Cum pot fi înmulțite orhideele fără citochinine (fitohormoni)?

Astăzi vrem să vă prezentăm o metodă simplă, naturală, organică, de înmulțire a orhideelor! Nu sunt necesari nici fitohormonii (citochinine), nici stimulatorii de înrădăcinare, niciun alt fel de compuși chimici.

AVEȚI NEVOIE DE:

-tije florale de orhidee;

-vaze înalte sau alte recipiente (puteți să folosiți chiar și sticlele de plastic cu volumul de 2-2.5 litri);

-mușchi Sphagnum sau Hypnum;

-apă;

-un recipient dotat cu pulverizator, umplut cu apă;

-peliculă cu mici perforații (sau una obișnuită, înțepată pe alocuri cu un ac mare);

-scoci.

MOD DE LUCRU:

1.Tăiați tija florală a unei orhidee sănătoase (sau mai multe tije), care prezintă flori vii sau deja uscate: secționați-o sub nivelul florilor și în apropiere de baza plantei. Cercetați-o și asigurați-vă că nu este uscată și nu prezintă leziuni sau semne de afectare micotică.

2.Turnați puțină apă în recipientul, în care doriți să puneți tija obținută (sau tijele, dacă ați recoltat mai multe).

3.Înveliți tija într-o bucată de mușchi. Apoi puneți-o în recipientul pregătit, asigurându-vă că vârful ei inferior atinge nivelul apei.

4.Stropiți pereții interiori ai recipientului cu apă, folosind pulverizatorul. Apoi acoperiți-l cu o bucată de peliculă perforată, lipindu-o cu scoci. Astfel veți crea condițiile microclimatului natural al orhideelor.

5.Puneți recipientele cu tijele de orhidee pe un pervaz călduros (temperatura mediului trebuie să fie de 25-30°C) și așteptați apariția puilor. Cel mai bine ar fi să înmulțiți orhideele în timpul verii.

6.Dacă observați că apa din recipient a devenit tulbure, cel mai bine ar fi să o schimbați, ca să evitați îmbolnăvirea viitoarelor plante.

7.Peste aproximativ 3 săptămâni mugurii de pe tije se vor activa și la nivelul lor vor începe să se dezvolte puii de orhidee. Așa arată ei în stadiul incipient:

8.Peste 2-3 luni puii de orhidee vor fi deja dezvoltați și pregătiți pentru plantare:

9.Înainte de plantare nu separați puiul de orhidee de tijă, ci pur și simplu scurtați tija cu ajutorul unui foarfece. Astfel veți evita lezarea plantei noi.

10.Apoi pur și simplu așezați noua plantă într-un ghiveci umplut cu substrat (noi am folosit mușchi Sphagnum). Puneți-o pe pervaz și lăsați-o să se dezvolte în continuare, având grijă să o irigați la timp.

Deși necesită mult timp, această metodă de înmulțire a orhideelor este foarte eficientă și vă poate ajuta să obțineți o sumedenie de orhidee frumoase!

Spor la grădinărit!