Cipici simplu de tricotat cu decor fundițe!

Cipicii se realizează începând cu vârful degetelor și se sfârșesc cu 2 triunghiuri. Pentru a determina mărimea: lungimea de la mijlocul bazei spre vârfurile trapezului trebuie să fie egală cu lungimea piciorului – 15%.

Cusătura trapezului reprezintă cusătura tălpii, iar cusătura dintre triunghiuri este la călcâi.Modelul nostru are mărimea 37-38 și lungimea de 22 cm. Deci, 22 cm – 15% = 19 cm. Dacă aveți nevoie de o mărime mai mare, trebuie doar să adăugați suplimentar ochiuri, până obțineți lungimea necesară, după care finisați lucrarea cu 2 triunghiuri identice.

Mărimile trapezului nostru sunt: lățimea – 33 cm, înălțimea – 12 cm.

AVEȚI NEVOIE DE:

 – fire de tricotat 100 gr/ 240 m de 2 culori: bordo (fir A), roz (fir B);

– andrele circulare 3,5 mm;

– ac de siguranță pentru tricotat;

– ac;

– croșetă.

PAȘI DE URMAT:

1. Montați 20 de ochiuri pe ambele andrele (fir A), lăsând firul lung. Scoateți andreaua dreaptă și întoarceți lucrarea.

2. Rând 1. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

3. Rând 2. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față și adăugați 1 ochi spre dreapta: introduceți andreaua stângă din spate spre față în ochiul transversal dintre cele 2 ochiuri în lucru (peretele drept să fie în spate, iar peretele stâng să fie în față), apucați firul și îl lucrați pe față prin față.

4. Lucrați celelalte ochiuri pe față, până la ultimele 2 ochiuri. Apoi adăugați 1 ochi spre stânga: introduceți andreaua dreaptă din față spre spate în ochiul transversal dintre cele 2 ochiuri în lucru (peretele drept să fie în față, iar peretele stâng să fie în spate), apucați firul, îl treceți pe andreaua stângă și îl lucrați pe față prin spate.

5. Urmează 1 ochi pe față și ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

6. Rând 3-50. Repetați rândul 1 și 2, până pe andrele aveți 70 de ochiuri, iar înălțimea lucrării trapez este de 12 cm.

7. Tăiați firul A și luați firul B.

8. Rând 51. Lucrați toate ochiurile pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

9. Rând 52. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

10. Împărțiți lucrarea în jumătate, adică câte 35 de ochiuri. Din partea unde nu sunt fire, transferați 35 de ochiuri pe acul de siguranță sau pe o andrea suplimentară.

11. Rând 53. Primul ochi nu se lucrează, transferați al doilea ochi pe andreaua dreaptă, lucrați al 3-lea ochi pe față și treceți ochiul transferat peste cel lucrat.

12. Apoi toate ochiurile (29) pe față, 2 ochiuri împreună pe față (introduceți andreaua din stânga spre dreapta) și ultimul ochi pe dos. Întoarceți lucrarea.

13. Rând 54. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

14. Rând 55-82. Repetați rândul 53 și 54, până pe andrea rămân 5 ochiuri.

15. Rând 83. Primul ochi nu se lucrează, transferați al doilea ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următoarele 2 ochiuri împreună pe față și treceți ochiul transferat peste ochiul lucrat. Ochiul de margine pe dos și întoarceți lucrarea.

16. Rând 84. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

17. Rând 85. Transferați primul ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următoarele 2 ochiuri împreună pe față și treceți ochiul transferat peste ochiul lucrat.

18. Tăiați firul scurt, îl treceți prin ochiul rămas și faceți un nod.

19. Începeți să lucrați ochiurile de pe acul de siguranță. Repetați rândurile 53-85.

20. Îndoiți lucrarea în jumătate, introduceți un nou fir A în ac și începeți să coaseți talpa.

21. Fixați de câteva ori firul în mijloc, apoi treceți acul prin câte un ochi marginal (nu tot ochiul, doar arca de margine a ochiului) de pe fiecare parte și le fixați împreună.

Sfat. Dacă veți trece acul prin ambele arce, cusătura va fi groasă.

22. Fixați firul, îl scoateți pe partea de dos și îl ascundeți printre ochiuri. Tăiați firul. La fel e nevoie să ascundeți toate capetele de fire, care v-au rămas.

23. După care, introduceți un nou fir B, îl fixați în locul unde se termină firul A și continuați să coaseți marginea: treceți acul prin câte un ochi marginal (nu tot ochiul, doar arca de margine a ochiului) de pe fiecare parte și le fixați împreună.

24. Pentru decor. Montați 10 ochiuri pe andrea (fir B).

25. Rând 1. Primul ochi nu se lucrează, 8 ochi pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

26. Rând 2. Primul ochi nu se lucrează, 1 ochi pe față, adăugați 1 ochi spre dreapta, 6 ochiuri pe față, adăugați 1 ochi spre stânga, 1 ochi pe față și ochiul de margine pe dos. Pe andrele aveți deja 12 ochiuri. Întoarceți lucrarea.

27. Rând 3-4. Repetați rândul 1, 2 și pe andrele trebuie să aveți 14 ochiuri. Întoarceți lucrarea.

28. Rând 5. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrarea.

29. Rând 6. Primul ochi nu se lucrează, transferați al doilea ochi pe andreaua dreaptă, lucrați al 3-lea ochi pe față și treceți ochiul transferat peste cel lucrat.

30. Apoi 8 ochiuri pe față, 2 ochiuri împreună pe față (introduceți andreaua din stânga spre dreapta) și ultimul ochi pe dos. Pe andrele sunt 12 ochiuri. Întoarceți lucrarea.

31. Rând 7-8. Repetați rândul 5,6. Pe andrele aveți 10 ochiuri. Întoarceți lucrarea.

32. Închideți ochiurile: transferați primul ochi pe andreaua dreaptă, lucrați următorul ochi pe față și treceți ochiul transferat peste cel lucrat.

33. Tăiați firul, îl treceți prin ultimul ochi și faceți nod.

34. Luați firul A, îl înfășurați de 3 ori în mijlocul dreptunghiului obținut și îl legați cu nod pe dos.

35. Luați croșeta și lucrați fiecare ochi cu picioruș orb. Cele 4 ochiuri centrale din ambele părți ale fundiței le lucrați cu câte 2 piciorușe oarbe.

36. Coaseți decorul de cipici, folosind firele rămase în spatele fundițelor.

Mult spor!