Cojile de ou în calitate de îngrășământ – cum se folosesc corect!

Prepararea îngrășământului

Pentru ca procesul de măcinare a cojilor de ouă să nu creeze prea multe probleme, acest lucru trebuie făcut treptat. Dacă ați colectat 1 kg de materie primă, puteți începe măcinarea.

Așezați pe masă o pânză moale și curată (puteți folosi și o folie de polietilenă groasă). Apoi repartizați cojile de ouă și treceți peste ele cu sucitorul. Cojile uscate se vor mărunțiți mai repede. Apoi, e nevoie să măcinați cojile în râșnița pentru cafea sau să le treceți prin mașina de tocat carne. Acest pas este obligatoriu, bucățile mari de coajă nu vor aduce beneficii solului, deoarece se vor descompune foarte lent. Transferați făina de coji de ouă în borcane și le închideți ermetic cu capace.

Dar, puteți proceda în alt mod și să pregătiți un îngrășământ combinat – să coaceți cojile de ouă cu cenușă la foc sau la cuptor. Un astfel de îngrășământ este bogat în fosfor, potasiu, magneziu și carbonat de calciu. Acest cocktail, dar și coaja de ou ca îngrășământ va aduce mai mult beneficiu solurilor acide argiloase, îmbunătățind structura acestora.

Desigur, nu veți reduce aciditatea solului adăugând doar praf de coji, însă, dacă procedura este repetată anual, randamentul crește.

De asemenea, puteți prepara îngrășământ lichid din praf de coajă:

1. Uscați cojile de ouă.

2. Mărunțiți-le, apoi le treceți prin mașina de tocat sau folosiți râșnița pentru cafea.

3. Adăugați praful într-un borcan de sticlă, turnați apă și îl închideți ermetic.

4. Puteți da vasul la loc întunecos și răcoros.

5. Peste 2 săptămâni, apa devine tulbure și apare un miros neplăcut. Acest lucru înseamnă că substanța nutritivă e gata.

6. Înainte să fertilizați plantele, soluția trebuie diluată cu apă în proporții de 1:3.

Sfat. Analizați partea interioară a cojilor și veți observa o peliculă subțire uscată de albuș. Albușul este o substanță nutritivă pentru plante. Dacă ardeți cojile la foc sau la cuptor, atunci distrugeți albușul. Iată de ce, ar fi bine să pregătiți câteva feluri de îngrășământ din coji de ouă.

Cum folosiți cojile de ouă

1. Protecția împotriva cârtițelor

Puteți scăpa pentru totdeauna de acești dăunători, dacă adăugați în fiecare groapă câteva bucăți uscate de coajă de ouă în timpul plantării. Rozătoare nu va rămâne încântată de colțurile ascuțite și nu va mai săpa tuneluri.

2. Protejați plantele de putrezirea sistemului radicular (putregaiul răsadului)

În scop profilactic, presărați solul unde sunt plantate răsadurile cu praf de coji de ouă. În calitate de tratament, dacă aveți deja plante afectate, acestea trebuie scoase complet din pământ, iar solul îl presărați din abundență cu praf de coji măcinate.

3. Pentru dezacidificarea solului

Dacă aveți rezerve suficiente de coji, atunci pe 1m² se adaugă 500 gr de coji mărunțite. În cazul în care nu aveți prea mult îngrășământ, atunci, în timpul plantării, se adaugă câte o mână de praf de coji în fiecare groapă.

4. Îngrășământ pentru toate plantele

Cu această băutură benefică pot fi fertilizate orice plante pentru a le îmbogăți cu microelemente. Folosind acest îngrășământ puteți obține o recoltă bună de varză, legume rădăcinoase, ceapă, legume, prune și vișine.

5. Luptați contra limacșilor

Presărați suprafața patului cu varză cu coji mărunțite de ouă și câteva bucăți mai mari.

6. Scăpați de coropișniță

De asemenea, puteți adăuga în gropi câte puțin praf de coji de ouă în timpul plantării

7. Mâncarea preferată a unor culturi

Vinetele, pepenii roșii și cei galbeni iubesc mult ”cuvertura albă” din coji râșnite. E nevoie să adăugați câte 2 pahare de praf la 1m².

8. Dacă roșiile încep să se înnegrească

Încercați să adăugați în sol puțin îngrășământ măcinat de coajă de ouă. Nu trebuie să vă așteptați la un efect instantaneu, dar după un timp planta își va reveni.

9. Pentru groapa de compostare

Cojile de ouă trebuie adăugate în groapa de compostare, precum și în cantități nu mari în solul pentru răsaduri și pentru plantele de interior, vor avea efect de afânare.

10. În calitate de drenaj

Din bucăți mari de coji puteți obține un bun drenaj pentru creșterea unor răsaduri viguroase – e nevoie să adăugați la baza fiecărui pahar câteva bucăți, apoi să le acoperiți cu pământ. Acest drenaj va fi pe placul tuturor plantelor fără excepție.

11. Infuzie de coji pentru plante de interior

Plantele de interior pot fi udate cu infuzie de coji de ou. Pentru a o pregăti, trebuie să luați o parte din coji – le blanșați, turnați apă simplă peste ele și le lăsați pentru 4 zile. După care, puteți folosi îngrășământul pentru udarea plantelor.

Spor la grădinărit!