Cum să îndepărtați depunerile albe de pe suprafața solului din ghivece!

Cunoscând cauzele și consecințele apariției depunerilor albe de pe suprafața solului din ghivece, puteți trece direct la rezolvarea problemei. Desigur că solul trebuie tratat ținând cont de factorii, care au provocat apariția depunerilor. Urmând sfaturile de mai jos, puteți evita problemele ulterioare cu solul.

1.Înainte de plantare, solul nu se fertilizează, dar se folosește un substrat curat. Îngrășămintele se adaugă după ce planta dă rădăcini noi și se adaptează cu noul mediu. Solul trebuie fertilizat moderat.

2.La suprafața solului, se presară nisip de râu amestecat cu pietre de diferite mărimi și se amestecă cu pământul nu foarte adânc. Amestecul nu va permite apei să stagneze, ea se va evapora rapid, fără să formeze o crustă de sare.

3.Plantele se udă doar cu apă moale. Pentru aceasta, apa trebuie să stea cel puțin 2 zile.

4.Atunci când plantați plantele, țineți cont de raportul dintre dimensiunea plantei și dimensiunea ghiveciului.

5.Neapărat faceți un drenaj la baza ghiveciului.

6.Dacă în cameră aerul este uscat, puteți folosi un umidificator. Acesta este util atât pentru flori, cât și pentru organismul omului.

7.Dacă aveți posibilitatea să treceți apa printr-un filtru cu ioni, plantele vă vor mulțumi, deoarece din compoziția apei vor dispărea multe microelemente dăunătoare.

Metoda de îndepărtare a depunerilor albe sau galbene este foarte simplă. Este suficient să eliminați din ghiveci stratul superior de pământ, afectat de depuneri, și să  îndepărtați depunerile de pe pereții ghiveciului, dacă sunt. În acest scop puteți folosi un burete de baie. După care, umpleți vasul cu pământ proaspăt și încercați să scăpați de cauza apariției depunerilor.

Mucegai

Dacă depunerile de pe suprafața solului au o culoare albă sau gri și, cel mai important, are o structură pufoasă, înseamnă că este mucegai. Acesta apare, de regulă, din cauza umidității excesive din ghiveci și în cazul scăderii temperaturii din cameră. Rareori poate fi introdus împreună cu un substrat de pământ necalitativ.

Mucegaiul nu pune în primejdie plantele adulte de interior, dar pentru plantele tinere sau pentru răsaduri este periculos. Există câteva metode de a scăpa de mucegai:

1.Reduceți irigările și volumul de apă utilizat. De asemenea, e nevoie să transplantați planta în alt ghiveci cu substrat nou.

2.Presărați cenușă sau cărbune măcinat peste solul cu mucegai, lăsați să se usuce și îndepărtați totul împreună cu stratul superior de pământ. După această procedură, completați ghiveciul cu sol.

Pentru profilaxia mucegaiului:

-folosiți permanganat de potasiu (soluție) sau preparate speciale împotriva depunerilor fungice;

-înainte de plantare, fierbeți ghiveciul sau cel puțin clătiți-l cu apă clocotită. Procedura se efectuează obligatoriu în cazul în care în vas au fost deja depuneri;

-pentru a distruge microbii dăunători și sporii de mucegai, pământul trebuie calcinat la cuptor sau aburit. Acest lucru se face nu numai cu solul de grădină, chiar și substratul achiziționat poate fi adesea infectat. Nu este deloc dificil să aburiți solul. Îl transferați într-o strecurătoare și o puneți deasupra unei cratițe cu apă, care fierbe. Solul e gata, atunci când devine fierbinte.

Concluzii

Depunerile albe nu reprezintă pericol pentru dezvoltarea și viața plantei.

Le puteți îndepărta foarte simplu.

Dacă depunerile sunt pufoase, înseamnă că este mucegai și aveți nevoie de alte metode.

Pentru a evita depunerile și mucegaiul, trebuie să întreprindeți măsuri profilactice și să creați condiții favorabile pentru plantele de interior.

Spor la grădinărit!