Cum să îngrijiți vița-de-vie în al doilea și următorii ani de viață! (Prima parte)

Începând cu cel de-al doilea an de cultivare, vița-de-vie are nevoie de lucrări de dirijare a creșterii coardelor și de tăieri de formare. Precum și de irigări și fertilizări regulate. Datorită îngrijirii corespunzătoare, vița-de-vie se va dezvolta bine și veți obține recoltă bogată.

Este foarte important să dirijați creșterea lăstarilor, pentru ca să se dezvolte doar vițe sănătoase.

Plivitul lăstarilor de viță-de-vie

Prima scurtare se face primăvara, imediat după apariția primelor flori și cârcei. Se îndepărtează toți lăstarii slab dezvoltați (fără inflorescențe) și lăstarii tineri. Procedura se repetă atunci când apar strugurii.

Plivirea lăstarilor începe de jos și se trece treptat spre brațe și coarde. Ramurile de prisos, care au atins lungimea de 4-6 cm, se plivesc în felul următor: pur și simplu se apasă cu degetul la baza acestora.

Ciupirea lăstarilor

Această tehnică permite încetinirea creșterii lăstarilor și redirecționarea fluxului de nutrienți către inflorescențe. Ciupirea se face astfel: cu 2-3 zile înainte de înflorire, vârfurile lăstarilor cu lungimea de 20-25 cm sunt scurtate cu 1-2 frunze.

Copilirea

În timpul perioadei de vegetație, se îndepărtează copilii (lăstarii anticipați, care se formează la subsoara frunzelor lăstarilor principali) pe coardele verzi de un an, din anul curent. Lucrarea este recomandată pentru ca lăstarii secundari să nu consume din nutrienți și pentru ca tufa de viță-de-vie să nu devină prea densă. Nu se indică să înlăturați copilii complet, cel mai bine este să-i ciupiți deasupra primei sau celei de-a doua frunze.

Tufa, pe care în anul curent s-au format puține frunze, nu se recomandă să fie copilită.

Cârnitul

Această tehnică ajută plantele să se pregătească mai bine pentru iarnă. Se efectuează în luna august, când lăstarii încetează să mai crească. Tehnica se aseamănă cu ciupirea, singura diferență este că, cârnitul constă în tăierea vârfurilor lăstarilor cu lungimea de aproximativ 40 cm lungime (cu 6-8 frunze superioare).

Tăierea viței-de-vie

Dacă vița-de-vie nu se taie, atunci coardele se ramifică, iar boabele vor fi mici. Se recomandă efectuarea a două tăieri pe parcursul sezonului: toamna (înainte de acoperirea pentru iarnă) și primăvara (după înlăturarea acoperământului, până la apariția mugurilor).

Toamna, după primele înghețuri, se taie coardele care au rodit, părțile superioare nedezvoltate ale lăstarilor (sunt mai subțiri și de culoare mai deshisă), iar primăvara se efectuează tăierea sanitară: se înlătură lăstarii digerați și părțile deteriorate ale coardelor.

Spor la grădinărit!