Chifle pufoase cu mere și scorțișoară!

Astăzi vă propunem să pregătiți chifle aerate și aromate cu mere și scorțișoară. Se combină excelent cu ceaiul servit în serile confortabile de toamnă sau pot fi servite în calitate de desert. Vă recomandăm cu drag această rețetă simplă și rapidă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-un pahar de lapte;

-3.5 pahare de făină;

-8 g de drojdie proaspătă sau 4 g de drojdie uscată;

-3 linguri de zahăr;

-40 g de unt;

-un praf de sare;

-1 g de vanilină (puteți să o înlocuiți cu un plic de zahăr vanilat, o fiolă de esență de vanilie sau o linguriță de extract de vanilie);

-un ou.

Pentru umplutură:

-700-800 g de mere;

-3 linguri de zahăr (sau după gust);

-sucul stors dintr-o jumătate de lămâie;

-¾ linguriță de scorțișoară măcinată.

Altele: un ou + 1-2 linguri de zahăr brun (pentru presărarea chiflelor înainte de coacere).

Volumul paharului utilizat este 200 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați zahărul și drojdia fărâmițată (dacă folosiți drojdie proaspătă). Amestecați.

2.Lăsați compoziția rezultată să se „odihnească” pe parcursul a 5 minute, ca să se activeze drojdia.

3.Adăugați oul și vanilina. Amestecați până la omogenizare.

4.Adăugați treptat făina cernută, iar în timpul acestui proces (după primele 2 pahare de făină) încorporați untul moale și un praf de sare în aluat. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l cu mâinile până va deveni omogen și nelipicios. În același timp el trebuie să fie moale: nu-l îmbibați cu făină.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 40-50 minute, până își va dubla volumul, într-un loc cald.

6.Între timp pregătiți umplutura: curățați merele de coajă și cotoare. Tăiați-le în cubulețe.

7.Puneți merele într-o tigaie pusă pe foc moderat. Adăugați zahărul și sucul de lămâie. Înnăbușiți merele până se va evapora tot lichidul din tigaie.

8.La sfârșit adăugați scorțișoara măcinată. Amestecați. Lăsați merele să se răcească complet.

9.Modelați chiflele: frământați puțin aluatul dospit, după care divizați-l în 18 bucățele egale. Modelați-le sub formă de biluțe, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” timp de 15 minute.

10.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți cu degetele fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță. Puneți o linguriță de mere în mijlocul ei, după care lipiți-i marginile, oferindu-i forma de semilună. La sfârșit adunați „cusătura” în mijlocul chiflei obținute, lipindu-o foarte bine.

11.Procedând similar, modelați toate chiflele și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 15-20 minute.

12.Ungeți chiflele cu ou bătut și presărați-le cu zahăr brun.

13.Coaceți-le timp de 10-15 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

14.Lăsați-le să se răcească puțin, după care serviți-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!