Cozonac împletit – prăjitură tradițională pascală!

Cozonac împletit pufos și foarte gustos! Paștele se asociază cu ouăle vopsite și numaidecât cozonacul proaspăt scos din cuptor, care umple casa cu o aromă nemaipomenită! Venim cu o rețetă delicioasă, care vă va face sărbătoarea în familie mult mai frumoasă!

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

– 150 ml de lapte;

– 25 gr de drojdie proaspătă;

– 120 gr de zahăr;

– 2 ouă;

– 2 gălbenușuri;

– ½ linguriță de sare;

– 20 ml de ulei;

– 100 gr de unt;

– 550-580 gr de făină;

– coaja rasă de la 1 lămâie;

– coniac sau rom.

Suplimentar:

– 100 gr de stafide;

– 2 linguri de coniac sau rom;

– 50 gr de fulgi de migdale.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați bine stafidele cu apă fierbinte, le uscați cu un prosop de hârtie și adăugați 2 linguri de coniac. Amestecați periodic, pentru ca stafidele să îmbibe uniform coniacul. Lichidul care rămâne, îl adăugați în aluat.

2. Amestecați laptele cald cu drojdie fărâmițată, cât să se dizolve complet. Apoi adăugați 4 linguri de făină (din cantitatea totală), amestecați, acoperiți vasul cu folie de plastic și îl dați la o parte pentru aproximativ 30 de minute.

Sfat. Nu adăugați zahăr în maia, astfel, drojdia va fermenta mai greu, în schimb aluatul va dospi mai ușor și mai rapid.

3. Treceți prin răzătoarea mică coaja de lămâie, doar partea galbenă, adăugați sare, zahăr, ulei și amestecați bine cu telul.

4. Adăugați ouăle și gălbenușurile, apoi amestecați foarte bine, cât să se topească complet zahărul.

5. Adăugați compoziția de ouă în vasul cu maia și amestecați, până la omogenizare.

6. Încorporați făina cernută, turnați coniacul rămas după scurgerea stafidelor (aproximativ 1 lingură) și amestecați aluatul în vas cu o lingură de lemn, apoi îl frământați, până aluatul de densitate medie se adună într-o bilă (vasul trebuie să rămână curat).

7. Transferați aluatul nelipicios pe suprafața de lucru și continuați frământarea. Îl puneți apoi într-un vas, îl acoperiți și îl lăsați pentru 30 de minute.

8. Întindeți puțin aluatul pe blatul de lucru, adăugați untul în porții mici și frământați aluatul, până se încorporează complet. Veți avea nevoie de o racletă, pentru a aduna aluatul, care rămâne pe suprafața de lucru. În total, e nevoie să frământați aluatul timp de aproximativ 10 minute, apoi îl bateți de blat. Aluatul rămâne moale și nelipicios, dar devine neted.

9. Așezați aluatul într-un vas uns cu ulei, îl acoperiți și îl lăsați pentru 1 oră.

10. Apoi lucrați aluatul, îl puneți din nou în vas, îl acoperiți și îl lăsați pentru 30 de minute.

11. Tapetați baza și pereții formei (22-24 cm) cu hârtie de copt.

12. Ungeți suprafața de lucru cu puțin ulei, transferați aluatul și îl împărțiți în 2 bucăți egale. Modelați 2 cilindre, le acoperiți și le lăsați să se odihnească timp de aproximativ 10 minute.

13. Apoi, întindeți fiecare bucată de aluat într-un blat dreptunghiular lung și îngust.

Sfat. Pentru ca să întindeți aluatul mai bine, vă recomandăm să faceți acest lucru în 2 etape. Întindeți aluatul, apoi îl întoarceți cu partea netedă în sus, îl întindeți ușor cu mâinile, apoi cu sucitorul în lungime și puțin în lățime. Străduiți-vă ca partea netedă să rămână netedă, nu întindeți aluatul cu forța, ca să nu se rupă. Întindeți astfel prima bucată, apoi a doua bucată de aluat.

După ce prima bucată se odihnește puțin, în timp ce o întindeți pe a doua, aluatul se va întinde mai ușor. O faceți mai întâi cu mâinile în lungime, apoi cu sucitorul. Ridicați aluatul de câteva ori de pe suprafața de lucru, ca să se întindă mai ușor.

14. Presărați blaturile de aluat cu stafide și fulgi de migdale, păstrând liberă una din marginile lungi.

15. Rulați 2 rulade și lipiți bine marginea.

16. Apoi, începeți să răsuciți cu mâinile rulada, pe care ați rulat-o prima, și faceți capetele puțin mai subțiri decât mijlocul.

17. Împletiți cele 2 rulade nu strâns, lipind și răsucind capetele.

18. Formați liber un colac, deoarece aluatul urmează să dospească. Dacă simțiți undeva mai mult aer, îl puteți îndepărta, înțepând aluatul cu o scobitoare.

19. Transferați cozonacul în forma de copt, îl acoperiți și îl lăsați pentru 30-40 de minute.

20. Ungeți cozonacul cu gălbenuș bătut cu 3 lingurițe de apă, îl presărați cu fulgi de migdale și îl lăsați pentru 5 minute, cât să se usuce gălbenușul.

21. Presărați cozonacul cu zahăr și îl lăsați pentru 10-15 minute, timp în care cuptorul se va încălzi până la 170°С.

Sfat. Neapărat așteptați să se usuce gălbenușul și să se formeze un strat subțire, care va împiedica fermentarea și crăparea aluatului sub influența zahărului.

22. Coaceți cozonacul timp de 40-45 de minute pe treapta medie. Peste 20 de minute, îl acoperiți cu hârtie de copt, ca să nu se ardă la suprafață, iar ultimele 10 minute, treceți tava pe treapta inferioară, ca să se coacă bine la bază, și îndepărtați hârtia. Faceți testul cobitorii.

23. Lăsați cozonacul să se răcească complet pe grătar.

Rezultatul este minunat – un cozonac rumen, apetisant, aromat și festiv. Aluatul este moale și fibros. Fiți siguri, acest cozonac de Paște va impresiona și va cuceri inimile tuturor!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!