Cozonac „Cruffin” cu stafide – o rețetă simplă! Îl coc în fiecare an și tuturor le place!

Un cozonac de nota zece, pe care îl adoră toată familia mea. Rețeta este foarte reușită și niciodată nu m-a dat de gol. O puteți încerca fără de griji și dvs.

INGREDIENTE:

Pentru maia:

– 80 ml de lapte cald;

– 1 lingură de zahăr;

– 7 g de drojdie uscată (sau 18 g de drojdie proaspătă);

– 1 lingură de făină;

Pentru aluat:

– 2 ouă;

– 2-3 linguri de suc de portocale;

– coaja de la 1 portocală;

– 40 g de unt;

– 1 praf de sare;

– 100 g de zahăr;

– 300 – 350 g de făină;

Pentru umplutură:

– 80 g de unt;

– 100 g de stafide.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: turnați laptele cald într-un castron. Adăugați drojdia, zahărul și făina. Omogenizați ingredientele cu ajutorul unui tel. Lăsați maiaua pe masă pentru 10 minute, astfel încât drojdia să se activeze.

2. În bolul pentru frământat, adăugați ouăle, zahărul tos, sarea, untul topit, sucul și coaja de portocală. Amestecați totul cu telul.

3. După aceasta, adăugați și maiaua și mai amestecați încă o dată.

4. Mai apoi, începeți să adăugați treptat făina și frământați aluatul final cu mâna. Acesta trebuie să iasă omogen, să-și mențină bine forma, dar să rămână destul de moale. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 40 de minute.

5. Peste 40 de minute, transferați-l pe masă și mai frământați-l puțin. Apoi împărțiți-l în două părți egale.

6. Luați prima bilă și întindeți-o cu sucitorul într-o foaie rotundă, de grosime medie. Ungeți-o cu 80 g de unt moale. Apoi presărați-o cu 100 g de stafide. Rulați foaia de aluat într-un rulou compact în formă de ruladă.

7. După aceasta, întindeți astfel și cea de-a doua bilă de aluat, ungeți-o cu unt și presărați-o cu stafide.

8. Luați ruloul de aluat și puneți-le la marginea foii întinse. Rulați foia dedesubt împreună cu ruloul de pe ea în formă de ruladă.

9. Tăiați ruloul obținut în jumătate pe lungime, lăsând câțiva centimetri liberi de la un capăt. Acum, răsuciți o parte de șnur spre exterior, în formă de spirală, astfel încât umplutura să se afle în exterior. Apoi continuați prin a răsuci capătul rămas, punându-l peste spirala deja formată la bază. Iar codița ascundeți-o în interiorul cozonacului.

10. Puneți cozonacul într-o formă detașabilă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-o cu o folie alimentară și lăsați cozonacul să mai crească timp de 30 de minute.

11. Coaceți cozonacul în cuptorul preîncălzit până la 160°C, timp de 50 de minute.

12. Acesta este gata. Presărați-l cu zahăr pudră și savurați-l cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New