceasta puteți să-l turnați în bolul cu celelalte ingrediente.

4.Dizolvați foarte bine drojdia în lapte, astfel încât să nu rămână cocoloașe.

5.Topiți untul. Puteți să-l puneți în paharul, cu care ați măsurat laptele și să-l încălziți în cuptorul cu microunde pe parcursul a 60 secunde.

6.Puneți făina în bol. Măsurați-o cu un pahar uscat, cu același volum. Nivelul făinii trebuie să corespundă marginii superioare a paharului.

7.Adăugați vanilina și sarea.

8.Începeți să frământați aluatul (inițial puteți să folosiți o furculiță).

9.Când făina va încorpora tot lichidul, adăugați untul.

10.Încorporați untul în aluat. Nu este nevoie să-l omogenizați, ci doar să vă asigurați că nu mai sunt cocoloașe de făină.

11.Lăsați aluatul să se odihnească timp de 20 minute.

12.Apoi transferați-l pe masă și frământați-l până va deveni neted. După ce glutenul se va umfla, acest proces se realizează cu ușurință.

13.Modelați-l sub formă de bilă și așezați-l înapoi în bol.

14.Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 60 minute, la temperatura camerei.

15.Aluatul trebuie să-și tripleze volumul. Dacă acest lucru nu s-a produs, presați puțin aluatul și lăsați-l să dospească timp de încă 45-60 minute.

16.Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru și, fără să-l mai frământați, divizați-l în 12 bucățele egale: tăiați-l mai întâi în jumătate, după care înjumătățiți fiecare jumătate și divizați fiecare dintre sferturile obținute în câte 3 părți.

17.Modelați fiecare bucățică de aluat sub formă de biluță și așezați-o pe tava tapetată cu hârtie de copt.

18.Așezați chiflele pe tavă în rânduri drepte, destul de apropiate (distanța dintre rânduri trebuie să fie de 2-3 cm). După ce vor crește, ele trebuie să se lipească puțin.

19.Acoperiți-le cu grijă cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să odihnească timp de 35-45 minute.

20.Preîncălziți cuptorul până la 220°C. De obicei, noi setăm temporizatorul la 30 minute, după care aprindem focul în cuptor și setăm temporizatorul la 15 minute.

21.Amestecați gălbenușul de ou cu 2-3 lingurițe de apă.

22.Ungeți foarte bine chiflele cu compoziția obținută — pe toate părțile.

23.Introduceți tava în cuptor și coaceți chiflele timp de 15-20 minute.

24.Datorită stafidelor și grăsimii animale, aluatul este mai greu. De aceea, trebuie să-l coaceți până se va rumeni foarte bine, acoperindu-se cu crustă maronie.

Simplu, nu-i așa? Păi cum altfel! Și nici nu vă puteți imagina cât sunt de aromate. Dar le puteți coace în weekend, ca să vă răsfățați.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!