Cum să obțineți o recoltă de 730 kg de cartofi per 100 m2? Foarte simplu și ușor, dacă veți urma aceste sfaturi!

S-a dovedit că o recoltă excelentă de cartofi poate fi obținută chiar și de pe o parcelă mică, dacă tuberculii sunt cultivați conform acestei metodei ingenioase.

Fără îndoială, cartofii sunt a doua noastră pâine. Însă, obținând o producție medie de aproximativ 150 kg la 100 m², mulți grădinari au renunțat să îi mai planteze. Este dificil, costisitor și nu prea profitabil.

În același timp, unii grădinari reușesc să obțină 600 sau chiar 700 kg de pe 100 m2, cu o reducere de trei ori a cheltuielilor. Astăzi vă vom împărtăși detaliile și cele șapte etape ale acestei tehnologii interesante.

1. Pregătirea parcelei de cu toamnă

Pentru a preveni acumularea de dăunători și boli în sol, este foarte important să respectați rotația culturilor de trei ani – plantați cartofii pe aceeași parcelă nu mai des decât 2 ani la rând.

În timpul verii, mulciți grădina cu fân. Toamna, săpați-o cu tot cu fânul rămas sau aplicați gunoi de grajd și compost.

2. Pregătirea de primăvară a terenului

Primăvara, aplicați un îngrășământ compus (azot, fosfor și potasiu) în cantitate de 2-3 kg per fiecare 100 m2 de grădină. Pentru a încorpora îngrășământul, lucrați terenul cu o greblă.

3. Pregătirea materialului săditor

Alegeți 500-600 de cartofi adulți pentru 100 de m2. Cu câteva zile înainte de plantare, tuberculii selectați trebuie întinși pe o verandă, la temperatura de cel puțin 7-8°C.

Apoi trebui să-i acoperiți cu mai multe straturi de pânză de sac pentru a le permite să germineze și pentru a preveni expunerea la razele directe a soarelui. Căci dacă cartofii se vor înverzi, va trebui să-i aruncați.

Tuberculii bolnavi și putreziți trebuie aruncați. Tuberculii tăiați trebuie uscați și presărați cu cenușă, pentru a forma un strat protector rezistent pe tăieturi.

4. Plantarea cartofilor

Marcați începutul rândurilor pe sol la intervale de 80 cm. Poziționați rândurile de la sud la nord.

De-a lungul liniei, formați șanțuri uniforme, cu adâncimea de 20 cm.

Apoi afânați solul de la baza șanțurilor până la o adâncime de 10-15 cm. În operațiunea următoare cartofii pregătiți se distribuie în rânduri cu germenii în jos.

Distanța între tuberculi trebuie să fie de 25 cm pentru cartofii tardivi și de 20 cm pentru cartofii timpurii.

Adâncimea de plantare a tuberculilor trebuie să corespundă cu cea a stratului de sol afânat, tot 10-15 cm.

După plantarea primelor trei rânduri, începeți să turnați gunoi de grajd semi-digerat peste șanțuri. Doza de aplicare este de 800 kg per 100 m2. Acestea sunt toate operațiunile de plantare: formarea șanțurilor, afânarea, distribuirea tuberculilor în șanțuri, acoperirea cu sol, aplicarea substanțelor organice, udarea.

5. Îngrijirea

După răsărirea lăstarilor, când rândurile sunt deja vizibile, se face o singură operațiune de erbicidare.

Când au răsărit toți lăstarii, acoperiți rândurile cu fân și udați-le, astfel încât fânul să se așeze mai bine.

Mulcirea aduce patru beneficii în același timp: mai puțină pierdere de umiditate, nu se supraîncălzește sistemul radicular al cartofilor, nu cresc buruienile, fânul se descompune și fertilizează solul cu materie organică.

6. Recoltarea

Tuberculii încep să se formeze în timpul înfloririi și ating dimensiunea maximă atunci când tulpinile supraterane se îngălbenesc și se usucă. Între aceste evenimente, o parte din recoltă este selectată pentru consum.

Când toate tulpinile s-au uscat, scoateți mai întâi cartofii timpurii, apoi pe cei tardivi.

Sortați-i din start pe toți în două grupuri: pentru mâncare și pentru plantarea viitoare. Strângeți tulpinile în grămezi și lăsați-le să se usuce.

7. Pregătirea terenului pentru alte culturi

Înainte de a săpa terenul în toamnă, curățați complet parcela de tulpinile cartofilor. Tulpinile pot fi folosite pentru a acoperi paturile de usturoi pentru iarnă. Înainte de a săpa parcela, gândiți-vă cu prudență la un plan de plantare pentru anul viitor. De el depinde ce îngrășăminte trebuie aplicate în timpul săpatului.

Iată cum ați putea obține o recoltă frumoasă de cartofi dintr-o grădină mică. Vă dorim și vouă, dragi cititori, o recoltă generoasă!

Spor la grădinărit!