Conservă de legume marinate!

Bună de te lingi pe degete! O conservă de legume (dovlecei, roșii, ardei grași, morcovi), care se combină excelent cu condimentele și marinada. Vă va bucura în timpul iernii, amintindu-vă de culorile și gusturile verii! Se prepară ușor, fără sterilizare. Trebuie să o încercați!

INGREDIENTE:

Pentru un borcan de 1.5 litri:

-2 cuișoare;

-0.5-1 linguriță de boabe de muștar;

-o foaie de dafin;

-6 boabe de piper negru;

-o rondea cu grosimea de 5 mm de ardei iute;

-2 frunze de hrean;

-o umbelă de mărar;

-un fir de pătrunjel;

-o căpățână de usturoi;

-un morcov;

-un dovlecel mic (sau 1-2 castraveți);

-un ardei gras;

-roșii — câte vor încăpea.

Pentru marinadă (la 1 litru de apă):

-40 g de sare grunjoasă, neiodată (1.5 linguri);

-2.5 linguri de zahăr;

-2 linguri de oțet 9%.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați borcanele cu bicarbonat de sodiu. Clocotiți capacele în apă pe parcursul a 5 minute.

2.Spălați legumele și verdețurile.

3.Puneți cuișoarele, boabele de muștar, foile de dafin, boabele de piper negru, rondelele de ardei iute, frunzele de hrean (câte una) și umbelele de mărar în fiecare borcan.

4.Tăiați ardeii grași în jumătăți, după care curățați-i de codițe și semințe.

5.Tăiați morcovii în semiluni și pregătiți usturoiul. Apoi umpleți jumătățile de ardei verzi cu bucățele de morcov, iar pe cele de ardei galbeni sau roșii — cu căței de usturoi (astfel conserva va fi mai aspectuoasă, datorită contrastului de culori).

6.Introduceți cu grijă prima jumătate de ardei (cu usturoi) în borcan, orientându-l cu partea secționată și umplută spre exterior. După ce l-ați aranjat, culcați borcanul pe partea cu ardeiul, ca să vă asigurați că nu-și va schimba poziția.

7.Aranjați cea de-a doua jumătate umplută de ardei (cu morcov): fie diametral opus de precedenta, fie lipită de aceasta.

8.Umpleți spațiul liber de lângă ardei cu bucățele de dovlecel sau castravete.

9.Adăugați roșii în cea de-a doua jumătate a borcanului, punând un fir de pătrunjel printre ele. La sfârșit acoperiți roșiile cu o frunză de hrean, care le va proteja de acțiunea directă a lichidului fierbinte, evitându-se astfel crăparea lor.

10.Pregătiți marinada: turnați apa într-o cratiță. Adăugați sarea și zahărul. Amestecați și aduceți soluția obținută până la punctul de fierbere.

11.Cât timp se fierbe marinada, umpleți borcanele cu apă clocotită. Acoperiți-le cu capace sterilizate și lăsați legumele să se opărească pe parcursul a 2 minute (doar cât să se încălzească).

12.Scurgeți apa din borcane și umpleți-le cu marinada clocotindă. Acoperiți-le cu capacele lor și lăsați legumele să se opărească timp de 10 minute.

13.Scurgeți marinada din borcane înapoi în cratiță și dați-o iarăși în clocot. Apoi turnați-o în borcane, acoperiți-le cu capacele și așteptați încă 10 minute.

14.Scurgeți marinada din borcane în cratiță. Aduceți-o până la punctul de fierbere, după care adăugați oțetul și așteptați până când va da iarăși în clocot. Luați-o de pe foc și turnați-o îndată în borcane, umplându-le complet.

15.Acoperiți borcanele cu capacele lor, închizându-le ermetic.

16.Întoarceți-le cu capacele în jos și înveliți-le cu o pătură călduroasă pentru 24 ore.

17.Puneți-le la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!