Cum să înmulțiți simplu și eficient trandafirii prin metoda ”burrito”!

Ce poate bucura privirea mai mult decât trandafirii frumoși și sănătoși din grădină sau din curtea casei? Există multe metode ca să creșteți astfel de flori, dar astăzi vă vom povesti despre cea mai eficientă și sigură – înmulțirea trandafirilor prin butași. Aceasta se mai numește și metoda burrito, deoarece împachetarea butașilor seamănă la formă cu această mâncare mexicană. 

Într-adevăr, butașii trebuie să fie înfășurați într-un ziar pentru a le asigura astfel condiții favorabile pentru formarea rădăcinilor și a calusului – țesut vegetal. Datorită metodei burrito, în câteva săptămâni veți avea lăstari pregătiți de a fi plantați în câmp deschis. 

1.Tăierea butașilor 

Puteți tăia butașii toamna, dar cel mai bine este să faceți acest lucru primăvara, când are loc tunderea tufelor de trandafiri. Tăiați tulpini cu lungimea de până la 20 cm cu câțiva muguri. Butașii trebuie să aibă o grosime de cel puțin 0,5 cm, pentru ca să fie suficiente substanțe nutritive pentru formarea rădăcinilor și a calusului. Butașii subțiri pot germina și ei, dar cel mai frecvent acest lucru nu se întâmplă. 

2. Prelucrarea butașilor 

Înainte de împachetare, butașii trebuie selectați și prelucrați. În primul rând, asigurați-vă că printre tulpinile tăiate nu găsiți deteriorate sau putrezite. Ele pot provoca putrezirea butașilor sănătoși. Apoi, trebuie să-i prelucrați cu un regulator de creștere, pe care îl puteți cumpăra sau pregăti. Nu vă faceți griji, fără chimie. Dacă decideți să pregătiți singuri îngrășământul, luați lăstari de salcie de 1 an de culoare verde sau galbenă, îi tocați fin, turnați apă clocotită și îi lăsați pentru câteva ore. 

3. Împachetarea butașilor 

Acum este timpul să treceți la cea mai importantă etapă. Așezați câte 5-7 butași într-un mănunchi și înfășurați-i în 2-3 straturi de ziar sau prosop de hârtie. Umeziți-i cu apă, înfășurați-i cu o pungă de plastic și dați-i la un loc întunecos. Este foarte important ca butașii să fie păstrați la o temperatură de 14-18 °C. Dacă temperatura va fi mai ridicată, rădăcinile se vor usca, iar dacă va fi mai scăzută, pur și simplu nu vor germina. 

4. Verificarea pungilor 

Peste 3 săptămâni, scoateți și verificați atent pungile cu butași. Vedeți dacă s-au format rădăcinile și calusul. Dacă e nevoie, mai umeziți puțin ziarul, înfășurați butașii și puneți-i înapoi în pungă. 

5. Plantarea butașilor 

Când apar rădăcinile și calusul este complet format, plantați mai întâi butașii în sol, câte unul în borcane sau ghivece, astfel încât mugurele superior să fie deasupra nivelului solului. Creați o baie de aburi, acoperind borcanul sau ghiveciul cu folie de plastic. Apoi transferați lăstarii într-un loc din apartament, unde temperatura este de 23-25 °С. Descoperiți butașii treptat, pe măsură ce cresc. Stropiți lăstarii frecvent. 

Înmulțirea trandafirilor prin butași nu este deloc dificilă. Principalul lucru este să le oferiți temperatura corectă la fiecare etapă de dezvoltare. După ce butașii germinează în ghivece sau borcane, nu ezitați să-i transplantați acolo, unde vă vor încânta pe dumneavoastră și pe cei dragi cu cea mai spectaculoasă înflorire. 

Spor la grădinărit!