Cum puteți deosebi mierea naturală de cea artificială? Câteva metode eficiente, care vă vor ajuta să aflați acest lucru!

Din păcate, în ziua de azi, există o mulțime de comercianți care ne vând miere artificială, asigurându-ne că este una de calitate foarte bună și naturală. Aceasta apare în comerț pentru că este mai rentabilă și pentru că se folosesc diferiți aditivi pentru a-i prelungi termenul de valabilitate și a-i îmbunătăți capacitatea de comercializare. Pentru a ști cu siguranță dacă mâncați miere naturală și de o bună calitate, aflați care sunt semnele acestui lucru și cum puteți să verificați mierea în condiții casnice.

De regulă, mulți oameni au tendința de a cumpăra miere lichidă, iar aici încep primele probleme. Păstrarea mierii în stare lichidă, în „forma sa comercializabilă” și pentru o perioadă lungă de timp, este foarte dificilă. Aceasta trebuie fie să fie încălzită, ceea ce îi diminuează majoritatea nutrienților, fie trebuie să-i fie adăugați careva aditivi. În medie, mierea rămâne lichidă timp de 2 luni, iar apoi se îngroașă sau chiar se zaharisește.

Notă: Apropo, zaharisirea este un proces natural care nu poate fi falsificat cu ajutorul siropului de zahăr. Dacă mierea s-a zaharisit, înseamnă că este naturală. De asemenea, dacă apar pete mici de ceară pe suprafața unde mierea intră în contact cu borcanul, acest lucru indică, de asemenea, calitatea și naturalețea produsului.

Pe de altă parte, mierea stratiformă indică o calitate slabă a acesteia. Faptul dat înseamnă că a fost probabil recoltată prea devreme, când încă nu era matură – mierea nu a fost sigilată în fagure de către albine. O astfel de miere are un procent ridicat de umiditate și o vâscozitate insuficientă, precum și o cantitate diferită, mai redusă de nutrienți. Iar mai exact, avut loc împărțirea mierii în partea lichidă, care nu poate fi niciodată zaharisită, și în partea solidă. Această miere este de o calitate foarte proastă.

Gustați mierea – produsul natural vă va provoca o ușoară senzație de arsură în gât. Dacă are gust de caramel ars, înseamnă că mierea a fost deja încălzită. Mierea matură de calitate bună, atunci când este luată cu lingura, se va scurge înapoi în recipient într-un jet uniform și neîntrerupt, formând o grămăjoară. Acesta este tipul de miere care va rezista mult timp fără să se strice. Dacă doriți ca mierea să rămână lichidă cât mai mult timp, păstrați-o într-un loc mai cald.

Dacă veți adăuga o lingură de miere naturală în ceaiul dvs., veți observa că băutura va căpăta o culoare mai închisă. Acest lucru indică, de asemenea, că produsul este natural. Iar una artificială va putea fi identificată prin faptul că ceaiul nu-și va schimba deloc culoarea, ca și cum i-ați fi adăugat sirop de zahăr.

De asemenea, vă puteți da seama dacă mierea este de calitate bună după greutatea ei. Trebuie să puneți separat un borcan gol pe cântarul oprit, să porniți cântarul și apoi, în locul borcanului gol, să puneți borcanul cu miere. Un litru de miere naturală cântărește 1,4-1,5 kg. O greutate mai mică indică fie un produs de calitate inferioară, fie un produs artificial.

Metode de verificare a mierii:

1. Pentru a evalua dacă mierea pe care ați cumpărat-o este naturală sau nu, puteți folosi o lingură și o brichetă. Luați o jumătate de lingură de miere și încălziți-o cu o brichetă. În scurt timp, mierea naturală va fierbe, va face bule și va căpăta o aromă caracteristică. Iar mierea artificială se va întuneca și va mirosi a zahăr ars.

2. Picurați puțină miere pe un prosop de hârtie sau pe o bucată de hârtie și lăsați-o timp de 10 minute. Mierea naturală nu lăsa niciodată o pată „umedă” din cauza excesului de umiditate. Ea este vâscoasă și are o consistență uniformă. Dacă, peste 10 minute, în jurul picăturii s-a format o pată „de umezeală”, înseamnă că mierea este de calitate slabă, nematură și are o cantitate mare de umiditate. O astfel de miere nu va rezista mult timp – se va fermenta și se va strica în curând.

Cum să verificați dacă în miere au fost adăugați aditivi: amidon, făină, melasă, cretă pudră?

1. O metodă bună ar fi să faceți un test cu ajutorul iodului. Puneți o picătură de iod în miere. Dacă își schimbă culoarea în albastru, atunci înseamnă că i s-a adăugat amidon pentru a o face mai groasă.

2. Pentru a afla dacă în miere a fost adăugată cretă, folosiți următoarea metodă: amestecați 1 lingură de miere în jumătate de pahar de apă și adăugați o picătură de esență de oțet. Dacă apare un sunet caracteristic de spumegare și bule la suprafață, atunci în miere a fost adăugată cretă.

3. Pentru a afla dacă în miere a fost adăugată melasă, folosiți amoniacul. Amestecați 2 linguri de apă cu 1 lingură de miere și adăugați câteva picături de amoniac. În cazul în care culoarea compoziției se schimbă în maro închis și sedimentele cad la baza paharului, înseamnă că în miere a fost adăugată melasa (hrană pentru albine) – pentru a o face mai ieftină.

Datorită acestor sfaturi și tehnici simple, vei ști cu siguranță dacă produsul achiziționat este natural!

Spor la treabă!