Cozonac Pascal cu stafide și glazură de zahăr — fantastic de pufos, rumen și aspectuos!

Acest cozonac minunat este ca un nor pufos! Fiind incredibil de gustos, fin, umed și dulce, el pur și simplu se topește în gură! Noi am preparat glazura cu gelatină. De aceea, ea nu este lipicioasă, nu se fărâmițează, nu se crapă și nu cade de pe cozonac.

Din ingredientele indicate mai jos noi am obținut 2 cozonaci, pe care i-am copt în 2 forme diferite ca dimensiune: prima are diametrul de 14 cm și înălțimea de 8 cm, iar cealaltă — diametrul de 9 cm și înălțimea de 9 cm.

Toate ingredientele necesare trebuie să se afle la temperatura camerei!!!

INGREDIENTE:

Pentru plămădeală:

-125 ml de lapte;

-o lingură de zahăr;

-o lingură de făină;

-15 g de drojdie proaspătă.

Pentru aluat:

-3 gălbenușuri + jumătate de ou bătut;

-70 g de zahăr;

-8 g de zahăr vanilat;

-70 g de unt;

-250 g de făină;

-¼ linguriță de sare;

-80 g de stafide (+ ½ lingură de făină);

-coaja rasă de pe un sfert de lămâie;

-ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros) — pentru frământare;

-unt — pentru ungerea formelor.

Pentru glazura de zahăr cu gelatină:

-100 g de zahăr pudră;

-4 linguri de apă;

-o linguriță de gelatină.

Pentru decor: 50 g de fructe confiate.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: turnați laptele (cu 30 ml mai mult decât este indicat în rețetă) într-o crăticioară. Puneți-l pe foc mare și aduceți-l până la punctul de fierbere. Apoi reduceți flacăra și lăsați-l să clocotească pe parcursul a 2-3 minute. Luați-l de pe foc și lăsați-l să se răcească.

2.Îndepărtați caimacul de pe suprafața laptelui. Măsurați-l cu un pahar gradat sau cântarul, separând 125 ml din el.

3.Puneți zahărul și drojdia fărâmițată într-un bol adânc. Lăsați-le să interacționeze pe parcursul unui minut. În acest timp drojdia se va lichefia. Amestecați până la omogenizare.

4.Adăugați laptele călduț și făina. Amestecați. Acoperiți plămădeala cu un prosop curat și lăsați-o să dospească pe parcursul a 60 minute, într-un loc călduros. Ea trebuie să-și mărească volumul de câteva ori, să formeze „căciula” spumoasă caracteristică și să nu se lase.

5.Pregătiți aluatul: acoperiți stafidele cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească timp de 20-30 minute. Apoi spălați-le și uscați-le cu ajutorul unui prosop curat de bucătărie.

6.Topiți untul și lăsați-l să se răcească.

7.Puneți gălbenușurile și jumătate de ou bătut (restul se va folosi pentru ungerea cozonacilor) într-un bol. Adăugați zahărul tos, zahărul vanilat, sarea și coaja rasă de pe un sfert de lămâie. Amestecați cu telul până la omogenizare.

8.După ce plămădeala va fi gata, turnați compoziția de ouă în ea și amestecați până la omogenizare.

9.Cerneți făina într-un bol adânc. Realizați o adâncitură în mijlocul ei și turnați compoziția lichidă în ea. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi cu mâinile.

10.După ce va fi încorporată toată făina, adăugați treptat untul topit și începeți să frământați aluatul. Frământați-l pe parcursul a 20 minute, separându-l periodic de pereții bolului și umezindu-vă mâinile cu ulei rafinat de floarea-soarelui (fără miros). Trebuie să obțineți un aluat neted, omogen și nelipicios.

11.Amestecați stafidele cu ½ lingură de făină. Apoi puneți-le într-o sită și cerneți excesul de făină de pe suprafața lor. Adăugați-le treptat în aluat și frământați-l cu mâinile, ca să le încorporați în el.

12.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei. Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 1.5 ore într-un loc călduros.

13.Ungeți formele cu unt și presărați-le cu făină (puteți să le tapetați cu hârtie de copt).

14.Rupeți câte o bucată de aluat (cât să cuprindă 1/3 din volumul formei). Frământați-l puțin și modelați-l sub formă de bilă. Puneți-l în forma pregătită și presați-l puțin cu pumnul, ca să se așeze cât mai uniform.

15.Acoperiți formele cu un prosop curat și lăsați viitorii cozonaci să dospească pe parcursul a 60 minute. Aluatul trebuie să-și dubleze volumul și să ajungă până aproape de marginile formelor.

16.Ungeți suprafața cozonacilor cu ou bătut, folosind pensula de silicon.

17.Introduceți formele în cuptorul preîncălzit până la 170°C și coaceți cozonacii timp de 40-45 minute (40 minute — pentru cel mic și 45 minute — pentru cel mare). Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

18.Lăsați cozonacii să se răcească timp de 5 minute în forme, după care scoateți-i din ele (dacă acestea sunt metalice) și lăsați-i să se răcească complet pe grătar, așezându-i cu fața superioară în jos sau pe lateral.

19.Pregătiți glazura: turnați 2 linguri de apă peste gelatină. Amestecați. Lăsați-o să se hidrateze.

20.Puneți zahărul pudră și 2 linguri de apă într-o crăticioară. Amestecați până la omogenizare. Așezați crăticioara pe foc și aduceți compoziția până la punctul de fierbere.

21.Luați-o de pe foc și adăugați gelatina în ea. Amestecați până la dizolvarea ei completă.

22.Bateți îndată compoziția cu mixerul pe parcursul a 5 minute. Ea își va mări volumul, va deveni aerată și albă.

23.Glazura se încheagă foarte repede. De aceea, aplicați-o îndată pe suprafața cozonacilor și presărați-o cu fructe confiate, tăiate mărunt.

24.Serviți cozonacii.

Ei sunt moderat de dulci, moi și foarte pufoși. Cel mai bine ar fi să alegeți forme mici pentru acești cozonaci: astfel ei vor avea o greutate mai mică și își vor menține mai bine forma după răcire.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!