Cozonac ”Cruffin” – neobișnuit, dar foarte gustos!

Uimiți-i pe cei dragi cu un cozonac modern, cu un gust și o textură deosebită. Chiar dacă rețeta pare puțin mai migăloasă, vă recomandăm să încercați cozonacul umplut cu răchițele, nucșoară și migdale, ce se desface în zeci de foițe subțiri.

INGREDIENTE:

-350 gr de făină;

-20 gr de drojdie proaspătă (sau 7 gr de drojdie uscată);

-110 ml de lapte;

-80 gr de zahăr;

-½ linguriță de sare;

-1 ou;

-2 gălbenușuri;

-40 gr de unt topit;

-120 gr de unt – pentru uns;

-1 linguriță de nucșoară măcinată;

-200 gr de  răchițele deshidratate (sau stafide);

-100 gr fulgi de migdale (sau orice tip de nuci mărunțite);

-8 gr de zahăr vanilat.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți toate ingredientele. Cerneți făina.

2.Dizolvați în lapte cald drojdia și 1 linguriță de zahăr, puneți amestecul la loc cald până face spume. Topiți 40 gr de unt. Bateți ouăle, gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat, cât să obțineți o spumă pufoasă și deschisă la culoare.

3.Cerneți făina într-un vas și faceți o adâncitură. Turnați drojdia cu lapte, amestecul de ouă, adăugați sare și amestecați. Încorporați untul topit și frământați aluatul. La început, aluatul va fi lipicios, dar nu este nevoie să adăugați făină. Frământați aluatul cel puțin 10 minute, până devine nelipicios și se desprinde ușor de mâini.

4.Ungeți un vas cu unt topit, așezați în el aluatul, îl ungeți deasupra cu puțin unt, îl acoperiți cu folie de plastic și îl dați la loc cald și ferit de curenți de aer, pentru 1-1,5 ore.

5.Înmuiați răchițelele/stafidele în apă clocotită pentru 15 minute, apoi le scoateți pe o strecurătoare și le uscați cu un prosop de hârtie. Rumeniți ușor fulgii de migdale, pe o tigaie uscată.

6.Peste 1,5 ore aluatul își va dubla volumul.

7.Împărțiți-l în 3 bucăți, orientându-vă după mărimea formelor dumneavoastră de copt. Dați-i aluatului o formă rotundă, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 10 minute.

8.Înfăinați blatul de lucru. Întindeți o foaie de aluat, dreptunghiulară și foarte subțire. Aceasta trebuie să fie transparentă, dar să nu se rupă. O ungeți cu unt moale.

9.Pudrați foaia de aluat cu nucșoară, răchițele/stafide și fulgi de migdale.

10.Rulați o ruladă, pe care o acoperiți cu folie de plastci și o dați la loc cald. Repetați pașii și cu celelalte 2 bucăți de aluat.

11.Tăiați rulada pe lungime cu un cuțit ascuțit, lăsând câțiva centimetri de la margină.

12.Rulați o jumătate de ruladă într-o spirală, spre margină.

13.A doua jumătate o rulați spirală și o așezați peste prima.

14.Puneți cozonacul ”Cruffin” în forma de copt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să crească la loc cald timp de 20 de minute.

15.Încălziți cuptorul până la 200°C și coaceți cozonacii timp de 10 minute. Apoi micșorați temperatura până la 180°C. Acoperiți formele cu staniol pentru 10 minute, apoi înlăturați-o cu grijă și mai coaceți cozonacii încă 15 minute.

Lăsați cozonacii să se răcească complet, apoi presărați-i cu zahăr pudră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!