Cozonaci moi și aromați – o rețetă verificată în timp!

Cozonaci. Această rețetă de cozonaci este verificată în timp și de câteva generații. Cozonacii rămân proaspeți și moi cel puțin o săptămână. Urmați rețeta pas cu pas și dumneavoastră veți obține un rezultat la fel de minunat! Este foarte important să folosiți drojdie de calitate și proaspătă. Din această cantitate de ingrediente obțineți 6 cozonaci a câte 250 gr fiecare.

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

Pentru aluat:

-5 gălbenușuri;

-250 ml de lapte cald;

-700-800 gr de făină (200 gr de pentru maia + 500-600 gr pentru aluat);

-35 gr de drojdie proaspătă;

-200 gr de zahăr;

-100 gr de unt;

-40 gr de ulei;

-50 gr de smântână fermentată;

-1 praf de sare;

-1 linguriță de extract de vanilie sau zahăr vanilat;

-1 linguriță de turmeric (opțional).

Pentru umplutură:

-100-200 gr de stafide (înmuiate preventiv), fructe uscate, fructe confiate și nuci;

-1 lingură de rom sau coniac;

-1 lingură de făină;

-apă fierbinte.

Pentru glazură:

-1 albuș;

-200 gr de zahăr pudră;

-1/2 linguriță de zeamă de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Dizolvați, în laptele cald (nici într-un caz fierbinte), 1 lingură de zahăr și drojdia fărâmițată.

Sfat. Drojdia calitativă se fărâmițează ușor, are o culoare bej și miros destul de plăcut, iar la atingere nu trebuie să fie umedă și lipicioasă. Dacă aveți posibilitatea, verificați preventiv calitateta drojdiei, pregătind ceva, de exemplu pâine.

2.Adăugați 200 gr de făină și amestecați, trebuie să obțineți o compoziție de consistența smântânei fermentate lichide. Acoperiți vasul cu un prosop sau folie alimentară și îl lăsați la loc cald, până maiaua crește în volum de 2,5-3 ori.

3.Apoi luați o lingură de lemn și amestecați maiaua doar în direcția acelor ceasornicului. Maiaua trebuie degazată de cel puțin 2-3 ori, adică amestecați, acoperiți vasul cu prosop și lăsați maiaua din nou la dospit. Apoi repetați procedura.

4.Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul rămas și sarea, până compoziția devine pufoasă.

5.Apoi adăugați extractul de vanilie și turmericul (dacă folosiți ouă din comerț, care nu sunt la fel de galbene ca cele de casă). Mai amestecați o dată foarte bine.

6.Dacă maiaua s-a lăsat singură, înseamnă că trebuie adăugată imediat în aluat. De asemenea, drojdia se teme de curenții de aer, ca și aluatul, deci în bucătărie trebuie să fie cald.

7.Adăugați compoziția de gălbenușuri în vasul cu maia și amestecați totul foarte bine.

8.Urmează smântâna și untul topit și răcorit. Amestecați.

9.Cerneți 500 gr de făină într-un vas, faceți o adâncitură, turnați compoziția lichidă și amestecați cu lingura, iar când devine tot mai greu să amestecați, transferați aluatul pe blatul de lucru și îl frământați cel puțin 30 de minute.

10.După ce toată făina s-a încorporat în aluat, iar acesta a început să se lipească de mâini și masa de lucru, nu vă grăbiți să mai adăugați făină. Mai întâi încorporați treptat uleiul. Trebuie să obțineți un aluat moale și viu, iar după 30 de minute de frământare, el devine neted și elastic. Acest aluat este incredibil de fin și pufos, iar lucrul cu el este o adevărată plăcere.

11.Acoperiți vasul cu aluat cu un prosop și îl lăsați la dospit la loc cald și ferit de curenți, până își dublează volumul.

12.Pregătiți umplutura. Dacă vă plac cozonacii cu multă umplutură, atunci folosiți 200 gr. Umplutura clasică a cozonacilor sunt stafidele, însă dumneavoastră puteți folosi oricare alte fructe uscate, fructe confiate sau nuci.

13.Noi am amestecat stafide și vișine uscate, am adăugat rom și apă clocotită. Am amestecat și am lăsat fructele la umflat.

14.Pregătiți formele. Dacă folosiți forme metalice sau cutii de la fructe conservate, atunci acestea trebuie unse cu ulei. Noi am folosit forme de hârtie.

15.După ce aluatul și-a dublat volumul, îl apucați, pe rând, din toate cele 4 părți și le adunați în mijloc. Apoi întoarceți aluatul cu grijă, să nu eliminați tot aerul, pe cealaltă parte, îl acoperiți cu prosopul și îl lăsați din nou la dospit. Apoi repetați procedura. Aluatul trebuie să crească în volum de cel puțin 2,5-3 ori.

16.Scurgeți fructele de lichid, adăugați făina și amestecați.

17.Lucrați puțin aluatul, adăugați fructele și le încorporați.

18.Rupeți o bucată de aluat, o rotunjiți și o adăugați în formă, cât să umpleți 1/3 din ea.

19.Lăsați formele cu aluat la dospit, până va crește în volum de aproximativ 2,5 ori.

20.Ungeți cozonacii atent cu albuș și îi coaceți la cuptorul preîncălzit până la 180°С timp de 35-40 de minute. Peste 20 de minute, suprafața cozonacilor se va rumeni, îi scoateți din cuptor și îi acoperiți cu staniol, apoi continuați să-i coaceți. Faceți testul scobitorii, care introdusă în mijlocul cozonacului, trebuie să iasă uscată și fără urme de aluat.

21.Pregătiți glazura. Amestecați ingredientele cu mixerul timp de 4-5 minute, până glazura devine albă și netedă.

22.Transferați glazura într-un vas și o diluați cu apă la temperatura camerei, până obțineți consistența dorită.

23.Decorați cozonacii. Puteți lăsa cozonacii în formă sau să o îndepărtați. Glazura o puteți aplica pe suprafața cozonacilor cu ajutorul unei lingure sau puteți înmuia cozonacii în glazură. Folosiți fructe uscate și bucăți de lokum sau ornamente pentru decorul suprafeței. Totul e după gustul și imaginația dumneavoastră!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!