Cozonaci din aluat dospit, preparat cu brânză dulce de vaci — foarte aspectuoși, umezi și ușor de preparat!

Este o rețetă simplă, fără prea multe bătăi de cap. De aceea, se potrivește excelent pentru gospodinele ocupate, care lucrează mult și au puțin timp liber, dar vor să pregătească cozonaci. Haideți să începem!

Vrem să vă amintim că aluatul dospit trebuie preparat într-o încăpere călduroasă, fără curenți de aer și că bucătarul trebuie să fie bine dispus!

INGREDIENTE (pentru 6 cozonaci cu diametrul de 10 cm):

-aproximativ 800 g de făină;

-12 g de drojdie uscată;

-450 g de brânză dulce de vaci 5-9%;

-140 g de zahăr (dacă vă plac copturile foarte dulci, adăugați mai mult zahăr);

-un plic de zahăr vanilat;

-3 ouă + 3 gălbenușuri;

-100 g de unt (la temperatura camerei);

-140 ml de lapte;

-200 g de stafide, alte fructe uscate, nuci sau fructe confiate;

-½ linguriță de sare.

Noi am folosit drojdie uscată cu adaos de vanilie și beta-caroten, care oferă aluatului o nuanță intensă. Dacă veți folosi drojdie uscată obișnuită, puteți să adăugați ½ linguriță de curcuma în aluat: astfel el va căpăta o culoare mai frumoasă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți plămădeala: dizolvați drojdia uscată în laptele călduț. Adăugați o lingură de zahăr și 3-5 linguri de făină. Amestecați cu telul până la omogenizare. Plămădeala trebuie să aibă consistența smântânii lichide sau a aluatului pentru blinii.

2.Lăsați plămădeala să dospească. Ea trebuie să-și mărească volumul de circa 2-2.5 ori. Ca să grăbiți acest proces, puteți să o puneți în cuptorul încălzit și oprit, așezând un pahar cu apă lângă ea.

3.Între timp spargeți ouăle și puneți gălbenușurile în bolul de la mixer. Dacă v-au rămas mai multe gălbenușuri de la prepararea altor feluri de mâncare, înlocuiți un ou întreg cu 3 gălbenușuri.

4.Adăugați sarea și zahărul rămas. Bateți cu mixerul până la omogenizare.

5.Adăugați brânza dulce de vaci și continuați mixarea până o veți încorpora complet.

6.Adăugați untul moale, la temperatura camerei, și amestecați până veți obține o compoziție omogenă.

7.Apoi adăugați plămădeala dospită și iarăși amestecați.

8.Adăugați o parte mică din făina cernută. Mixați până o veți încorpora complet.

9.Apoi adăugați treptat făina rămasă și frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să aibă o consistență medie (nici foarte moale, nici foarte densă) și să fie ușor lipicios.

10.Puneți aluatul într-un bol adânc și acoperiți-l cu folie alimentară sau într-o pungă încăpătoare, legându-o astfel încât să rămână suficient spațiu pentru creșterea aluatului. Dați aluatul la frigider pentru 12 ore.

11.Scoateți aluatul din frigider și lăsați-l puțin la temperatura camerei, ca să se încălzească. Apoi adăugați fructele uscate (trebuie spălate, opărite și uscate în prealabil, iar apoi amestecate cu o lingură de făină), fructele confiate sau nucile (noi am folosit stafide) și încorporați-le în el prin frământare.

12.Greutatea aluatului obținut este de circa 1900 g. Divizați-l în 6 bucăți egale. Modelați-le sub formă de bile.

13.Dacă veți folosi forme metalice pentru copt, tapetați-le fundul cu hârtie de copt și ungeți-le pereții cu ulei. Noi am folosit forme de hârtie, de unică folosință.

14.Așezați bucăți-le de aluat în forme. Ele trebuie să ocupe aproximativ jumătate din volumul lor.

15.Acoperiți viitorii cozonaci cu folie alimentară sau un prosop curat de bucătărie. Lăsați-i să dospească până vor cuprinde aproape tot volumul formelor.

16.Apoi ungeți-le suprafața cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte, folosind pensula de silicon.

17.Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 170°C. Timpul de coacere depinde de cuptorul dumneavoastră. Orientați-vă după gradul de rumenire. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea: ea trebuie să iasă curată din mijlocul cozonacului.

18.Lăsați cozonacii să se răcească complet. Apoi puteți să-i scoateți din formele de hârtie sau să-i păstrați ca atare (astfel ei se păstrează mai bine și nu se înăspresc).

19.Decorați cozonacii după propriul dumneavoastră gust. Ei sunt foarte moi, pufoși și au o textură umedă.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!