Cum putem conserva fructele și legumele pentru ca acestea să-și mențină culoarea, aroma și, cel mai important, calitatea nutrițională?

Cum putem conserva fructele și legumele pentru ca acestea să-și mențină culoarea, aroma și, cel mai important, calitatea nutrițională? Fructele și legumele congelate pot fi la fel de sănătoase și iarna, dacă țineți cont de unele particularități. Verdeața este perfectă pentru a fi congelată – rămâne la fel de aromată!

Căpșune pasate cu zahăr

Curățați 1 kg de căpșune de codițe, apoi le spălați și le aranjați pe un prosop, să se usuce. Puneți căpșunile în bolul mixerului și pasați-le cu 700 gr de zahăr. Transferați compoziția obținută în pahare de plastic, pe care le dați la congelator. Înainte de servire, tăiați paharul și scoateți cu ușurință compoziția din recipient.

Piure de vișine

Spălați și uscați pe un prosop 1,3 kg de vișine bine coapte. Scoateți sâmburii, transferați fructele pe o sită, pe care o țineți la bain marie timp de 6 minute, pasați-le cu ¾ pahar de zahăr, până se va topi complet. Transferați piureul în recipiente și congelați-l.

Biluțe din pepene galben

Tăiați pepenele galben în jumătate și îndepărtați semințele. Tăiați miezul sub formă de biluțe, cu ajutorul unei linguri, le puneți într-un singur strat, la baza recipientului pregătit, și le dați la congelator. După ce se congelează, le repartizați în pungi din plastic.

Produsul se folosește ulterior în calitatea de decor pentru înghețată sau în loc de gheață, pentru băuturi fierbinți și reci.

Sirop congelat cu fructe

Spălați vișine, căpșune (fragi), zmeură, loniceră și afine, după care le uscați pe un prosop și îndepărtați codițele și sâmburii, dacă sunt. Amestecați 1l de apă cu 1,2 kg de zahăr, aduceți compoziția până la punctul de fierbere, apoi o lăsați să se răcească. Transferați fructele în recipiente separate și turnați peste ele sirop, astfel încât să mai rămână spațiu. Acoperiți recipientele cu capace și le dați la congelator.

Puteți congela mix de fructe, dacă planificați să le folosiți ca dressing pentru salate sau cocktail-uri. Astfel, căpșunile se combină cu loniceră și zmeură, iar gustul fragilor prietenește cu cel al afinelor. Vișinele fără sâmburi formează o armonie cu caisele, tăiate jumătăți.

Congelarea ciupercilor

Ciupercile, sortate după tip, se curăță, se spală foarte bine sub robinet și se taie bucăți mici. Fiecare tip de ciuperci se fierbe separat timp de 15 minute, după ce dau în clocot. Apoi ciupercile se scot pe o stecurătoare, se lasă la răcit, se repartizează în pungi de plastic și se congelează.

Amestec de legume pentru supă

Amestecul se face din ardei gras și morcov, dar se mai adaugă și țelină, pătrunjel și păstârnac, sau mai bine zis rădăcinile acestora, care se curăță, se spală și se taie cuburi sau pai. Așa tăiate, ingredientele se fierb timp de 1 minut și se trec apoi prin apă rece. Ardeiul se spală, se curăță de cotor și semințe, după care se taie fâșii. Blanșați leguma timp de 1 minut și adăugați-o la celelalte ingrediente. Păstrați amestecul în pungi de plastic.

Congelarea ardeiului gras

Alegeți legume de aceeași formă și mărime, le spălați și îndepărtați cotorul cu semințe. Blanșați ardeii până la 3 minute, apoi turnați peste ei apă rece. După ce se răcesc, puneți ardeii unul în altul, înfășurați-i cu folie alimentară și congelați-i. Ardeii diferiți după formă și mărime se potrivesc pentru ghiveci, ragu sau supe. Pentru aceasta este nevoie să spălați bine ardeii, apoi îi blanșați fără semințe timp de 3 minute. După ce se răcesc, îi tăiați pai și îi congelați în containere sau pungi de plastic.

Amestec de legume pentru ciorbă

Amestecul conține ceapă, ardei gras, roșii și morcov. Opțional, puteți adăuga sfeclă roșie. Dați morcovul prin răzătoare, celelalte ingrediente le tăiați. Amestecați ingredientele cu mărar și repartizați-le în pungi de plastic. Când pregătiți ciorba, trebuie doar să prăjiți amestecul de legume și să le adăugați în supă.

Amestec pentru ciorbă cu verdeață

Alegeți spanacul, măcrișul și urzicile fragede de părțile dure, apoi spălați verdeața de câteva ori cu apă rece și o uscați pe un prosop. Repartizați verdeața în legături, astfel încât fiecare să conțină de toate tipurile, le depozitați în congelator.

Congelarea verdeței

Luați pătrunjel, țelină, ceapă și mărar, le spălați în câteva ape. Alegeți părțile dure și uscați verdeața pe un prosop. Congelați legături cu amestec de verdeață sau legături separate de verdeață. Ulterior, folosiți busuiocul și menta pentru mâncărurile de carne, iar melissa – pentru pește.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!