Chifle pufoase ca norul, pe care le pregătesc în fiecare weekend după rețeta bunicii mele!

Când eram mică, bunica mea îmi pregătească foarte des aceste chifle. Dânsa obișnuia să le umple cu magiun și să le presară cu zahăr deasupra. Însă eu acum le pregătesc fără umplutură, deoarece și așa sunt foarte moi, pufoase și gustoase!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 250 g de lapte;

– 21 g de drojdie proaspătă (sau 7 g de drojdie uscată);

– 130 g de zahăr tos;

– jumătate de linguriță de sare;

– 3 lingurițe de zahăr vanilat;

– 1 ou + 1 albuș de ou;

– 550 g de făină (+/-);

– 90 g de unt;

Ingrediente suplimentare:

– 1 gălbenuș de ou;

– 1 lingură de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele într-un bol adânc. Adăugați o lingură de zahăr tos din cantitatea totală și drojdia. Amestecați ingredientele cu o spatulă, apoi adăugați câteva linguri de făină din cantitatea totală. Acoperiți bolul cu un prosop și lăsați drojdia să se activeze timp de 10 minute.

2. După ce drojdia s-a activat, adăugați zahărul tos rămas, zahărul vanilat și spargeți un ou de mărime medie peste ea. De asemenea, adăugați albușul unui alt ou. Gălbenușul păstrați-l pentru ungerea chiflelor. Amestecați puțin.

3. Acum, începeți să adăugați treptat făina cernută din timp. Inițial, amestecați aluatul cu spatula. Iar când veți adăuga ultima parte de făină, transferați-l pe suprafața de lucru și frământați-l pe ea, până când se va aduna într-o bilă, nu neapărat omogenă.

4. După aceasta, adăugați câte un cubuleț de unt moale peste aluat și frământați-l până când îl veți încorpora complet. Apoi continuați astfel mai departe.

5. Cu adăugarea fiecărei bucățele de unt, aluatul va deveni din ce în ce mai moale și mai nelipicios. După ce ați adăugat tot untul, mai frământați-l un pic pe masă, ca să devină mai omogen și neted.

6. În final, modelați aluatul în formă de bilă și puneți-l în bolul uns cu ulei vegetal. Acoperiți-l cu un prosop umed sau cu o folie alimentară și realizați o gaură în ea. Lăsați aluatul să dospească timp de 1 oră la cald. Acesta trebuie să își dubleze volumul.

7. După ce a dospit suficient, frământați aluatul puțin în bol, apoi transferați-l pe suprafața de lucru. Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 1,1 kg de aluat. Împărțiți-l în 15 bucățele cu greutatea de aproximativ 74 g și modelați-le în formă de biluțe.

8. Luați o formă cu dimensiunile de 20×30 cm și tapetați-o cu hârtie de copt. Așezați biluțele de aluat în ea. Acoperiți-le cu o folie și un prosop și lăsați chiflele să crească timp de 40 de minute la cald.

*Dacă doriți să obțineți niște chifle mai mari și nu așa de lipite, utilizați o formă standard de cuptor și așezați-le la distanță una de alta. De asemenea, le puteți umple cu gem sau ciocolată, dacă doriți. Însă și așa vor fi foarte gustoase.

9. Amestecați gălbenușul rămas de ou cu o lingură de lapte și ungeți chiflele cu el.

Sfat: Dacă doriți, puteți decora chiflele cu zahăr curat sau amestecat cu scorțișoară, precum și cu topping Streusel.

10. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit până la 180ºC, timp de aproximativ 20 de minute, în dependență de caracteristicile cuptorului dvs. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

11. Scoateți-le din cuptor și lăsați-l le puțin să se răcească. După aceasta, savurați-le la ceai cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!