Colțunași cu vișină care nu se răsfierb și umplutura nu curge, un aluat reușit!

Sezonul vișinelor și cireșelor este în toi. Dacă ați obosit de colțunași cu brânză, vă propunem colțunași cu vișină sau căpșună care nu se răsfierb și își mențin forma!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 g de făină de grâu;

-300 ml de apă;

-1 linguriță de sare;

-50 g de unt.

Pentru umplutură:

-1 kg de vișine (cantitatea cu tot cu sâmbure);

-600-700 g de căpșuni;

-5-6 linguri de zahăr;

-1/2 lingură de amidon de porumb.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneți o cratiță cu apă pe foc, adăugați sarea și untul și dați în clocot. Lăsați să fiarbă 1 minut și luați de pe foc.

2. Turnați apa peste făină și cu o lingură de lemn amestecați până când incorporați făina. Lăsați să se răcească puțin. Transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați până veți obține o bilă rotundă. Aluatul obținut îl acoperiți cu folie alimentară sau într-o pachet de plastic. Lăsați să se răcească complet la temperatura camerei timp de 1 oră.

3. După expirarea timpului scoateți aluatul din pachet și îl transferați pe suprafața de lucru. Frământați aluatul cu mâinile timp de 1-2 minute și veți observa că de data aceasta aluatul a ieșit moale, elastic, foarte neted și nelipicios. Împărții aluatul în 4 părți egale care se întind pe rând cu făcălețul pe suprafața de lucru înfăinată cu făină.

4. Spălați vișinele bine și înlăturați sâmburele. Așezați-le pe un prosop de hârtie pentru a înlătura excesul de suc. Amestecați zahărul cu amidonul și dați la o parte.

5. Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie cât mai subțire posibil. Decupați cu o formă rotundă sau cu pahar discuri cu diametrul de 9 cm (puteți folosi forme cu diametrul mai mare), iar marginile se adună deoprate păstrându-le în pachet. La sfârșit din marginile decupate întindeți ultima foaie subțire.

6. Pe fiecare disc se asează la mijloc 1/2-1 linguriță de amestec de zahăr cu amidon. Deasupra așezați 2-3 bucăți de vișină și pliați marginile începând de la mijloc spre părțile laterale. Asigurați-vă că ați lipit bine colțunașii.

7. Dacă doriți să le congelați, atunci așezați-le pe o tavă tapetată cu prosop de bumbac. Dați la congelator pentru cel puțin 2 ore. După ce colțunașii s-au congelat, transferațil-le într-o pungă de plastic și păstrați în congelator.

8. Puneți o cratiță cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, adăugați sare și colțunași atât cât vă permite cratița. Când apa începe să fiarbă și colțunașii se ridică la suprafață, micșorați focul și mai fierbeți 3-4 minute, amestecând cu o paletă, astfel ca colțunașii să nu să se lipească de cratiță. Peste 4 minute scoateți cu o spumieră într-un bol.

9. La fel procedați cu căpșunele. Pașii de urmat sunt la fel.

10. După ce s-au răcit colțunașii (cei mai buni sunt cei reci), așezați pe o farfurie adâncă și serviți cu smântână și miere.

Nu se prepară greu și cu siguranță merită efortul.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!