Cultivarea avocadoului în condiții casnice. Simplu și interesant!

Mai întâi trebuie să alegeți din magazin și să cumpărați un avocado. El trebuie să fie copt. Ca să înțelegeți dacă este verde sau copt, trebuie să-l strângeți între palme și să-l presați ușor, după care să apreciați rezultatul.

Fructul complet copt revine destul de repede la forma anterioară. Dar și avocadoul verde este destul de potrivit, deoarece el se va coace peste un anumit timp.

Ca să grăbiți procesul lui de coacere, trebuie să-l puneți lângă fructe, precum bananele sau merele. Ele emană un gaz unic, numit etilenă, datorită căruia fructele și legumele se coc mai repede.

Decojiți fructul și scoateți sâmburele din el. Trebuie să-l plantați neapărat în aceeași zi. Ca regulă, lăstarul apare în 100% din cazuri. Au fost inventate și se utilizează 3 metode diferite de plantare a sâmburelui de avocado:

1. În sol se plantează sâmburele necurățat. Vârful lui ascuțit trebuie să fie orientat în sus. Iar treimea lui superioară trebuie să se afle neapărat deasupra solului. Nu trebuie să-l udați frecvent: este suficient o dată la 7 zile.

2. Sâmburele nu se curăță, dar se înfige superficial câte o scobitoare în trei dintre fețele lui (până la adâncimea de aproximativ 3 mm). Apoi sâmburele trebuie plasat astfel încât vârful lui bont să se scufunde complet în apă. În același timp locurile, în care sâmburele a fost înțepat, nu trebuie să intre în contact cu lichidul.

3. Sâmburele trebuie curățat și scufundat în apă, astfel încât o treime din el să se afle deasupra nivelului lichidului. În acest caz lăstarul va apărea semnificativ mai repede. De asemenea, veți avea o oportunitate unică de a urmări formarea lăstarilor și rădăcinilor.

Cel mai bine ar fi ca sâmburele, care urmează să fie plantat, să aibă dimensiuni destul de mari, deoarece în asemenea caz el are mai multe resurse pentru dezvoltare. Sâmburele se înmoaie în apă stătută, la temperatura camerei (23-25°C).

Unii horticultori recomandă ca în apă să se adauge o cantitate mică de cărbune medicinal sau cărbune de lemn mărunțit. Dar acest lucru nu este obligatoriu, deoarece lăstarul va apărea destul de repede și în apă simplă.

Lăstarul poate apărea peste 1-1.5 săptămâni, dar uneori acest lucru poate să se întâmple chiar și peste 2 luni. Timpul de creștere este direct proporțional cu sezonul. Astfel, se recomandă să realizați plantarea în timpul primăverii, deoarece lăstarul va apărea cel mai repede anume în această perioadă.

Când lăstarul va crește puțin (aproximativ 3 cm în înălțime), trebuie să-l plantați într-un substrat special. El trebuie să fie afânat și să permită cu ușurință drenajul apei și circulația aerului.

Nu uitați de drenajul bun, deoarece stagnarea apei în sol poate influența negativ planta. Astfel, grosimea stratului de drenare trebuie să fie de circa 2 cm. Ca să plantați lăstarul, puteți să alegeți un ghiveci mic, iar peste un an să-l transplantați într-un vas mai mare.

Realizați o adâncitură mică în substrat și puneți cu grijă sâmburele în ea, astfel încât treimea lui superioară să se afle deasupra solului. Apoi trebuie să irigați avocadoul. În acest scop folosiți apă stătută. Cel mai bine ar fi ca ea să conțină foarte puține săruri. De aceea, se recomandă să o filtrați.

Alegeți un loc bine iluminat pentru plantă. Avocadoul poate fi fertilizat de 1-2 ori pe lună. În acest scop se potrivesc excelent îngrășămintele minerale. Dacă este îngrijit corespunzător, arborele dumneavoastră va crește foarte repede.

În cazul, în care nu primește suficientă lumină solară, el se poate înălța semnificativ: atunci lăstarii lui trebuie scurtați. Ca să înțelegeți, dacă avocadoul trebuie sau nu trebuie irigat, procedați în felul următor: introduceți 2 falange ale unui deget în substrat — dacă veți simți că solul este umed, atunci irigarea nu este necesară.

Spor la grădinărit!