Chifle dulci din aluat tip foietaj!

Un fel de gogoși la cuptor din aluat tip foietaj. Aceste chifle-gogoși ies la fel de pufoase și gustoase ca cele prăjite. Aveți poftă de un desert delicios? Această rețetă este cea mai bună idee.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-700 g de făină;

-300 ml de lapte;

-2 ouă;

-100 g de zahăr (sau după gust);

-50 ml de ulei;

-7 g de drojdie uscată;

-un praf de sare;

-vanilie — după gust.

Altele:

-2-3 linguri de ulei — pentru întinderea primelor blaturi și ungerea tăvii;

-100-150 g de unt topit (puteți să îl înlocuiți complet cu ulei sau să le folosiți în proporții egale);

-un ou bătut — pentru ungerea chiflelor înainte de coacere;

-zahăr pudră — pentru servit.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți făina cernută într-un bol adânc. Adăugați laptele cald, zahărul tos, drojdia uscată, ouăle, uleiul, vanilia și un praf de sare (vă recomandăm să presărați drojdia și sarea în colțuri opuse ale bolului, ca să nu interacționeze îndată). Frământați un aluat foarte moale și lipicios.

2.Deși aluatul nostru a ieșit extrem de moale, noi nu am mai adăugat făină, ci pur și simplu l-am transferat pe masa presărată cu făină și l-am tăvălit prin ea, ca să-l putem aduna sub formă de bilă. Apoi l-am pus într-un bol adânc.

Dacă doriți, puteți să mai adăugați făină în aluat, dar trebuie să știți că astfel chiflele vor avea o textură mai puțin pufoasă. În cazul, în care nu vă place sau nu puteți lucra cu aluaturile lipicioase, ungeți-vă mâinile cu ulei: astfel nicio părticică de cocă nu va rămâne pe pielea dumneavoastră.

3.Acoperiți aluatul cu folie alimentară și lăsați-l să dospească într-un loc cald, până își va tripla volumul.

4.Apoi transferați-l pe masa presărată cu făină și frământați-l puțin.

5.Divizați aluatul în 10 bucățele aproximativ egale, modelându-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 10-15 minute.

6.Întindeți fiecare biluță de aluat într-o foaie dreptunghiulară, cu grosimea de 5 mm. Presărându-o cu făină, împăturiți-o și puneți-o deoparte până veți termina de întins celelalte bucăți de aluat.

7.Turnați o cantitate mică de ulei pe suprafața de lucru. Puneți o foaie de aluat pe ea și întindeți-o cu mâinile până va deveni aproape transparentă. Apoi ungeți-o cu puțin unt topit și răcit (direct cu mâinile sau cu ajutorul pensulei de silicon).

8.După aceasta așezați următoarea foaie de aluat pe cea întinsă și întindeți-o cu mâinile până o veți acoperi pe cea inferioară. Ungeți-o cu unt topit și răcit.

9.Procedați similar cu toate foile de aluat, suprapunând câte cinci. Astfel veți obține 2 blaturi multistratificate.

10.Tăiați fiecare blat multistratificat în fâșii longitudinale, cu lățimea de 5-7 cm.

11.Rulați fiecare fâșie de aluat sub formă de rulou, folosind mâna dumneavoastră ca șablon, mai exact 4 degete lipite (cu excepția celui mare). Fixați marginea ruloului rezultat, după care, fără să-l scoateți de pe degete, îndoiți-l în jumătate (în direcție transversală și spre exterior). Astfel veți obține o chiflă inelară.

12.Așezați chiflele pe tava unsă cu ulei și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 20 minute. Înainte de coacere ungeți-le cu ou bătut.

13.Coaceți-le timp de 15-20 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

14.După ce se vor răci puțin, puteți să le presărați cu zahăr pudră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!