Cum să pregătiți o ciorbă cu mazăre ca să-i uimiți pe toți: 3 reguli importante plus rețeta!

Pentru ca ciorba cu mazăre să fie cu adevărat gustoasă, iar procesul de preparare să nu vă ia o jumătate de zi, țineți cont de 3 reguli simple.

1.Alegeți mazăre uscată jumătăți. Mazărea întreagă nu va fierbe bine, iar cea măruntă nu va oferi ciorbei consistența dorită, așezându-se la baza cratiței.

2.Cu 6-8 ore înainte de fierbere, turnați apă clocotită peste mazăre. Temperatura apei în acest caz este foarte importantă, pentru că apa clocotită va face ca mazărea să înceapă imediat să absoarbă umiditate. Apoi scurgeți apa și spălați mazărea.

3.În timpul fierberii, adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (pentru aproximativ 3l) în cratița cu mazăre. Acest șiretlic se potrivește și pentru fierberea fasolelor, pentru că bicarbonatul contribuie la înmuierea rapidă a leguminoaselor. Bicarbonatul nu va afecta gustul mâncării.

Ciorbă de mazăre cu cârnăciori vânătorești

INGREDIENTE:

-300 gr de cârnăciori vânătorești;

-200 gr de mazăre uscată;

-1 ceapă;

-1 morcov;

-5-6 cartofi medii;

-2 foi de dafin;

-1 linguriță de bicarbonat de sodiu;

-1½ lingură de ulei;

-4-5 căței de usturoi;

-sare și piper – după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați mazărea înmuiată, adăugați altă apă, nivelul căreia să fie cu 3 degete mai sus. După ce apa dă în clocot, adăugați bicarbonatul, amestecați și fierbeți, la foc mic, timp de aproximativ 1 oră.

2.Tăiați cartofii, curățați de coajă, cuburi și adăugați-i în cratița cu mazăre.

3.Ceapa curățată de coajă o tăiați bucăți mici, iar morcovul îl dați prin răzătoarea mare. Căliți legumele în ulei, apoi adăugați-le în ciorbă. Lăsați să fiarbă timp de 30 de minute.

4.La sfârșit, adăugați cârnăciorii tăiați rondele (sau alte afumături), usturoiul mărunțit, foile de dafin spălate, sarea și piperul. Fierbeți ciorba încă 10 minute, opriți flacăra, scoateți foile de dafin și lăsați pentru 15 minute, să se îmbibe gusturile și aromele.

5.Serviți ciorba cu crutoane sau mărar tocat.

Variante de preparare a ciorbei cu mazăre

1.Ciorbă cu 2 feluri de mazăre. Pe lângă mazărea uscată jumătăți, la sfârșit de fierbere, adăugați aproximativ 1 pahar de mazăre proaspătă (congelată). Aroma intensă vă va fi pe plac.

2.Ciorbă de masăre cu carne de pui. O variantă dietetică pentru cei care preferă preparatele ușoare. În loc de afumături, adăugați piept fiert de pui, tăiat felii.

3.Ciorbă de mazăre cu ciuperci. Varianta vegetariană potrivită și pentru zilele de post. Urmați aceeași pași, iar în momentul când trebuie să adăugați carnea, o înlocuiți cu ciuperci tăiate lamele.

4.Ciorbă de masăre cu măsline și roșii. Încă o rețetă de post a ciorbei cu mazăre, gustul acrișor neobișnuit o să vă placă. Aveți nevoie de ½ cutie de măsline fără sâmburi și 2 roșii. Tăiați măslinele jumătăți, roșiile le blanșați și le tăiați cuburi. Adăugați ingredientele la sfârșit, cu 5 minute înainte ca ciorba să fie gata.

5.Ciorbă de mazăre pe bază de supă de pui cu curry. Titlul ne vorbește despre faptul că mazăre trebuie înmuiată cu supă, nu cu apă. Apoi o fierbeți conform rețetei, dar nu adăugați cârnăciori. Îi înlocuiți cu ½ lingură de curry și cu câte un praf de ghimbir și boia. O poveste indiană!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!