Cozonac Pascal cu nuci, rahat și cacao!

Cozonacul Pascal preparat după această rețetă este moale, pufos, aromat, dulce, stratificat și conține o umplutură incredibil de gustoasă. Când este proaspăt, se desface frumos în fascicule, iar a doua zi poate fi porționat ideal, fără firimituri.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 g de făină;

-25 g de drojdie proaspătă sau 8-9 g de drojdie uscată;

-175 ml de lapte cald;

-125 g de zahăr;

-2 ouă medii;

-50 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (sau alt ulei fără miros);

-50 g de unt;

-10 g de zahăr vanilat;

-o linguriță rasă de sare;

-coaja rasă de pe o lămâie;

-coaja rasă de pe jumătate de portocală.

Pentru umplutură:

-150 g de rahat lokum;

-75 g de nuci;

-70 g de zahăr;

-25 g de pudră de cacao.

Altele: un ou + o lingură de lapte (pentru ungerea cozonacului înainte de coacere).

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei (cu excepția laptelui cald — 35-37°C‌)!

Noi am copt cozonacul într-o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 11 x 30 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: dizolvați drojdia fărâmițată în laptele cald. Adăugați o lingură de zahăr (din cantitatea totală) și 2 linguri de făină cernută (din cantitatea totală). Amestecați până la omogenizare cu ajutorul telului.

2.Lăsați plămădeala să dospească timp de 10-15 minute într-un loc cald. Ea trebuie să se acopere cu „căciula” spumoasă caracteristică.

3.Bateți ouăle, zahărul tos și zahărul vanilat cu mixerul pornit la viteză mare, pe parcursul a 5 minute, până când se vor transforma într-o spumă pufoasă, voluminoasă și albicioasă.

4.Adăugați coaja rasă de lămâie, coaja rasă de portocală și plămădeala dospită. Amestecați cu spatula până la omogenizare, realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

5.Adăugați sarea.

6.Adăugați treptat (câte 2-3 linguri) făina cernută. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi frământați aluatul cu mâinile (aveți grijă să nu-l îmbibați cu prea multă făină — el trebuie să fie ușor lipicios). După ce toată făina se va umezi, continuați frământarea aluatului pe parcursul a 5-7 minute, până când el va începe să se dezlipească de pereții bolului. El trebuie să fie destul de dens la atingere.

7.Amestecați untul topit (cald, nu fierbinte) și uleiul rafinat de floarea-soarelui. Încorporați-le treptat (în 3-4 etape) în aluat, frământându-l de fiecare dată până la omogenizare. Treptat el va deveni mai moale și mai fin.

8.După încorporarea untului și uleiului transferați aluatul pe suprafața de lucru. Continuați să-l frământați cu mâinile până când va deveni nelipicios. El trebuie să fie moale, elastic, pătruns de multe bule de aer.

9.Bateți aluatul de masă pe parcursul a 1-2 minute. Apoi modelați-l sub formă de bilă.

10.Puneți-l într-un bol uns cu ulei rafinat de floarea-soarelui și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de 2 ore la temperatura camerei (dacă este frig în bucătărie, puneți-l într-un loc mai cald).

11.Pregătiți umplutura: prăjiți nucile pe tigaia uscată și lăsați-le să se răcească. Apoi măcinați-le cu ajutorul blenderului.

12.Tăiați rahatul turcesc în bucățele. Dacă se lipește tare de cuțit, puteți să-l presărați cu zahăr pudră.

13.Amestecați zahărul și pudra de cacao.

14.Modelați cozonacul: divizați aluatul dospit în 2 părți egale. 

15.Întindeți fiecare bucată de aluat într-un blat dreptunghiular, cu dimensiunile aproximative de 30-35 x 40 cm (cât timp lucrați cu ea, acoperiți a doua parte de aluat cu bolul, în care a dospit, ca să nu i se usuce suprafața).

16.Răspândiți jumătate din compoziția de zahăr și cacao pe suprafața blatului, lăsându-i liberă una dintre marginile lungi (cam 5 cm).

17.Răspândiți jumătate din nucile măcinate pe stratul de cacao.

18.Puneți jumătate din rahatul turcesc pe nuci.

19.Rulați blatul sub formă de ruladă, începând de la marginea lungă, acoperită cu umplutură. Lipiți capetele și „cusătura” ruladei obținute.

20.Împletiți cele două rulade.

21.Transferați cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul a 90 minute.

22.Apoi ungeți-l cu oul combinat cu o lingură de lapte, folosind pensula.

23.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 200°C‌ (programul jos-sus, fără convecție), așezând-o pe raftul mijlociu. Reduceți îndată temperatura până la 190°C‌ și coaceți cozonacul timp de 50-60 minute. După ce se va rumeni suficient, acoperiți-l cu folie de aluminiu, ca să nu se ardă. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea sau cu ajutorul termometrului culinar (temperatura din interiorul cozonacului trebuie să fie de 95-96°C‌).

24.Lăsați cozonacul să se răcească pe grătar.

25.Porționați-l și serviți-l cu multă plăcere! În prima zi gusturile ingredientelor lui sunt cam amestecate, iar în următoarele zile veți putea sesiza mai bine aromele și gusturile citricelor, nucilor, pudrei de cacao.

26.Cozonacul poate fi păstrat în tava, în care a fost copt (după răcire) sau într-o pungă de plastic, la temperatura camerei sau într-un loc răcoros. Termenul lui de valabilitate este 5-7 zile.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!