Cum să curățați mașina de spălat rufe și să-i prelungiți termenul de exploatare de 2-3 ori!

Mașina de spălat este cel mai necesar lucru în gospodărie și necesită curățare regulată. Îngrijirea corectă îi prelungește durata de funcționare și menține eficiența de spălare.

Ce murdărește mașina de spălat?

Datorită construcției sale și utilizării active, în mașina de spălat, pot apărea:

-ciupercă și mucegai în cauciuc, respectiv mirosuri neplăcute;

-depuneri calcaroase pe elementul încălzitor;

-reziduuri în interiorul mașinii de detergent, balsam și alte soluții;

-murdărie și lucruri mici în filtrul pompei de scurgere;

-rugină și nisip în filtrul furtunului de alimentare cu apă.

Prin urmare, cu trecerea timpului, observați că hainele dumneavoastră (în special cele albe) încetează să mai strălucească de curățenie, cum era până acum. În plus, murdăria exterioară acoperă ușița, suprafața și părțile proeminente ale mașinii.

1.Curățarea cuvei și elementului încălzitor de depuneri calcaroase

În primul rând, trebuie să curățați mașina din interior – îndepărtați depunerile de minerale de pe elementul încălzitor și cuvă. Depunerile calcaroase constau din săruri de magneziu și calciu, deci trebuie să acționați asupra lor cu acizi organici sau anorganici. Ce acizi se găsesc în orice casă și costă puțin? Desigur că oțetul și acidul citric.

Metoda 1. Cum curățați mașina de spălat cu oțet și bicarbonat

AVEȚI NEVOIE DE:

-2 cești de oțet din alcool alb sau de 9%;

-1/4 ceașcă de bicarbonat de sodiu;

-1/4 pahar de apă;

-burete cu suprafață dură.

PAȘI DE URMAT:

1.Amestecați apa cu bicarbonat.

2.Adăugați amestecul în compartimentul pentru detergent și turnați oțetul în cuva mașinii.

3.Setați cel mai îndelungat ciclu de spălare și cea mai înaltă temperatură.

Metoda 2. Cum curățați mașina de spălat cu acid citric

AVEȚI NEVOIE DE:

-1-6 plicuri de acid citric.

PAȘI DE URMAT:

1.Adăugați acidul citric în compartimentul pentru detergent.

2.Porniți mașina la cel mai îndelungat ciclu de spălare și cea mai înaltă temperatură.

3.Cantitatea de acid citric depinde de volumul mașinii și gradul de murdărie.

2.Curățarea garniturii de cauciuc a mașinii de spălat

Acum puteți începe să spălați cauciucul. Murdăriei și mucegaiului le place să se acumuleze în acest loc întunecat și umed, iată de ce trebuie spălat minuțios. Puteți face acest lucru cu orice soluție de curățare sau cu bicarbonat de sodiu.

Dacă observați prea mult mucegai, care miroase neplăcut, atunci folosiți o soluție mai puternică, ce conține clor. Dar nu uitați că utilizarea frecventă a acestor soluții nu este binevenită, deoarece duc la deformarea garniturii de cauciuc.

PAȘI DE URMAT:

1.Aplicați puțină soluție pe o cârpă sau un burete umed, trageți cu grijă cauciucul către dumneavoastră și ștergeți partea metalică a carcasei.

2.Nu uitați să curățați și garnitura de etanșare. Cea mai mare parte a murdăriei se acumulează în partea inferioară a ușiței, dar trebuie să curățați întreaga circumferință.

3.Aveți grijă să nu trageți cauciucul prea tare pentru a nu-l deteriora. La final, ștergeți toată garnitura cu o cârpă umedă curată.

3.Curățarea compartimentului pentru detergent

Găsiți instrucțiunile de exploatare a mașinii dumneavoastră de spălat unde este indicat cum să scoateți compartimentul pentru detergent. De regulă, este suficient să-l trageți până la capăt. Dacă vedeți o piesă albastră în secțiunea de mijloc, atunci trebuie să o apăsați și să o trageți cu forța, sprijinind în același timp sertarul.

De îndată ce îl veți scoate, veți observa depuneri de detergent, pe care le îndepărtați cu orice soluție de curățare, după care ștergeți compartimentul, cât să rămână uscat. Pentru a scăpa de murdărie în locurile greu accesibile, trebuie să stropiți din abundență pereții compartimentului cu soluție de curățare, folosind un recipient cu pulverizator, lăsați depunerile să se înmoaie timp de câteva ore, apoi continuați curățarea manuală.

După care, începeți să curățați însăși compartimentul, care, de regulă, se acoperă cu depuneri de rugină, reziduuri de detergent și alte soluții. În acest scop, puteți folosi:

-amestec de oțet și bicarbonat;

-substanțe chimice de uz casnic;

-amestec de apă fierbinte, oțet și bicarbonat.

Turnați una din aceste soluții în compartiment și lăsați pentru 30 de minute sau pentru câteva ore. După care, îl curățați cu un burete și o perie de dinți (este foarte utilă pentru curățarea locurilor greu accesibile). La final, îndepărtați resturile de soluție, ștergeți compartimentul, cât să fie uscat, și îl montați la locul său.

4.Curățarea filtrului pompei de scurgere

E timpul să curățați filtrul pompei de scurgere. Dacă nu îi veți acorda atenția cuvenită, la un moment dat mașina va refuza să scurgă apa și va inunda încăperea.

AVEȚI NEVOIE DE:

-un recipient potrivit după înălțime, cum ar fi tava de la cuptor;

-un prosop sau o cârpă;

-o șurubelniță plată sau orice alt instrument plat.

PAȘI DE URMAT:

1.Deschideți filtrul, care este de obicei este situat în partea de jos a carcasei. La unele modele de mașini de spălat, filtrul este pur și simplu acoperit cu o placă mică.

2.Înainte să rotiți filtrul, așezați un prosop pe podea și puneți sub scurgere un recipient, în care se va aduna aproximativ 500 ml de apă.

3.Rotiți capacul împotriva acelor ceasornicului și îndepărtați toată murdăria acumulată: pot fi bănuți, nasturi și alte lucruri mărunte. Ștergeți gaura, o închideți și fixați placa decorativă.

5.Curățarea filtrului furtunului de alimentare a mașinii de spălat

Pe lângă filtrul pompei de scurgere, fiecare mașină mai are un filtru – cel al furtunului de alimentare. În timp, acest filtru se înfundă cu rugină și nisip. Această etapă de curățare a filtrului furtunului de alimentare poate fi efectuată mai rar, de exemplu, o dată la 6 luni.

Veți avea nevoie de o periuță de dinți veche și un clește. Opriți robinetul de alimentare a mașinii de spălat cu apă rece (obligatoriu!). Întoarceți mașina, ca să aveți acces la partea din spate. În dreapta, în partea superioară a carcasei, veți vedea furtunul de alimentare. Deșurubați piulița furtunului în sens opus acelor ceasornicului.

În gaură găsiți un mic filtru cu plasă. Îl scoateți cu cleștele. Curățați filtrul în apă cu periuța de dinți. Introduceți filtrul la loc și înșurubați bine furtunul în direcția acelor ceasornicului. Deschideți accesul apei reci la mașină, rotind robinetul corespunzător.

6.Curățarea părții exterioare și ușiței mașinii de spălat

Nu vă rămâne decât să lustruiți mașina de spălat: ștergeți panoul de control (în special butoanele proeminente), spălați ușița din interior și pe exterior, ștergeți suprafața superioară și pe cele laterale.

Măsuri de profilaxie

Folosiți doar cantitatea de care aveți nevoie de detergent, balsam și înălbitor. Excesul de soluții nu vă oferă un rezultat mai calitativ, ele doar se depun și se adună în interiorul mașinii. Întotdeauna scoateți lucrurile mărunte din buzunare, ca să nu ajungă în filtrul pompei de scurgere. Încercați să porniți ciclu de spălare de îndată ce ați introdus hainele în cuva mașinii.

Hainele spălate le scoateți imediat și le puneți la uscat. Străduiți-vă să țineți ușa mașinii mereu deschisă, ca să împiedicați apariția mucegaiului din cauza umidității excesive.

Cât de frecvent curățați dumneavoastră mașina de spălat rufe?

Mult spor!