Cum să plantați corect crinii în primăvară: instrucțiuni pas cu pas!

Pentru a evita perturbarea ciclului natural de dezvoltare, majoritatea grădinarilor plantează bulbii de crin de cu toamnă. În pofida acestui fapt, ei pot fi plantați și primăvara, însă nu toate speciile.

Realizarea acestei proceduri se recomandă la începutul lunii aprilie.

Plantarea de primăvară are avantajele sale: nu mai trebui de acoperit și de păzit solul de frig, iar bulbii pot fi depozitați în frigider înainte de semănare. Dar are și dezavantaje: dacă crinii nord-americani nu vor fi plantate anume primăvara, soiurile tubulare nu vor avea suficient timp pentru a înflori și nu vor produce puieți pentru o înmulțirea ulterioară de primăvară.

Alegeți material de calitate pentru plantare. Dacă ați recoltat personal bulbii pentru semănare, pregătiți-i înainte de aceasta. Spălați materialul de plantare în apă curată, apoi puneți-l într-o soluție slabă de permanganat de potasiu timp de o jumătate de oră. După aceasta, înmuiați bulbii în Fondazol, clătiți-i și scufundați-i într-o soluție de Carbofos – la 10 l de apă se adaugă 1 lingură de produs.

Crinilor le place solul afânat și umed – pH-ul solului trebuie să fie alcalin. Pregătiți solul de îndată ce zăpada începe să se topească. Săpați-l până la o adâncime de 40 cm și adăugați-i un îngrășământ pe bază de fosfat de potasiu. Puteți adăuga, de asemenea, un amestec de ace de pin și nisip. Însă nu vă recomandăm să folosiți gunoiul de grajd.

În ceea ce ține de îngrășăminte, atunci aplicați: 1 lingură de nitrat de amoniu per m3, 50 g de Nitroammofoska per 1 găleată de apă, iar cenușa trebuie aplicată de 6 ori pe toată perioada de creștere.

Alegeți locul de plantare – o zonă semi umbrită sau însorită, unde nu se acumulează apa în timpul primăverii. Dacă locul este însorit, cel mai bine este să mulciți solul.

Plantați bulbii la 10 – 20 cm adâncime. Dacă solul este greu, adâncimea de plantare trebuie să fie mai mică. Lăsați o distanță de 20 cm între soiurile cu creștere joasă și de 30 cm între cele mai înalte. Florile trebuie plantate spre nord, astfel încât să fie orientate spre casă. După semănare, acoperiți bulbii cu sticle de plastic pentru a crea condițiile de seră.

Primăvara, florile pot fi afectate de:

Putregaiul bacterian. Pe frunze încep să apară pete palide, galbene, care se transferă pe tulpină. Florile pot muri, așa că nu mai aplicați îngrășăminte pe bază de azot și reduceți udarea.

Dacă florile încep să dezvolte mucegai cenușiu pete maronii, înseamnă că au fost infestate de Botrytis. Acest lucru se poate datora umidității excesive și a fluctuațiilor de temperatură. Solul trebuie să fie afânat frecvent și trebuie aplicat un tratament pe bază de cupru pentru a combate boala.

Putregaiul rădăcinilor – pe partea superioară a lăstarilor apare o decolorare galbenă. Bulbii afectați trebuie îndepărtați din zona respectivă și dezinfectați.

Spor la grădinărit!