Cultivarea cartofilor în ladă (o găleată de tuberculi de la o singură tufă)!

Ați încercat vreodată să cultivați cartofii în ladă sau găleată? Este o metodă potrivită pentru persoanele, care au curtea mică. Încercați-o neapărat!

AVEȚI NEVOIE DE:

-o ladă pătrată, cu latura de 60 cm și înălțimea de 30 cm, fără fund (noi am folosit 2 lăzi cu înălțimea de 15 cm, pe care le-am suprapus);

-o găleată de compost;

-sol obișnuit;

-un cartof de dimensiune medie, încolțit.

MOD DE LUCRU:

1.Puneți în prealabil cartoful într-un loc întunecos, ca să încolțească. După cum vedeți, tuberculul nostru prezintă 6 colți mari și un colț mic (lungimea  colților influențează rodirea — în mod ideal, lungimea lor trebuie să fie egală cu 12-25 cm).

2.Puneți lada pe un loc însorit. Adăugați solul combinat cu compostul în ea. Plantați tuberculul încolțit.

3.Trebuie să menționăm că noi nu am acoperit tufa cu mai mult sol după răsărirea primilor ei lăstari, deoarece astfel este împiedicată dezvoltarea stolonilor, pe care ulterior se formează tuberculii noi.

4.Iată câteva imagini cu dezvoltarea tufei din cartoful respectiv (imagini de anul trecut):

5.Îngrijirea cartofului plantat în lada fără fund: până la sfârșitul lunii iulie noi am mulcit solul din ladă cu iarbă proaspăt cosită. Având în vedere faptul că lada nu permite adăugarea unei cantități mari de mulci, l-am completat o dată pe săptămână.

La sfârșitul lunii iulie am observat că tufa a fost afectată de mana cartofului. De aceea, am trecut la mulcirea cu iarbă opărită, însoțită de irigări. Dacă veți folosi acest tip de mulci, străduiți-vă să nu-l atingeți de tulpini. El trebuie aplicat o dată la 2 săptămâni și trebuie urmat de irigarea abundentă (40 litri de apă).

6.Dacă vremea este foarte ploioasă, cartoful din ladă nu trebuie udat. Când vremea este prielnică, irigați-l cu 20-30 litri de apă o dată pe săptămână. Dacă este arșiță, udați solul din ladă de 2 ori pe săptămână.

Atenție! Dacă afară doar burnițează, solul din ladă va rămâne uscat. De aceea, în asemenea cazuri nu amânați irigarea lui.

7.Înainte de strângerea recoltei nu udați solul din ladă pe parcursul a 2 săptămâni. Apoi îndepărtați stratul de mulci și ridicați lada. Separați tuberculii de sol și rădăcini.

Noi am obținut 11.5 kg de cartofi: 72 bucăți, dintre care 12 au fost puțin mai mici decât oul de găină. Acest rezultat nu poate fi obținut de la cartofii plantați în rând, deoarece tufa solitară nu este umbrită de altele și astfel capătă mai multă căldură și lumină solară.

Spor la grădinărit!