Cum să înmulțiți liliacul prin butași – instrucțiuni pas cu pas!

Liliacul este considerat o plantă greu de înrădăcinat, care nu se pretează ușor la metoda de înmulțire prin butași. Dar eu cred că este imposibil să faceți asta doar dacă nu încercați. Și dacă este așa de greu, trebuie doar să faceți asta cu rezervă. Să aveți un anumit procent de eșec și să vă rămână niște butași bine înrădăcinați și frumoși.

Cum să alegeți și să pregătiți butașii?

Trebuie să luați butași de pe un tufiș tânăr. Tufele bătrâne de liliac sunt foarte greu și dificil de înrădăcinat. Crenguța nu trebuie să fie înlemnită, ci verde. De aceea, cel mai potrivit pentru înrădăcinare este vârful tufișului.

Pentru a pregăti butașii urmați pașii dați:

1. Tăiați din mijlocul tufișului un vârf verde nelemnos. Acesta trebuie să aibă doi muguri.

2. Faceți o tăietură oblică la 1 cm de la ultimul mugur. Rupeți perechea de frunze de jos.

3. Retezați vârful butașului printr-o tăietură dreaptă.

4. Tăiați frunzele rămase pe jumătate, pentru a reduce evaporarea umidității. Ați obținut un butaș gata pentru înrădăcinare.

Cum să înrădăcinați butașii?

Pentru ca butașii să se înrădăcineze, trebuie ca temperatura să fie de cel puțin 22°C și umiditatea aerului de 85-95 %. Iar pentru aceasta va trebui să instalați o mică seră peste butași.

Mod de lucru:

1. Luați sol fertil și amestecați-l cu o parte bună de perlit. Perlitul este o rocă vulcanică minerală care îmbunătățește aerarea solului, permițând rădăcinilor să respire mai bine și să prevină compactarea solului. De asemenea, el îmbunătățește drenajul, evitând acumularea de apă în exces, care poate duce la putrezirea rădăcinilor sau la apariția bolilor fungice.

2. Eu voi face înrădăcinarea între două tufișuri de coacăzi. Voi adăuga solul pe care l-am pregătit în câteva pahare de plastic, cărora le-am tăiat baza și le voi așeza într-o gaură. În jurul ei, am mulci din iarbă uscată.

3. Voi planta câte un butaș în fiecare pahar. Însă mai întâi i-am înmuiat în apă cu fitosporină pentru a-i dezinfecta, apoi într-un agent de înrădăcinare.

4. După ce am plantat butașii, am presărat solul cu nisip de râu și l-am udat cu apă de temperatura aerului de afară.

5. În final, am confecționat o mini seră pentru butașii mei de liliac, pe care am acoperit-o cu material special de acoperire, apoi cu peliculă.

6. Voi lăsa butașii în acest loc până la primăvară, apoi îi voi transplanta în locul permanent.

Spor la grădinărit!