Brânză de vaci făcută în casă!

Am decis să experimentăm și să facem brânză de vaci din lapte din comerț. Rezultatul este foarte bun, nici nu ne-am așteptat să obținem o brânză atât de gustoasă!

INGREDIENTE:

-3l de lapte 3,5% (în dependență de ce procent grăsime doriți să fie brânza finală).

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele într-o cratiță, o acoperiți cu capac și o lăsați pe masa din bucătărie pentru cel puțin 24 de ore. Laptele se va acri și va avea o consistență densă.

2.Puneți cratița cu lapte acru la cel mai mic foc și o lăsați să se încălzească: zerul va începe să se separe.

3.Treceți cu cuțitul prin compoziție, de parcă ați tăia un tort, pentru ca să se încălzească uniform.

Sfat. Consistența brânzei finale depinde de cât de mult încălziți laptele înăcrit: dacă e abia cald – brânza va fi moale, dacă e fierbinte – brânza va fi foarte uscată.

4.După ce brânza se separă de zer, luați cratița de pe foc și o lăsați, fără capac, pentru 10 minute, să se răcorească puțin compoziția.

5.Luați o cratiță curată, puneți sita, o tapetați cu 2 straturi de tifon și transferați compoziția din cratiță, să se scurgă brânza de zer.

6.Legați tifonul în cruce, presați ușor cu dosul lingurei și găsiți undeva să agățați toată construcția, până se scurge tot zerul.

7.Zerul rămas îl puteți folosi pentru aluat sau îl puteți arunca. Având proprietăți benefice, unele persoane beau zerul.

Din această cantitate de lapte obțineți aproximativ 500 gr de brânză. Brânza poate fi servită imediat ce s-a scurs: este moale, dar își menține bine forma, are o consistență fină și un gust minunat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!