Cipici tricotați cu două andrele fără cusătură pentru începători!

Cipici confortabili și practici fără cusătură tricotați cu 2 andrele. Este un model de bază, cel mai simplu. După ce învățați schema acestor cipici, puteți crea propriile modele, folosind diverse ornamente. Cipicii sunt foarte practici: călcâiul se tricotează în ultimul rând și, dacă cu timpul se roade, poate fi desfăcut și tricotat din nou. Noi vom tricota mărimea 37, lungimea tălpii 24 cm, dar veți afla cum puteți calcula ochiurile pentru orice mărime.

AVEȚI NEVOIE DE:

-fir de tricotat 50% acril 50% lână (250 m/100 gr);

-andrele Nr.3;

-marcatori;

-ac gros.

Tensiunea firului: pe orizontală = 2,2 ochi în 1 cm; pe verticală = 3 rânduri în 1 cm.

PAȘI DE URMAT:

1.Numărul de ochiuri, care trebuie montate pe andrele este egal cu măsura circumferinței piciorului înmulțită cu tensiunea firului și împărțită la 2, deoarece le început se tricotează doar jumătate de cipic: 23 * 2,2/2 = 25,3 ≈ 25 de ochiuri.

2.Partea superioară a cipicilor până la vârf este egală cu lungimea tălpii minus circumferința piciorului și împărțită la 2: 24 – (23/2) = 24 – 11,5 = 12,5 cm.

3.Pentru a determina numărul de rânduri, numărul obținut trebuie înmulțit la tensiunea firului pe verticală: 12,5 * 3 = 37,5 ≈ 38 de rânduri.

4.Iată cum determinați lungimea firului liber: 1 rotire a firului în jurul andrelei este egală cu 1 ochi. Faceți 12 astfel de rotiri. Măsurați 2 astfel de lungimi, egale cu 25 de ochiuri + 15-20 cm pentru fixarea și menținerea firului.

5.Montați 25 de ochiuri pe andrele.

6.Lucrați 10 rânduri (2,5 cm) în punct leneș cu ochi pe față (primul ochi nu se lucrează). Ochiurile de margine trebuie tricotate cosiță, pentru aceasta: introduceți andreaua dreaptă în ochi de la dreapta spre stânga, treceți firul în fața andrelei stângi. Luați firul cu andreaua dreaptă (andreaua dreaptă se mișcă contra acelor ceasornicului). Formați un nou ochi în ochiul de pe andreaua dreaptă, mișcându-vă de jos în sus. Întoarceți lucrarea.

7.Primul ochi nu se lucrează, apoi continuați să lucrați ochiurile pe față, până la ultimul ochi, pe care îl lucrați după metoda descrisă mai sus.

8.Începeți să tricotați partea superioară a cipicului. Lucrați primul rând cu ochiuri pe față (primul ochi nu se lucrează, ultimul ochi pe dos), iar al doilea rând cu ochiuri pe dos (primul ochi nu se lucrează). Continuați să lucrați rândurile impare pe față, iar cele pare pe dos, până obțineți o lucrare de 12,5 cm (38 de rânduri).

9.Fixați câte un marcator în al 5-lea ochi de margine al marginii cipicului pe ambele părți. De asemenea, fixați câte un marcator în ochiurile de margine de pe andrele.

10.Începeți să reduceți ochiuri în vârf. Împărățiți în gând cele 25 de ochiuri în 3 părți. Dacă vă rămâne 1 ochi, îl adăugați în partea de mijloc, dacă 2 ochiuri, le adăugați în părțile laterale. Noi avem 9 ochiuri în partea de mijloc și câte 8 ochiuri în părțile laterale. Ca să formați vârful, scădeți ochiuri la sfârșitul fiecărui rând, lucrând câte 2 ochiuri împreună, înainte de ochiul de margine. În rândurile de față, lucrați 2 ochiuri împreună pe față, iar în rândurile de dos, 2 ochiuri împreună pe dos. Continuați să reduceți ochiuri, până pe andrele rămân 9 ochiuri.

11.Începeți să culegeți ochiuri pe ochiurile marginale. Apucați peretele ochiului marginal, orientat spre partea de dos și îl lucrați pe față.

12.Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, numărați al 8-lea ochi marginal de la marcator și îl lucrați pe față.

13.Întoarceți lucrarea pe partea de dos și lucrați ochiurile pe dos (inclusiv primul ochi). Apoi iarăși numărați al 8-lea ochi marginal de la marcator și îl lucrați pe dos.

14.Întoarceți lucrarea pe partea de față, lucrați primul ochi și următoarele pe față (inclusiv ultimul). Apucați următorul ochi marginal și îl lucrați pe față.

15.Întoarceți lucrarea pe partea de dos și lucrați ochiurile pe dos (inclusiv primul ochi). Apucați următorul ochi marginal și îl lucrați pe dos.

16.Continuați să adăugați ochiuri pe vârf, până pe andrele veți avea 25 de ochiuri.

17.Continuați să culegeți ochiuri pe ochiurile marginale, dar astfel încât pe andrea să rămână tot 25 de ochiuri. Deci reduceți ochiurile, lucrând câte 2 la sfârșitul fiecărui rând (rândurile pe față le lucrați pe față, rândurile pe dos le lucrați pe dos, inclusiv primul și ultimul ochi), apoi ochiul marginal după marcator. Continuați să lucrați astfel, până la următorul marcator.

18.Începeți să formați călcâiul. Lucrați 2 rânduri fără reducere sau adaos de ochiuri (1 pe față, 1 pe dos – primul ochi nu se lucrează, ultimul pe dos) și începeți să reduceți ochiurile exact cum ați făcut la formarea vârfului: lucrați câte 2 ochiuri împreună la sfârșitul rândului (rândurile pe față le lucrați pe față, rândurile pe dos le lucrați pe dos – primul ochi nu se lucrează, ultimul pe dos). Continuați, până pe andrele rămân 9 ochiuri.

19.Începeți să culegeți ochiuri pe ochiurile marginale. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ultimul ochi pe dos, primul ochi marginal pe față.

20.Întoarceți lucrarea pe partea de dos, lucrați ochiurile pe dos (inclusiv primul ochi) și ochiul marginal, la fel, pe dos.

21. Întoarceți lucrarea pe partea de față, lucrați primul ochi și următoarele pe față (inclusiv ultimul). Apucați următorul ochi marginal și îl lucrați pe față.

22.Continuați să adăugați ochiuri, până pe andrele veți avea 25 de ochiuri.

23.Rămâne câte 1 ochi marginal (cel de la 2 rânduri lucrate fără reducere) și 1 ochi de colț (1 perete scurt și 1 perete lung). Pentru ca numărul de ochiuri să rămână același după calcule, adică 25, lucrați 1 rând pe față cu ochiuri pe față (inclusiv primul), ultimele 2 ochiuri împreună pe față și ochiul marginal, la fel, pe față. Întoarceți lucrarea.

24.Lucrați ochiurile pe dos (inclusiv primul), ultimele 2 ochiuri împreună pe dos, ochiul marginal pe dos. Întoarceți lucrarea.

25.Urmează să lucrați ochiurile de colț. Lucrați 1 rând pe față (inclusiv primul ochi), ultimele 2 ochiuri împreună pe față, ochiul de colț pe față (după ambii pereți: cel lung și cel scurt). Întoarceți lucrarea.

26.Lucrați 1 rând cu ochiuri pe față după peretele din față, ultimele 2 ochiuri împreună pe față după peretele din spate, ochiul de colț pe față. Întoarceți lucrarea.

27.Continuați să lucrați în punct leneș, rândurile de față le lucrați după peretele din față, ultimele 2 ochiuri împreună pe față după peretele din spate, culegeți un ochi pe față din ochiul marginal. Întoarceți lucrarea.

28.Continuați, până ajungeți la ultimul rând de dos.

29.Începeți să închideți ochiurile. Primul ochi nu se lucrează, al doilea ochi pe față și treceți primul ochi peste al doilea etc. Continuați, dar nu strângeți prea tare ochiurile.

30.Ultimele 2 ochiuri le lucrați împreună pe față, lucrați ochiul marginal și îl treceți peste precedentul.

31.Tăiați firul, păstrând 15 cm, îl introduceți în ac și fixați capătul firului, apoi îl ascundeți între ochiuri și faceți o cusătură în direcția opusă. La fel ascundeți și cel de-al doilea fir.

Mult spor!