Crinul de toamnă – plantare și îngrijire!

Plantarea crinului de toamnă

Crinii de toamnă (răsadurile sau plantele separate de tufă) se plantează în gropi cu 2-3 cm mai adânci, decât cele în care au crescut anterior, se îndreaptă rădăcinile, se presară pământ și se udă cu multă apă. Apoi, se mulcesc cu coajă de copac sau cu rumeguș.

Înainte de plantare, nu uitați să îndepărtați rădăcinile deteriorate, uscate și cu porțiuni de putregai.

Dacă sădiți mai multe plante o dată, atunci le așezați la o distanță de 30-80 cm (în dependență de soi). Iar între tufele cu frunze lungi – chiar și 100 cm.

Îngrijirea crinului de toamnă

Este foarte important să udați la timp crinii, deoarece solul din jurul lor trebuie permanent să fie ușor umed. Aveți grijă: plantele se udă încet și numai sub rădăcină, dacă apa atinge frunzele, acestea se deteriorează și devin atractive pentru dăunători, cum ar fi melcii și limacșii.

Cel mai bine este să udați plantele dimineață, până la ora 11.00. În cazuri excepționale – în timpul zilei, dar numai pe vreme posomorâtă. În caz contrar, dacă picăturile de apă ajung pe frunze, soarele le poate provoca arsuri.

Atunci când udați crinii de toamnă, apa trebuie să pătrundă până la adâncimea de 15-20 cm.

Până crinul crește, îndepărtați regulat buruienile din jurul tufei și amestecați solul. Iar când tufa devine suficient de ramificată (peste 3-4 ani), acest lucru nu mai este necesar. Totuși, cu timpul, plantele adulte încep să-și piardă atractivitatea, din acest motiv tufele sunt divizate și transplantate.

Dacă ați plantat crinul de toamnă în pământ fertil, atunci, în primii 3-4 ani, acesta nu are nevoie de fertilizarea suplimentară. Iar în al 5-lea an, primăvara târziu și toamna, se folosesc îngrășăminte organice, sub formă de mulci. În acest scop se utilizează compostul, gunoiul descompus de grajd, iarba cosită, paiele sau turba.

Dacă plantele adulte au început să crească rău sau să se îngălbenească, sub tufiș, în pământul amestecat, se adaugă granule de îngrășământ mineral complex, cu cantități egale de azot, potasiu și fosfor. După aceea, plantele se udă abundent sub rădăcină. Astfel de fertilizări se efectuează de 2-4 ori pe sezon, ultima fiind în prima jumătate a lunii august.

Pentru ca crinii de toamnă să rămână la fel de frumoși, aceștia sunt fertilizați în timpul irigării sau după ploaie.

După înflorire, pedunculii se înlătură, pentru ca tufa să nu devină fragilă. În septembrie, se încep pregătirile pentru iernat. Tot atunci, puteți diviza și transplanta tufele. Faceți acest lucru până la mijlocul lunii septembrie, pentru ca plantele separate să reușească să formeze rădăcini înainte de primele înghețuri de toamnă.

Odată de frunzele se îngălbenesc, peste iarnă, toată partea de la suprafața solului se taie (aproape până la nivelul pământului). Astfel îndepărtați dăunătorii care s-au ascuns în ele. Nu este nevoie de un acoperământ suplimentar care să protejeze planta de frig, dar pentru păstrarea elementelor nutritive în sol, o puteți mulci cu pământ de frunze.

După cum vedeți, crinii de toamnă se îngrijesc foarte simplu. Iar pe lângă asta, planta se înmulțește ușor nu doar prin divizare, dar și prin semințe.

Spor la grădinărit!