Chifle pufoase ca norul! Ce se adaugă în aluatul de drojdie ca să iasă atât de fine!

Astăzi vom coace niște chifle incredibil de pufoase și fine, folosind un aluat foarte neobișnuit! Sunt sigură că nu ați mai preparat niciodată un astfel de aluat și veți fi și dvs. uimiți!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 400 ml de lapte;

– 4 linguri de zahăr;

– 8 g de drojdie uscată;

– jumătate de linguriță de sare;

– 2 ouă;

– 80 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 10 g de praf de copt;

– 1 lingură de oțet (9%);

– 700 g de făină;

– 50 g de unt;

Pentru ungere:

– 2 gălbenușuri de ouă;

– 2 linguri de lapte;

Ingrediente suplimentare:

– 1 lingură de zahăr;

– 2 linguri de alune prăjite (zdrobite).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: turnați laptele într-un bol adânc. Adăugați zahărul și drojdia uscată. Amestecați cu un tel și adăugați câteva linguri de făină cernută, luată din cantitatea totală indicată în rețetă. Trebuie să obțineți consistența unei smântâni lichide.

Notă: Dacă rămân cocoloașe mici de făină, este în regulă.

2. Acoperiți maiaua cu un prosop subțire și lăsați-o într-un loc cald, fără curenți de aer, timp de 15-20 de minute. Aceasta trebuie să-și dubleze volumul.

3. Pregătiți aluatul: amestecați energic maiaua și adăugați ouăle, uleiul vegetal inodor și sarea. Amestecați cu telul până la omogenizare. Scoateți telul, nu veți mai avea nevoie de el.

4. În alt castron, combinați restul făinii cu praful de copt. Adăugați ingredientele uscate la cele lichide, câte puțin, și amestecați aluatul cu ajutorul unei spatule.

Notă: Drojdia și praful de copt cresc termenul de păstrare a chiflelor, aluatul nu se va așeza (micșora) în timpul coacerii, iar produsele vor avea o aromă delicată.

5. Când ați încorporat jumătate din făină, adăugați 1 lingură de oțet (9%), amestecați-l bine în aluat, apoi adăugați cealaltă jumătate de făină.

6. Lăsați 50 g de făină și presărați masa cu ea. Continuați să frământați aluatul pe masă, timp de 5-7 minute, până se va omogeniza și va deveni aproape nelipicios. Acum întindeți-l ușor spre dvs. și puneți 50 g de unt moale peste el. Continuați să frământați aluatul timp de încă 5-7 minute.

7. La început, aluatul va fi neuniform, dar după 5 minute va deveni moale, elastic și nu se va lipi de mâini.

8. Puneți-l înapoi în bolul uns cu ulei vegetal, acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l să dospească într-un loc cald, timp de 60-80 de minute.

Notă: Timpul de dospire poate varia, în funcție de temperatura din încăpere și de calitatea drojdiei, așa că este posibil să aveți nevoie de mai mult sau mai puțin.

9. Transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru, frământați-l puțin, împăturiți-l în formă de plic și împărțiți-l în câte porții doriți. Noi l-am tăiat în două și apoi am tăiat fiecare bucată în alte 8 bucăți. Acum, modelați fiecare bucățică în formă de bile. Ale noastre au câte 80 g fiecare.

10. Așezați biluțele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiți-le cu o folie și un prosop și lăsați-le la cald timp de 15-20 de minute.

11. Scoateți cu grijă prosopul și folia și ungeți chiflele cu un amestec de gălbenușuri de ouă și lapte. Apoi presărați-le cu alune prăjite, semințe de susan, semințe de mac sau topping Streusel.

12. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 25-30 de minute.

13. Chiflele s-au mărit perfect în dimensiune și au ieșit atât de frumoase, rumene și nespus de aromate! Savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!