Cincisprezece sfaturi cum să aplicați corect tapetul!

Aplicarea tapetului doar la prima vedere pare simplă. De fapt, există multe lucruri importante, care transformă procesul simplu într-o muncă grea. Pentru a evita astfel de situații, merită să țineți cont de câteva recomandări:

1.Pentru a îndepărta rapid tapetul vechi de hârtie, umeziți-l suficient cu apă fierbinte și apoi răzuiți cu spaclul. Pentru o mai mare eficiență, puteți dizolva în apă puțin săpun de rufe sau detergent. Pentru a elimina în același fel tapetele de vinil sau vlies, trebuie să treceți mai întâi peste ele cu o rolă cu ace, apoi cu apă.

2.Tapetele nu se țin de peretele vopsit. Iată de ce, stratul de vopsea se îndepărtează cu ciocanul rotopercutor cu daltă, cu polizorul unghiular sau cu soluție de îndepărtat vopseaua. Ea este destul de toxică, deci nu puteți lucra fără mănuși. Soluția o puteți cumpăra în magazinele de materiale de construcție.

3.Înainte de a aplica tapetul, peretele trebuie prelucrat cu grund antibacterian. Acesta poate fi înlocuit cu 300 gr de adeziv pentru tapet dizolvat în 10-12l de apă sau 2 pahare de adeziv PVA dizolvat în 10l de apă. Însă, adezivul nu protejează de mucegai.

4.Dacă trebuie să potriviți tapetul cu ornament, atunci decupați fâșii din rulouri diferite, nu din unul singur, și îmbinați imprimeul. Acest lucru va reduce totalitatea tapetului folosit și nu vor rămâne fâșii scurte.

5.Nu aveți încredere în proporțiile de preparare indicate pe cutia cu adeziv. Acesta se obține prea dens și se termină repede (de asta are nevoie producătorul). Compoziția trebuie să aibă consistența smântânei dense, deci va trebui să diluați adezivul adăugând apa treptat și măsurând volumul aproximativ.

6.Tapetele subțiri pot fi suprapuse. În cazul celor mai groase, trebuie să potriviți bine marginile, ca să nu lipiți tapet peste tapet.

7.Dacă aplicați tapetul suprapunându-l, începeți lucrul de la geam. Atunci îmbinarea nu va fi vizibilă.

8.Pentru a evita distorsiunile, faceți pe perete o linie, cu creionul simplu, pentru prima fâșie de tapet. Ea va servi drept reper.

9.Pentru o mai bună aderență a tapetului de perete, acesta trebuie, de asemenea, acoperit cu adeziv. Folosiți o pensulă lată pentru vopsea.

10.Tapetul îmbibat cu adeziv crește în lungime, astfel, atunci când îl tăiați pentru prima dată, nu e nevoie să țineți cont de rezervă. În ceea ce privește surplusul de tapet, rămas după aplicare, îl puteți tăia cu un cutter. Astfel veți exclude dezlipirea tepetului și uscarea acestuia.

11.Dacă se formează bule, le puteți sparge cu un ac.

12.Pentru a ”introduce” tapetul în colțul interior, veți avea nevoie de un spaclu, care va strânge bine materialul. Iar pentru colțurile exterioare, folosiți o rolă.

13.Atunci când aveți de aplicat tapetul pe un perete cu rozetă, e nevoie să marcați preventiv pe fâșia de tapet locul unde aceasta se află. Dar nu tăiați până când această gaură. Nu uitați, tapetul îmbibat cu adeziv devine mai lung. Deci, pătratul tăiat se poate mișca, lăsând peretele gol.

14.După ce tapetul se usucă, se pot forma bule. Pentru îndepărtarea acestora, e suficient să utilizați o seringă plină cu adeziv. Străpungeți bula și introduceți adezivul în interior. Apoi nivelați suprafața cu o rolă sau cu o cârpă.

15.Dacă după uscarea tapetului a apărut un mic spațiu gol (este vizibil în mod special în cazul tapetului colorat), acesta poate fi vopsit cu o cariocă de aceeași culoare ca și tapetul.

Mult spor!