Cum să cultivi levănțică la curte!

Nu este de mirare că francezii numesc lavanda  sau levănțica „aur albastru”. Această plantă este utilizată pe scară largă ca pernuțe antiinsecte (molii, afide, etc.), ca odoroant, aranjamente florale proaspete și uscate (decor și pentru a face tinctură liniștitoare), în cosmetologie, medicină, culinărie. 

Cum să cultivi lavanda  sau levănțica la curte, foarte simplu! Nu este necesar să le procurați din magazine agricole. Tufele de levănțică vor forma un covor mov, care vor avea efect calmant, atât vizual, cât și prin parfumul său!

Terenul de plantare

Petru plantarea levănțicăi alegeți o zonă deschisă și bine luminată. Tufișurile vor prinde rădăcini și la umbră, dar nu veți obține efectul „covorului” înflorit. Planta va arăta destul de frumos de-a lungul cărărilor și marginilor sau pe un drum alpin.

Regimul de temperatură

Dacă locuiți într-o zonă climatică temperată, levănțica nu trebuie plantată în pământ, ci într-un ghiveci. Veți avea ocazia să mutați planta în casă atunci când temperatura scade.

Udare

Extremele nu sunt pentru levănțică. Nu permiteți planta să se usuce, dar nici nu exagerați cu apă. Rădăcinile de levănțică sunt extrem de sensibile la umiditate, de aceea excesul de apă poate fi dăunător pentru ele.

Tunderea

În marea parte, levănțica este tăiată în scopuri estetice. Dacă doriți tufe uniforme și frumoase sa vă decoreze grădina, fiți pregătiți să le tăiați uneori. Levănțica crește neuniform și chiar haotic, așa că lăstarii prea mari ar trebui retezați. Tunderea suplimentară va fi necesară după ce tijele florale au dispărut.

Înmulțirea

Levănțica poate fi înmulțită prin butași, care este o metodă realtiv mult mai ușoară. Pentru a face acest lucru, tăiați butașii verzi din tulpini ale plantei nelemnificate și plantați-le în sol umed de câțiva centimetri, apoi acoperiți-le cu sticlă sau folie. În așa mod, lăstarii vor primi un microclimat optim.

Plantarea cu semințe este mai puțin frecventă și mai dificilă datorită complexității procesului. În primul rând, semințele germinează foarte greu și doar în condiții optime, de aceea ele trebuie trimise la frigider pentru o lună, apoi plantate în cutii pentru răsaduri. Recipientele trebuie depozitate într-un loc cald, între 16 °C și 21 °C. După aceea, transplantați răsadurile în grădină, dar plantele obținute înfloresc abia în al doilea an.

Cel mai simplu mod de înmulțire a levănțicăi este divizarea unui tufiș mare. Tăiați tijele cu flori toamna, dezgropați-l și împărțiți-l în două. Fiecare parte va fi o bucată separată.

Levănțica uscată și mărunțită poate fi folosită ca condiment pentru sosuri, salate, carne, pește și chiar supe. S-ar putea să vă placă și în ceai sau cafea. Totuși nu exagerați: planta are o aromă puternică și distinctivă, de aceea nu este recomandabil să o folosiți în porții mari.

Mulr spor la grădinărit!

New