Cum să vă curățați complet mașina de spălat de mirosuri, mucegai, calcar și murdărie! Fără soluții chimice!

Mașina de spălat este un aparat electrocasnic foarte util, dar care necesită o întreținere regulată pentru a funcționa optim și a nu degaja mirosuri neplăcute. În acest articol, vă vom descrie cum vă puteți curăța mașina de spălat pe interior și exterior, folosind produse naturale și accesibile, care nu afectează mediul și nu deteriorează mașina.

Înainte de a începe, să răspundem la întrebarea cât de des trebuie de curățat mașina de spălat. Acest lucru depinde de cât de des o folosiți. De exemplu, dacă familia este formată din două persoane care spală de două ori pe săptămână, atunci este suficient să curățați mașina de două ori pe an. Dar dacă, spre exemplu, mașina de spălat este folosită de o familie care este formată din 3, 4, 5 sau mai mulți membri, atunci, cu siguranță, o vor folosi mai des. Datorită faptului că ei, spre exemplu, realizează câte o spălare în fiecare zi, în acest caz, mașina de spălat trebuie curățată de cel puțin o dată pe lună.

Curățarea tamburului!

Tamburul este partea principală a mașinii de spălat, în care se acumulează diferite mirosuri neplăcute după spălare, precum și resturi de detergent, murdărie, mucegai și depuneri de calcar, care pot afecta calitatea spălării și pot provoca aceste mirosuri.

Pentru a curăța tamburul, urmați acești pași:

1. Scoateți totul din tambur și lăsați-l gol. Verificați dacă nu au rămas obiecte străine în interior, cum ar fi monede, agrafe, nasturi etc.

2. Pregătiți o pastă din două linguri de bicarbonat de sodiu și o lingură de apă. Bicarbonatul de sodiu este un produs natural și economic, care are proprietăți de curățare și dezinfectare.

3. Aplicați pasta pe tambur cu un burete umed, rotind tamburul periodic, pentru a acoperi toată suprafața acestuia. Lăsați pasta să acționeze puțin.

4. Ștergeți tamburul cu o cârpă sau un prosop umed, clătindu-l frecvent în apă, pentru a îndepărta resturile de bicarbonat de sodiu.

5. Turnați o cană de oțet în compartimentul pentru detergentul lichid de spălare. Oțetul este un alt produs natural și economic, care are proprietăți de curățare și dezinfectare. Puteți adăuga și 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai sau lavandă pentru un miros plăcut. Uleiurile esențiale au și ele proprietăți antibacteriene și antifungice.

6. Setați cel mai lung ciclu de spălare, la temperatura maximă și cu 600 de rotații la centrifugare. Acest lucru va permite oțetului să curețe tamburul de mucegai și depuneri de calcar. Porniți spălarea fără să puneți haine în tambur.

Curățarea garniturii de cauciuc și a părții interioare a ușii!

Garnitura este partea din cauciuc care etanșează ușa mașinii de spălat. Aceasta poate fi un loc propice pentru dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor, care pot cauza mirosuri neplăcute și pot păta hainele. Iar pe geamul părții interioare a mașinii, se pot acumula pete de calcar sau alte substanțe.

Pentru a curăța garnitura de cauciuc și geamul, urmați acești pași:

1. Pregătiți o soluție din părți egale de oțet și detergent pentru vase. Detergentul pentru vase va ajuta la îndepărtarea murdăriei și a grăsimii, iar oțetul va elimina mucegaiul și bacteriile. Puteți adaugă și ulei esențial de arbore de ceai sau lavandă pentru un miros mai plăcut.

2. Amestecați bine produsul și aplicați-l pe garnitura de etanșare și pe partea interioară a geamului cu o cârpă sau un burete. Insistați pe zonele unde se observă mucegai sau murdărie.

3. Lăsați produsul să acționeze puțin, apoi ștergeți-l cu o cârpă umedă. Clătiți cârpa în apă curată de câte ori este necesar. Iar pentru a curăța găurile din garnitură, destinate pentru scurgerea apei, puteți folosi bețișoare de bumbac. Cu ajutorul lor, depunerile se vor îndepărta foarte ușor. Toate locurile greu accesibile, unde este greu de ajuns cu buretele sau cârpa, le puteți curăța cu o periuță de dinți.

4. Următorul lucru care trebuie curățat este sertarul pentru detergent. În el rămân resturi de detergent, este cald, întunecat, umed și acesta este un mediu excelent pentru reproducerea bacteriilor. Nu uitați să curățați și compartimentul în care se introduce sertarul pentru detergent, pentru că acolo se poate acumula mucegai.

5. Următorul lucru care trebuie sa fie curățat este filtrul din partea de jos (dreapta sau stânga, depinde de modelul mașinii). Curățați și compartimentul în care acesta se introduce.

*Pentru curățarea sertarului și a filtrului, puteți folosi aceeași soluție de detergent de vase și oțet și o periuță de dinți. Sau puteți folosi doar apă caldă și detergent de vase.

4. Ștergeți bine suprafața mașinii, inclusiv butoanele, mânerul și panoul de control. Aveți grijă să nu udați prea mult partea electrică a mașinii. Puteți folosi o soluție pregătită dintr-un pahar cu apă și 2-3 picături de detergent de vase. De asemenea, o puteți aplica cu un pulverizator.

5. Uscați exteriorul mașinii cu un prosop curat de bumbac sau cu un șervețel de hârtie.

6. Curățați și spatele mașinii, unde se pot aduna praf și păianjeni. Puteți folosi un aspirator sau o perie pentru a îndepărta murdăria.

Sfaturi generale de întreținere!

Acum, dorim să vă spunem cum să aveți grijă corect de mașina de spălat, astfel încât să rămână mai mult timp curată pe interior și hainele dvs. după spălare să aibă un miros plăcut.

1. După fiecare spălare, ștergeți garnitura de etanșare de resturile de detergent și apă cu un prosop uscat. Pentru a nu uita despre asta, lăsați o cârpă pentru acest lucru chiar pe mașina de spălat. Astfel, veți preveni apariția mucegaiului și a mirosului neplăcut.

2. Al doilea sfat este ca întotdeauna după spălare să lăsați ușa mașinii și sertarul pentru detergent deschise. Datorită acestui fapt, în interiorul mașinii va circula aerul și apa care a rămas după spălare se va evapora. Respectiv, nu va exista un mediu favorabil pentru reproducerea ciupercilor și a mucegaiului.

3. Al treilea sfat este să încercați să scoateți hainele după spălare cât mai rapid posibil. Nu le lăsați în tambur pentru mult timp, de altfel, ele vor începe să miroasă neplăcut.

4. Și ultimul sfat este ca întotdeauna să aveți grijă ca sertarul pentru detergent si compartimentului în care se introduce acesta să fie curate. Și nu uitați că hainele nu vor fi mai curate dacă veți adăuga mai mult detergent. Totul va fi invers; detergentul se va îmbiba în haine, iar resturile vor rămâne în mașina de spălat, din cauza cărora apoi va apărea un miros neplăcut.

Spor la treabă!